Sorin Oprescu este acuzat că a mutilat cu bună-ştiinţă proiectul de reamenajare a Pieţei Universităţii, de cele trei arhitecte câştigătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa internaţională de arhitecte care a câştigat la începutul anului concursul de proiecte pentru amenajarea Pieţei Universităţii îl acuză printr-o scrisoare pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprecu, că a mutilat proiectul lor şi că a închis ochii la devierile aberante ale constructorilor de la proiectul iniţial.

"În situaţia în care concursul a fost organizat tocmai pentru a reduce riscul de amenajare a pieţii de către firmele implicate, direct sau indirect, în realizarea parcării subterane, dumneavoastră aţi preferat să cereţi promotorului parcării să execute fazele următoare ale contractului nostru, inclusiv urmărirea lucrărilor în şantier. Este mai mult decât evident că promotorul parcării subterane a avut interese economice care nu au concordat cu interesul public şi s-a grăbit să realizeze de mântuială şi de proastă calitate amenajarea urbanistică a unuia dintre cele mai importante locuri din Bucureşti şi din România. Singurul scop al firmei respective a fost darea în folosinţă a parcării, cât mai curând posibil şi prin orice mijloace! Ca rezultat, proiectul câştigător al concursului a fost complet distrus şi executat într-o manieră mai mult decât mediocră!", se precizează în scrisoare, potrivit NewsIn.

Un proiect aprobat, altul executat

Cele trei arhitecte se mai plâng că, după predarea şi validarea studiului de fezabilitate, emiterea avizelor şi autorizaţiei de construire, au avut parte, în mod sistematic, de diferite piedici pentru a achita obligaţiile care le reveneau, conform obligaţiilor asumate de ambele părţi.

Totodată ele mai precizează că nici nu au fost informate de începerea lucrărilor în zona respectivă şi au ajuns pe şantier, din proprie iniţiativă pentru a salva unele aspect ale proiectului.

"Cu regret am constatat că firma constructoare nu realizează proiectul în forma în care a fost declarat câștigător al concursului și a fost validat de comisiile de la primărie si de la minister. Aspectul cel mai evident este eliminarea micilor lampadare prevăzute în proiect și înlocuirea lor cu câțiva stâlpi de iluminat de mari dimensiuni, implantați în poziții necorespunzătoare. În afara faptului că proiectul nostru este complet desfigurat de această schimbare, suntem șocate de modul incorect în care ați procedat, fară să ne informați și tratând direct cu Luxten S.A., proiectantul sistemului de iluminare. În mod total incorect, acest subcontractant pe care ni l-ați impus chiar dv., deși a predat la faza studiului de fezabilitate un proiect conform celui de la concurs, a acceptat, în urma tratativelor cu dvs. să calce în picioare contractul semnat cu noi și să realizeze pe data de 14/08/2012 un proiect total diferit de cel prevăzut inițial", se mai precizează în scrisoare.

Plecând de la aceste derapaje de la proiectul iniţial, cele trei câştigătoare se arată îngrijorate, în continuarea scrisorii, de finalizarea proiectului, respectiv amenajarea spaţiului cu vegetaţia şi materialele de finisaj trecute în proiectul iniţial. 

"Pentru noi, aceasta este modificarea cea mai șocantă și mai provocatoare, dar lista abaterilor de la proiect este lungă. De exemplu, ne întrebăm și vă întrebăm : arborii și vegetația vor fi oare plantați aşa cum prevedea proiectul nostru? Materialele folosite și detaliile de execuție corespund celor proiectate de noi? Dimensiunea ventilațiilor parcării subterane (ventilații care deja la momentul concursului erau impuse de promotorul parcării în centrul Pieții) mai poate fi redusă acum, când încă de la semnarea contractului v-am atras atenția asupra lipsei de coordonare tehnice cu promotorul, arhitectul și executantul parcării subterane?", se mai arată în scrisoare.

Cele trei arhitecte afirmă că, în calitate de autoare, nu pot accepta ca proiectul lor, cel care a câștigat concursul, să "fie desfigurat într-un asemenea mod". Potrivit acestora, primarul ar fi fost informat, în mod repetat, prin mai multe scrisori si discuții, de dezacordul lor faţă de modul de realizare a proiectului, însă edilul nu le-a răspuns.

Primăria Capitalei, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala Bucureşti a Ordinului, a organizat, în perioada 24 august - 3 noiembrie 2011, un concurs de soluţii pentru amenajarea spaţiului suprateran de deasupra parcării subterane din Piaţa Universităţii. Concursul a fost câştigat de o echipă formată din trei arhitecte din Italia, Franţa şi România: Ambra Fabi, Simona Dirvariu şi Carole Lenoble.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite