SONDAJ Sterilizarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, prea costisitoare pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de anul viitor, toţi câinii cu deţinător trebuie să fie sterilizaţi şi înregistraţi, însă reprezentanţii organizaţiei Vier Pfoten susţin că aceste măsuri sunt mult prea costisitoare pentru români, potrivit unui sondaj realizat de Mercury Research.

Deşi sterilizarea şi înregistrarea câinilor de rasă comună este obligatorie, potrivit legii, un sondaj recent realizat de Mercury Research arată că doar un sfert dintre proprietarii de câini din România sunt dispuşi să-şi sterilizeze animalele. Principalul motiv al refuzului este costul ridicat al procedurilor, date rezultate în urma sondajului realizat de Mercury Research. În replică, organizaţia Vier Pfoten avertizează autorităţile că trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni o avalanşă de abandonuri de câini începând de anul viitor.

Românii susţin că sterilizarea este prea scumpă

De la 1 ianuarie 2015, toţi proprietarii de câini de rasă comună riscă să fie amendaţi în cazul în care nu îşi sterilizează, identifică prin microcip şi înregistrează animalele în Registrul naţional al câinilor cu Stăpân. În acest context, sondajul comandat de Vier Pfoten arată că doar 26% dintre proprietari ar fi dispuşi să-şi sterilizeze câinii, principalele motive de refuz fiind: costul ridicat al procedurilor (35%), argumentul că animalele sunt ţinute sub control, în curţi îngrădite (13%), dar şi faptul că sterilizarea nu este naturală, iar câinele are dreptul să se reproducă (8%).

Acelaşi studiu spune că jumătate din populaţia României deţine cel puţin un câine. Numărul proprietarilor de câini este mai mare în zonele rurale, unde aproape fiecare gospodărie are cel puţin un câine (82%), comparativ cu zonele urbane (23%). Majoritatea românilor ar fi dispuşi să plătească cel mult 50 de lei pentru sterilizare, microcipare şi înregistrare, în vreme ce 16% nu ar cheltui nici măcar un leu. În cazul în care costurile depăşesc această sumă, creşte probabilitatea ca proprietarii de câini să încalce actuala legislaţie, să-şi eutanasieze animalele sau să le abandoneze pe domeniul public, după cum susţin reprezentanţii asociaţiei.

Vier Pfoten: Lansăm o campanie de sterilizare în jurul Bucureştiului

Reprezentanţii ONG-ului susţin că au lansat anul acesta mai multe campanii de sterilizare pentru câinii cu şi fără stăpân, sperând ca acestea să reducă numărul cazurilor în care stăpânii îşi abandonează câinii ca să evite amenzile ce vor fi aplicate în baza OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013. În scurt timp, organizaţia promite că va lansa şi un proiect extins de sterilizări în localităţile din jurul Bucureştiului.

„Situaţia de pe străzile localităţilor din jurul Bucureştiului este ieşită de sub control, iar prin aceste proiecte Vier Pfoten doreşte să ofere un exemplu despre ce se poate face. Rezultatele sondajului nu sunt deloc încurajatoare şi credem că autorităţile trebuie să se pregătească pentru ce urmează. Românii, în special în zonele rurale, nu au bani ca să achite costurile sterilizării, microcipării şi înregistrării. Vier Pfoten cere premierului Victor Ponta să modifice actuala legislaţie astfel încât bugetele destinate astăzi uciderilor în adăposturile publice să fie redirecţionate pentru subvenţionarea campaniilor de sterilizare-înregistrare. Guvernul nu-şi poate permite să nu facă nimic. În lipsa unor măsuri concrete, numărul abandonurilor şi problema câinilor fără stăpân vor exploda de anul viitor“, a declarat Gabriel Păun, director de campanii Vier Pfoten.

Sondajul realizat la cererea ONG-ului mai arată că jumătate dintre români (52%) nu cunosc prevederile actualei legislaţii de gestionare a câinilor. O parte dintre respondenţi au declarat că nu ştiu ce prevede legea (21%), în vreme ce alţii nu au auzit niciodată de această lege (31%). Mai puţin de jumătate dintre români (47%) cunosc legea doar parţial, în timp ce doar 1% dintre respondenţii cu vârste de peste 18 ani cunosc cel puţin două prevederi majore ale legii.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite