Stăpânii câinilor în vârstă de peste şase luni au obligaţia să îşi sterilizeze animalele. Excepţie fac câinii utilitari şi de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii în vârstă de peste şase luni vor fi sterilizaţi FOTO Adevărul
Câinii în vârstă de peste şase luni vor fi sterilizaţi FOTO Adevărul

Bucureştenii care au câini în vârstă de peste şase luni vor avea obligaţia să îi sterilizeze. Animalele care vor scăpa de sterilizare sunt patrupedele utilitare şi cele de vânătoare înregistrate, dar şi câinii care aparţin Ministerului Internelor şi Ministerului Apărării, potrivit Mediafax.

Proiectul, lansat marţi în dezbatere publică de municipalitate, modifică Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nr. 243/2009, privind controlul reproducerii câinilor în Municipiul Bucureşti.

Prin noul proiect, toţi locuitorii capitalei care deţin câini în vârstă de peste şase luni sunt obligaţi să-i sterilizeze în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Câinii utilitari, de vânătoare şi cei ai ministerelor nu vor fi sterilizaţi

Doar câinii utilitari şi cei de vânătoare, care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne nu vor intra în programul de sterilizare.

Acestora li se alătură patrupedele a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, lucru care va trebui să fie confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar.

Persoane fizice şi juridice, alături de ONG-uri

Proiectul cuprinde mai multe cerinţe, iar una dintre ele vizează persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni, cu domiciliul în Bucureşti.

Cei care se încadrează în aceste categorii sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din Bucureşti(ASPA) în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, prin microciparea animalelor şi completarea unui formular. Excepţie vor face câinii utilitari şi de vânătoare, dar şi cei din serviciul ministerelor.

Proiectul nu prevede aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă prevederile, dar nici vreo formă de control privind respectarea acestora.

Persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică şi adoptă câini fără deţinător din Capitală au obligaţia să comunice reprezentanţilor ASPA, lunar, toate informaţiile aferente acestei activităţi. În cazul în care aceste lucru nu se întâmplă, fiind sancţionaţi cu o amendă contravenţională de 2.000 de lei.

De asemenea, ONG-urile care au protocol de colaborare cu reprezentanţii municipalităţii şi care vaccinează, deparazitează, sterilizează şi înregistrează în baza unică beneficiază de scutirea de orice plată a serviciilor pe care acestea le prestează.

Medicii veterinari, noi responabilităţi

Prin noul proiect de hotărâre, medicii veterinari care au contract de prestări servicii cu ASPA vor fi obligaţi să transmită în scris, dar şi electronic, situaţia câinilor sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi identificaţi, toate aceste informaţii urmând să fie introduse într-o bază unică de date.

ASPA va identifica, prin microcipare şi crotaliere, câinii fără stăpân, iar număru de microcip va fi înscris în fişa câinelui şi înregistrat în baza de date.


De asemenea, agenţii economici care solicită prestări de servicii către reprezentanţii municipalităţii vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea şi sterilizarea unui câine, 20 de lei pentru identificarea şi înregistrarea acestuia în baza de date şi 10 lei pentru vaccinul antirabic.

Potrivit municipalităţii, modificarea Hotărârii nr. 243/2009 este necesară pentru că studiile din teren arată că aproximativ 30% dintre câinii fătă stăpân din Capitală provin din abandon privat, adică pui proveniţi din monte accidentale sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc.

Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până în data de 30 aprilie.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite