"Sorin Oprescu, terminatorul Bucureştiului". Societatea civilă este împotriva lipsei de verticalitate a edilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe societăţi nonguvernamentale se poziţionează împotriva unor decizii ale Primăriei Generale printre care legea PUZ-urilor, dar şi mutararea Hălii Matache. Aceştia au anunţat, de asemenea, că vor organiza proteste.

Organizaţiile memebre ale Platformei pentru Bucureşti au transmis vineri, 20 septembrie, o scrisoare în atenţia membrilor Comisiei pentru Administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibrul ecologic prin care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la procesul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 7 / 2011. 

Mai exact, este vorba despre mai multe modificări printre care şi realizarea PUZ-urilor din fonduri private.Potrivit organizaţiei acest fapt ar reduce interesul pentru imaginea de ansamblu al unei zone şi ar pune accentul pe interesele investitorilor imobiliari.

"Considerăm că iniţierea şi finanţarea documentaţiilor de urbanism - Plan Urbanistic Zonal - trebuie să fie făcută de autorităţile publice locale. Aşa cum îi spune şi numele, un PUZ se referă la o zonă a localităţii, deci implică interesele mai multor locuitori, nu doar al celor care vor să folosească terenul propriu. PUZ-ul de parcelă este deci o anomalie", se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că fondurile pentru strategii de dezvoltare locală şi documentaţii de urbanism nu sunt „cheltuieli" inutile, sunt „investiţii" în viitorul acelei aşezări. Se pot gândi grile de tarifare şi programe guvernamentale de sprijin pentru localităţile care nu au câteva zeci de mii de euro pentru a plăti echipele interdisciplinare care să facă urbanism aşa cum fac colegii lor din restul ţărilor din Uniunea Europeană.

Aceştia protestează împotriva "unei eventuale poziţii de obedienţă faţă de presiunile impuse de luptele pentru putere politică, care ar fi în defavoarea unei analize atente şi responsabile."

Hala Matache, "ghimpele din coasta" municipalităţii

În acelaşi timp, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul susţine că decizia Ministerului Culturii de mutare a clădirii patrimoniu Hala Matache este una greşită şi care contrazice înţelegerea societăţii civile cu primarul general Sorin Oprescu.

Potrivit acestuia, decizia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului de a muta Hala Matache încalcă înţelegerea pe care Oprescu ar fi încheiat-o cu mai bine de 40 de organizaţii non-guvernamentale.

"Ne exprimăm neîncrederea cu privire la intenţia reală a primarului Sorin Oprescu de a reconstrui Hala Matache, în condiţiile în care s-a angajat, pentru obţinerea avizelor, că va reconstrui alte 3 clădiri demolate pe care nici în ziua de azi, la aproape de 2 ani de la demolare, nu le-a refăcut ( Berzei 34, colţ cu Știrbei Vodă, Berzei 81 şi Berzei 89)", a declarat Nicuşor Dan într-un comunicat remis astăzi.

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul susţine că principalul motiv pentru care Sorin Oprescu refuză menţinerea edificiului pe acelaşi amplasament (costul pe care îl asumă închiderea canalului colector de sub Hala Matache) este unul hilar.

"Decizia mutării Halei Matache este un semn evident de desconsiderare a procedurilor de participare publică, o desconsiderare a patrimoniului construit şi lipsa de verticalitate din partea domnului primar Sorin Oprescu", conchide Nicuşor Dan.

Reprezentanţii organizaţiilor au anunţat că mâine, de la ora 9, în faţa Ministerului Dezvoltării Regionale şi a Turismului vor organiza un miting de protest împotriva deciziei în cazul Hala Matache, precum şi împotriva modificărilor la OUG 7/ 2011.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite