SONDAJ Nouă români din zece nu vor câini pe stradă. Oamenii de la ţară şi bărbaţii sunt mai cruzi decât orăşenii şi femeile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma studiului, specialiştii spun că nouă din zece români nu vor câini pe stradă FOTO Mediafax
În urma studiului, specialiştii spun că nouă din zece români nu vor câini pe stradă FOTO Mediafax

Institutul sociologic INSCOP a efectuat un sondaj de opinie la comanda ziarului „Adevărul“ având drept subiect una dintre cele mai disputate teme din aceste zile: soarta câinilor fără stăpân.

Sondajul arată că 83,8% din români consideră câinii fără stăpân o problemă serioasă în România. 11,1% cred că subiectul în discuţie nu reflectă o problemă serioasă, în timp ce doar 5% nu ştiu sau nu vor să îşi exprime opinia. În mod evident, evenimentele din luna septembrie au readus decisiv în actualitatea opiniei publice chestiunea câinilor comunitari. Dezbaterea beneficiază de o foarte mare mediatizare, dar şi de conotaţii afective puternice prin asocierea cu episodul morţii lui Ionuţ Anghel.

Cumva paradoxal, persoanele peste 65 de ani consideră câinii maidanezi drept o problemă foarte importantă într-o măsură ceva mai mică decât celelalte categorii de vârstă, dar, oricum, procentul vârstnicilor care consideră problema ca fiind serioasă este semnificativ.

În orice caz, 91,5% din respondenţi se pronunţă pentru soluţii prin care câinii comunitari să fie luaţi de pe străzi, în vreme ce 5% susţin lăsarea acestora în libertate. Detaliat, 34,7% din români vor sterilizarea şi plasarea în adăposturi a câinilor maidanezi, 31,8% cred că trebuie daţi spre adopţie şi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi, iar 25% se pronunţă pentru eutanasierea lor directă. Dintre cei care vor câini pe străzi, 2,8% vor sterilizarea câinilor şi eliberarea lor ulterioară, 2,2% cer să fie lăsaţi aşa cum sunt acum.

Ţăranii şi bărbaţii, mai cruzi decât orăşenii şi femeile

Pentru soluţia eutanasierii directe a câinilor maidanezi se pronunţă mai degrabă bărbaţii decât femeile şi într-o proporţie mai mare  cei cu nivel de şcolaritate mai redus şi cei cu venituri mai mici. 

Un alt rezultat interesant este că o proporţie mai mare a locuitorilor din mediul rural se pronunţă pentru eutanasierea directă, comparativ cu cei din mediul urban. Explicaţia poate fi legată de universul valoric din ruralul tradiţional unde câinele este apreciat după coordonatele unei etici utilitariste, mai puţin sensibilă la cultura urbană care introduce câinele în universul intim al omului reglementat de drepturi statuate cultural şi juridic pentru animale.

Vinovaţii

În ceea ce priveşte cauzele apariţiei acestei probleme, principala cauză a înmulţirii câinilor fără stăpân o constituie, în opinia respondenţilor, lipsa unei legi clare care să reglementeze situaţia (indicată de 31,6% din români). Urmează lipsa de acţiune a autorităţilor locale (indicată de 30,9%), acţiunile ONG-urilor care activează în domeniul protecţiei animalelor (16,6%), atitudinea oamenilor care adoptă câini şi apoi îi părăsesc (10,4%). 6,8% cred că responsabili sunt cei care hrănesc maidanezii.

Cele mai importante cauze identificate de populaţie – primele două – ţin de resortul instituţiilor statului: reglementări legale, respectiv incapacitatea percepută de populaţie a autorităţilor locale de a gestiona administrativ situaţia.

De altfel, inclusiv soluţiile pe care populaţia le indică pentru problema câinilor maidanezi pot fi citite în această „cheie” – o anumită radicalizare a publicului este generată şi de convingerea că autorităţile statului – cele de reglementare legislativă şi cele de aplicare a reglementărilor –  au eşuat constant în aplicarea mai multor soluţii promise de-a lungul timpului. 

„Persoanele peste 65 de ani consideră câinii maidanezi drept o problemă foarte importantă într-o măsură ceva mai mică decât celelalte categorii de vârstă“, spun  sociologii INSCOP.

info pag 3 sondaj maidanezi

Maidanezii au scos din nou bucureştenii în stradă

Problema câinilor comunitari i-a scos din nou în stradă pe bucureştenii nemulţumiţi de numărul mare de maidanezi de pe străzile Capitalei. După ce Ionuţ Anghel (4 ani) a fost sfâşiat de câinii vagabonzi, reprezentanţii celei mai mari comunităţi online de părinţi din România, desprecopii.com, împreună cu Federaţia Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copii au continuat seria de proteste dedicate micuţului Ionuţ.

Timp de o oră şi jumătate, zeci de protestatari au scandat, ieri, în Parcul Unirii din Capitală, pentru ridicarea maidanezilor de pe străzile oraşului. Alina Predescu, reprezentanta Comunităţii, a declarat, pentru „Adevărul“, că va organiza proteste până când autorităţilor vor lua măsuri şi vor soluţiona problema câinilor vagabonzi. „Chiar dacă există legea, nu e aplicată. Nu vreau să ocolesc cinci blocuri când ies cu copilul din casă, doar pentru că sunt câini pe stradă“, spune femeia. 

Proteste fata de prezenta cainilor pe strazi FOTO Marian Iliescu

Bucureştenii au protestat faţă de prezenţa câinilor pe străzi FOTO Marian Iliescu

De aceeaşi părere sunt şi cei care au participat duminică la manifestaţie. Oamenii de toate vârstele au scandat „Ţara mea nu e coteţ!“, „Legea lui Ionuţ“, dar şi faptul că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor ar trebui să-şi asume numărul mare de maidanezi din Capitală. „I-am zis unui vecin că mă deranjează câinii care latră, că se aude tare, şi mi-a zis că dacă nu-mi convine să plec din ţară“, a declarat unul dintre protestatari.

Cea mai mare comunitate online de părinţi din România a protestat, ieri, alături de alte grupuri de iniţiativă, pentru a cincea oară după moartea tragică a lui Ionuţ Anghel, la începutul acestei luni. Parchetul a deschis o anchetă, iar în Parlament a fost modificată legea în sensul de a se permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi într-un termen de şapte zile de la momentul capturării.

Şmecher cu BMW, învins de biciclişti

Centrul Capitalei s-a transformat, sâmbătă, într-o pistă uriaşă, de aproximativ 18 kilometri, pe care mii de biciclişti au protestat pe două roţi. Aceştia şi-au strigat nemulţumirea vizavi de faptul că primarul general Sorin Oprescu nu le-a amenajat piste pe carosabil, cerând demisia edilului-şef.

La un moment dat, în zona Parcului Tineretului, şoferul unui BMW a intrat în cordonul de biciclişti, moment în care a izbucnit un adevărat scandal. Bicicliştii spun că şoferul maşinii de lux i-ar fi rănit pe doi dintre aceştia, care au fost transportaţi la spital. De asemenea, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat că maşina bărbatului care a pătruns în mijlocul bicicliştilor a fost vandalizată de aceştia.

„După audieri, şoferul a depus plângere pentru distrugere, în timp ce şase biciclişti au depus plângere pentru loviri“, potrivit autorităţilor.

Marşul bicicliştilor a început la intrarea Charles de Gaulle, din Parcul Herăstrău, acolo unde, potrivit organizatorilor, 8.000 de biciclişti au venit înarmaţi cu echipament de protecţie şi mesaje pentru primarul Capitalei, Sorin Oprescu. 

„Vrem piste pe şoşea“, „Demisia, Oprescu!“ sau „Vrem un oraş pentru oameni“ au fost doar câteva dintre mesajele pe care participanţii la marş i le-au adresat edilului. Bicicliştii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că „au fost băgaţi mulţi bani în piste care nu pot fi folosite“, dar care au rămas marcate pe trotuar, provocând numeroase confuzii. 

Numărătoarea „opresciană“ 

Pe parcursul celor aproximativ 18 kilometri pe care i-au parcurs protestatarii pe două roţi au existat şi mici surprize, aşa cum le-a numit Irina Zamfirescu, reprezentanta Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti. Una dintre acestea a avut loc pe Podul Basarab, acolo unde bicicliştii au blocat traficul rutier minute bune, organizând „numărătoarea opresciană“.

Acolo, protestatarii s-au dat jos de pe biciclete şi timp de câteva minute s-au întins pe carosabil în semn de protest vizavi de afirmaţia primarului general cu privire la motivul pentru care nu doreşte piste pe carosabil: „Nu vreau să număr morţii!“. 

Irina Zamfirescu a precizat că locul ales pentru forma inedită de protest nu este unul întâmplător, deoarece, spune ea, nici pe Podul Basarab nu sunt piste, deşi este construit recent. „Cei de la Primărie ştiau de problema noastră când au făcut podul, dar totuşi nu există piste acolo“, a declarat tânăra.

Aceasta a spus că şi pe Calea Victoriei trebuia să aibă loc o „numărătoare opresciană“, dar din cauza ploii mărunte din Capitală s-a renunţat la idee. 

Pe aceeaşi temă:

În jur de 15.000 de oameni au mărşăluit în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, blocând circulaţia în centrul Capitalei

FOTO Protest al iubitorilor de animale la Ploieşti. Mesajul pentru primar: „Go home sick mayor“

Criminologul Dan Antonescu: Imaginile video nu schimbă datele anchetei penale. Poate ale celei morale

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite