Solidaritate cu tragedia polonezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au aprins lumânări şi au adus flori la Ambasada Poloniei şi la ceremoniile in memoriam de la Catedrala Sfântul Iosif. De la primele ore ale dimineţii, cetăţenii Capitalei  au început pelerinajul la Ambasada Poloniei şi la lăcaşurile de cult catolice pentru a-şi exprima compasiunea.

Scufundaţi în tristeţe, bucureştenii s-au sculat devreme şi au venit cu flori proaspete de primăvară, pe care le-au depus la gardul reşedinţei ambasadorului Poloniei la Bucureşti. Cu pioşenie, oamenii au aprins lumânări, ca la un mormânt proaspăt, pentru sufletele celor dispăruţi în catastrofa aviatică de ieri de la Smolensk.
Buchete mari de trandafiri, lalele, crini, flori, mai ales, albe şi roşii, împodobeau gardul ambasadei, unde, din două fotografii, zâmbeau chipurile preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski şi al soţiei sale, Maria Kaczynski, dispăruţi în accident.

Profund marcat, Andrei Nicolae, unul dintre bucureştenii veniţi să-şi exprime regretul la Ambasada Poloniei, a spus : “I-am admirat şi i-am stimat totdeuna pe polonezi pentru felul în care au ştiut să fie solidari în lupta împotriva comunismului, iar Papa Paul Ioan al ll, care era tot polonez, a fost cel care a contribuit esenţial la căderea comunismului. Păcat că noi, românii, nu am învăţat nimic din exemplul polonez!”

Ceremonie in memoriam

La Catedrala Sfântul Iosif, în cadrul slubei de Liturghie, care a început la ora 10.30, a avut loc o ceremonie in memoriam, pentru sufletele celor dispăruţi, la care au participat preşedintele României, Traian Băsescu, împreună cu soţia sa, Maria Băsescu, ambasadorul Poloniei şi soţia acestuia şi alţi demnitari români şi polonezi.  În prezenţa unui public numeros, slujba a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de Bucureşti.

La slujbă au participat bucureşteni veniţi din toate cartierele Capitalei, din Drumul Taberei, Berceni, Rosetti etc. Tineri şi vârstnici, de religie catolică, dar şi ortodocşi, îmbrăcaţi cernit, au asistat la slujbă. Mulţi dintre participanţi au declarat că au rude poloneze, mai ales bunici. Printre aceşti, Cristina Vainer, inginer peisagist, a declarat: „Este o tragedie fără precedent. Nici acum nu-mi vine să cred că s-a putut întâmpla aşa ceva!”

Astă-seară, de la ora 19.30, în cadrul concertului de muzică sacră în care se va inaugura orga restaurată a Catedralei Sfântul Iosif , se va desfăşura o nouă ceremonie de comemorare a înalţilor demnitari polonezi, morţi în accidentul aviatic din Rusia.



București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite