Statuia Împăratului Traian, dezvelită pe treptele Muzeului Naţional de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În faţa Muzeului Naţional de Istorie a fost dezvelită azi statuia Împăratului Traian. Amplasarea statuii pe Calea Victoriei face parte dintr-o operaţiune de amenajare a spaţiilor publice, din cadrul programului “Calea Victoriei – traseu cultural”.

Realizarea statuii Împăratului Traian în material definitiv bronz s-a încheiat la iniţiativa Primăriei Capitalei şi la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a arătat că prezentarea simbolică a Împăratului Traian, cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice, pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o, este o împlinire a proiectului pe care l-a inceput în urmă cu doi ani de zile, pornind de la Piaţa Roma. Acesta a adăugat că alte elemente de design urban şi monumental vor împodobi în următoarea perioadă zona Centrului Istoric, atât de dragă bucureştenilor şi turiştilor, deopotrivă.
 
“După ce am câştigat, împreună cu colegii mei, bătălia cu infrastructura străzilor din zonă, a început să ne preocupe elementul cultural arhitectural dedicat ariei în care ne aflăm astăzi. Începând de aici, din zona impunătoarelor clădiri istorice ale Palatului CEC şi Muzeului Naţional de Istorie, până la ieşirea din capătul străzii Lipscani, la Piaţa Roma, unde am readus împreună statuia Lupoaicei, la Pasajul Latin, care leagă această parte a Centrului Vechi cu cealaltă parte, dinspre biserica Sf. Gheorghe şi Piaţa Decebal, am gândit şi iată că am realizat împreună o serie întreagă de elemente artistice simbolice ale istoriei neamului românesc”, a spus Oprescu.

La rândul său, academicianul Răzvan Theodorescu a arătat importanţa simbolisticii monumentului Împăratului Traian, care realizează “întâlnirea între latinitate şi creştinism, cei doi piloni ai poporului român”.

Monumentul Împăratul Traian are o înălţime de 2,15 metri. Statuia, care a fost realizată de artistul Vasile Gorduz, îl reprezintă pe Împăratul Traian, simbol al latinităţii poporului roman, într-o postură impunătoare, stând în picioare şi ţinând în braţe Lupoaica Romei. Lucrarea are, în total, aproximativ 500 de kilograme.

Macheta în ipsos a monumentului “Împăratul Traian”, aflată în custodia Galeriilor Artmarkt SRL, a fost transpusă în material definitiv bronz de către artistul plastic Ioan Bolborea. Costul lucrării a fost de 200.000 de lei.
Potrivit municipalităţii, amplasarea statuii pe treptele exterioare ale Muzeului Naţional de Istorie, sporeşte solemnitatea raportului dintre arhitectura muzeului şi sculptură.
Artistul plastic Vasile Gorduz (1931-2008) este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Nume important în sculptura românească, Vasile Gorduz a fost profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi a obţinut de-a lungul vieţii mai multe premii, fiind recunoscut şi pe plan extern datorită lucrărilor sale şi expoziţiilor la care a participat.

Printre monumentele sale se numără “Traian”, amplasat pe malul Guadalquivirului, la Sevillia şi “Eminescu”, amplasat într-o piaţă din Montreal.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite