Start la sterilizare în 2012 cu sectorul 6. Câinii fără stăpân vor fi îngrijiţi ca la carte !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sectorului 6 şi Fundaţia Vier Pfoten vor demara astăzi un parteneriat cu privire la castrarea maidanezilor, deparazitarea, vaccinarea anti-rabică, identificarea şi înregistrarea câinilor fără stăpân.

Primăria Sectorului 6 şi Fundaţia pentru Protecţia Animalelor Vier Pfoten România vor semna în această dimineaţă un contract în vederea derulării unui proiect de sterilizare, deparazitare, vaccinare anti-rabică, identificare şi înregistrare a câinilor fără stăpân din această unitate administrativă a Capitalei.

În contract sunt prezentate şi procedurile de prindere care vor fi utilizate, precum şi metodele de sterilizare, deparazitare şi vaccinare. De asemenea, contractul prevede şi întocmirea unei evidenţe prin înregistrarea câinilor sterilizaţi şi deparazitaţi. Potrivit Primăriei Sectorului 6, căutarea unei soluţii privind situaţia câinilor vagabonzi este necesară, având în vedere numărul mare al solicitărilor şi sesizărilor primite de la cetăţeni.

Adăpost de 600 de locuri

Primăria Sectorului 6 intenţionează să construiască şi un adăpost pentru câinii fără stăpân. Astfel, la sfârşitul anului trecut, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a împuternicit Consiliul Local al sectorului 6 pentru a hotărî în ceea ce priveşte asocierea cu Asociaţia Ham&Miau în vederea construirii unui adăpost pentru maidanezi. Acesta ar urma să fie amenajat pe un teren de 4.800 de metri pătraţi care aparţine asociaţiei şi care este situat la marginea Bucureştiului, înspre Chitila.

Potrivit lui Mihai Anghel, purtătorul de cuvânt la Primăriei Scetorului 6, adăpostul va avea o capacitate de aproximativ 600 de locuri şi ar putea fi deschis în luna martie a acestui an. Pentru realizarea adăpostului ar urma să fie folosite fonduri din sponsorizări sau de la asociaţie. Primăria Sectorului 6 mai intenţionează să deschidă şi alte adăposturi pentru câinii fără stăpân.

80% la sută dintre câinii din Bucureşti sunt sterilizaţi

Potrivit lui Robert Lorentz, directorul Autorităţii pentru Protecţia Animalelor din Primăria Capitalei (ASPA), aproximativ 80% dintre câini fără stăpân din Bucureşti sunt sterilizaţi. Astfel, conform evidenţelor cabinetelor sanitar-veterinare prezentate de Lorentz, în Capitală sunt aproximativ 40.000 de câini sterlizaţi şi vaccinaţi. Directorull ASPA estimează că în Bucureşti sunt între 2.000 şi 3.000 de femele nesterilizate. Primăria Capitalei intenţionează ca până la sfârşitul lunii mai a acestui an să sterilizeze şi restul câinilor fără stăpân care nu au fost castraţi. Şi Primăria Capitalei a derulat un program de sterilizare împreună cu Fundaţia Vier Pfoten, în perioada septembrie 2010 – februarie 2011.

Cauze și soluții

Sursa iniţială a prezenţei maidanezilor pe străzile din Bucureşti o reprezintă, potrivit Vier Pfoten, demolările din anii ’80 şi indiferenta autorităţilor faţă de înmulţirea necontrolată a câinilor rămaşi fără stăpân. Cauzele actuale şi cele mai ignorate sunt însă abandonarea puilor de către persoanele care locuiesc la casă cu curte, dar şi de către cele care stau la bloc. Factorii care contribuie la amplificarea fenomenului sunt sursele de hrană (resturile menajere) şi oamenii care hrănesc generaţii întregi de pui proveniţi de la căţeaua blocului, în loc s-o sterilizeze şi să-i ofere aceeaşi îngrijire până la dispariţia ei naturală.

În Bucureşti, în anul 2001 erau 80.000 de câini. În perioada 2001- 2007, Administraţia pentru Supravegherea Animalelor – Bucureşti a raportat capturarea şi eutanasia a 144.339 câini cu un buget de nouă milioane de euro. Rezultă că pentru eutanasia unui câine s-au cheltuit peste 60 euro, în timp ce o sterilizare costă 20 euro. Dacă cei 80 000 de câini de la momentul respectiv ar fi fost sterilizaţi în masă (peste 90%), acum problema ar fi fost rezolvată. Media de viaţă a unui câine fără stăpân este de 6-7 ani iar numărul acestora s-ar fi diminuat de la an la an până la dispariţie.

În prezent în Capitală, în urma unor calcule bazate pe metode ştiinţifice, Organizaţia Vier Pfoten  estimează că trăiesc aproximativ 40.000 de câini fără stăpân. Dintre aceştia, aproximativ 60% sunt deja sterilizaţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite