Sorin Oprescu a cerut anularea referendumului local: „Azi avem o lege care ne permite să lucrăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilul face declaraţii despre referendumul din 6 octombrie FOTO Mediafax
Edilul face declaraţii despre referendumul din 6 octombrie FOTO Mediafax

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că cere anularea referendumului local care ar fi trebuit să aibă loc pe 6 octombrie.

În cadrul conferinţei, edilul a spus că cere anularea referendumului local, pentru că  în acest moment există o lege care permite eutanasierea maidanezilor.

„Azi avem o lege, care răspunde în mare parte solictării noatre şi ne permite să lucrăm.  Pentru că Parlamentul a reacţionat prompt la solicitarea noastră, am chemat liderii de grup din Consiliul General al Municipiului Bucureşti. I-am anunţat convocarea şedinţei de îndata pentru mâine, pentru anularea referendumului.  

 Sper ca legea să devină funcţională rapid.

 Să fie promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial, ca să putem acţiona în baza ei.

 Oricum, de astăzi a crescut  semnificativ capacitatea de capturare şi echipele actionează în teren. Veţi primi informări periodice privind rezultatele acestor acţiuni complexe“, a fost declaraţia făcută de edilul Capitalei. Primarul general a precizat că decizia de anulare a referendumului va fi luată de consilierii generali într-o şedinţă ce va avea loc miercuri, de la ora 12.00. 

Care a fost traseul referendumului local privind eutanasierea maidanezilor?

La două zile după moartea tragică a lui Ionuţ, micuţul de patru ani ucis de o haită de maidanezi, primarul general al Capitalei a făcut primele declaraţii pe marginea incidentului. Atunci, Sorin Oprescu a cerut organizarea unui referendum local cu privirea la eutanasierea câinilor fără stăpân.

A doua zi de la primele declaraţii făcute de edil, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a avut aprobat pentru anul 2013, 18,6 milioane de lei. Dintre aceştia, peste 850.000 de lei au fost plătiţi pentru lucrările de la Mihăileşti.

Autoritatea a scos din buzunar 854.000 de lei, pentru lucrările de ridicare a adăpostului de la Mihăileşti. Totodată, contravaloarea operaţiilor pentru sterilizarea câinilor, efectuate în cabinetele veterinare private până la sfârşitul lunii august, a fost de 170.000 de lei, în timp ce pentru hrana animalelor din adăposturile Autorităţii s-a plătit suma de 70.000 de lei. În aceste cheltuieli au intrat, de asemenea,  medicamentele şi materialele sanitare necesare.

În aceeaşi zi, edilul-şef al Capitalei a decis în cadrul unei şedinţe organizarea referendumului local pe tema eutanasierii maidanezilor pe 6 octombrie. Vinerea trecută, Consiliul General a aprobat în şedinţă, cu majoritate de voturi, organizarea referendumului local privind eutanasierea câinilor maidanezi pentru data de 6 octombrie. Consultarea populaţiei ar fi trebuit să coste şase milioane de lei.

La o săptămână după moartea lui Ionuţ, Sorin Oprescu a cerut în cadrul unei conferinţe de presă anularea referendumului local, după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat cu 266 voturi „pentru“, 23 voturi „împotrivă“ şi 20 de abţineri, Legea privind câinii fără stăpân. Aceasta statuează că, după 14 zile, maidanezii care sunt aduşi în adăposturi pot fi eutanasiaţi dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. Legea dă totuşi posibilitatea edililor să amâne eutanasierea dacă au resurse pentru întreţinerea animalelor.

Pe aceeaşi temă:

Vier Pfoten: „Parlamentarii români au votat o lege demnă de Epoca de Piatră“

Iubitorii de animale au început un alt protest în Piaţa Universităţii. Manifestaţia nu are autorizaţie

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii: „Autorităţile să-şi asume responsabilitatea privind câinii“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite