Clădirile care zgârie norii Capitalei. Sky Tower, cea mai înaltă construcţie din România: 37 de etaje, 137 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La tot pasul întânim clădiri-gigant de sticlă şi oţel construite într-un stil specific zgârie-norilor americani. La perioade scurte de timp, în Capitală se mai ridică câte un bloc imens care detronează poziţia întâi din acel moment, în materie de înălţime. Astfel că, în prezent, cea mai înaltă clădire din România a devenit de anul acesta Sky Tower, care a atins performanţa de a măsura 137 de metri înălţime.

Vremurile în care tabloul  Bucureştilor era format din case, pravălii şi hanuri, a apus demult, iar cea mai înaltă construcţie era turnul Colţei (50 de metri).
Astăzi, Capitala este împânzită de giganţii arhitecturali. Adevarul.ro vă prezintă cele mai înalte turnuri din Bucureşti, în ordinea crescătoare a înălţimii lor.


Un scurt istoric al celor mai înalte clădiri din Bucureşti se prezintă astfel: Turnul Colţei (50 de metri, demolat în 1888), apoi Foişorul de Foc - 42 de metri (construit în 1890-'91), apoi Palatul Telefoanelor, în anii '30. În anii '50, cea mai înaltă clădire din Bucureşti a devenit Casa Scânteii (actualmente Casa Presei Libere) - 104 metri, apoi Tower Center, din Piaţa Victoriei cu 120 de metri, iar în prezent, Sky Tower este cel mai înalt zgârie-nori al Capitale, cu 137 de metri.

Palatul Telefoanelor, cea mai înaltă clădire până în ‘70

Palatul Telefoanelor, construit între anii 1929 - 1934 într-un stil specific zgârie-norilor americani, este în prezent sediul companiei de telefonie Romtelecom. Înalt de 52,5 metri, Palatul Telefoanelor s-a bucurat până în anii ’70 de statutul de cea mai înaltă clădire din Bucureşti.

Situat pe Calea Victoriei 37, palatul a fost ridicat pe locul fostelor case ale boierului Oteteleşanu, avându-i ca arhitecţi pe Edmond van Saanen, Louis Froy şi Louis Week. Construcţia, ridicată în cinci ani, a fost prima clădire cu schelet metalic din România.

Palatul Telefoanelor a suferit în anul 1995 modificări de structură, ca urmare a cutremurelor şi a bombardamentelor din anul 1941, care au reuşit să zdruncine pereţii clădirii. Consolidarea palatului a durat zece ani, sarcina aceasta revenindu-i profesorului inginer Alexandru Cişmigiu.

Millenium Business, cuprins de flăcări şi de scandaluri

Millennium Business Center măsoară 72 de metri, şi are 24 de niveluri, patru subterane, parter, 18 etaje şi un etaj tehnic. Situată lângă Biserica Armenească din Bucureşti, clădirea deserveşte închirierii de birouri.

Fondul de investiţii în proprietăţi imobiliare DEGI (Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds) a cumpărat clădirea de birouri în anul 2007, de la fondul de investiţii britanic, European Convergence Property Company, iar după doi ani, mai multe etaje ale imobilul au fost afectrate de un incendiu, pentru stingerea căruia a fost nevoie de 20 de echipaje de pompieri.

Clădirea de birouri a fost lipită de casa parohială a Bisericii Armeneşti, o clădire de patrimoniu, ce a stârnit mai multe conflicte cu aceasta. Lucrările au fost întrerupte, dezvoltatorul intrând în litigiu cu Biserica Armenească a cărei structură a fost afectată de imobilul Millenium Bussines Center. 

În anul 2009, Millenium Business Center era a opta cea mai înală clădire de birouri din Bucureşti.

Intercontinental, primul hotel de cinci stele din România

Intercontinental a fost primul hotel de cinci stele construit în România, iar până în 2004, a fost cea mai înală clădire din Bucureşti. Lucrările la construirea clădirii au început în anul 1967, după planurile realizate de o echipă de arhitecţi români, din care au făcut parte Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Ştefan Belea.

Cele 22 de etaje ale hotelului din Piaţa Universităţii au fost finalizate în anul 1970. Înalt de 77 de metri, imobilul adăposteşte  trei niveluri de spaţii largi publice, spaţii de cazare întinse  pe 17 niveluri, restaurant şi piscina.  Considerat un număr cu ghinion, etajul 13 lipseşte din numerotarea nivelurilor. La etajul al 19-lea, se află Apartamentul Imperial, spaţiu în care s-au filmat scene pentru filmul Nea Mărin miliardar.
 

image

Euro Tower, prima clădire ecologică de birouri din Bucureşti

Amplasată la intersecţia străzii Barbu Văcărescu cu bulevardul Lacul Tei, Euro Tower este prima clădire ecologică de birouri din Bucureşti. Înaltă de 80 de metri, clădirea a fost construită de o echipă de arhitecţi români, format din Dorin Ştefan, arh. Adrian Arendt (Şef de Proiect), Anda Ştefan, Alexandru Pop (până în 2006), Corina Fodor (din 2009).

Euro Tower este o clădire de birouri din Bucureşti, structurată pe 18 etaje şi cinci niveluri subterane, ce a necesitat o investiţie de 60 de milionae de euro.

Palatul Parlamentului, recordul României peste hotare

Cea mai mare şi mai scumpă clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume, Palatul Parlamentului sau Casa Poporului sau Casa Republicii este structurată pe 12 etaje şi opt niveluri subterane, cu o înălţime de 86 de metri şi o adâncime sub pământ de 92 metri.

Palatul Parlamentului a intrat de trei ori în Cartea Recordurilor, fiind cea mai grea clădire lume. Imobilul a fost înscris în Cartea Recordurilor cu locul 2 în lume după clădirea Pentagonului, din punct de vedere al suprafeţei, şi pe locul 3, după clădirea de la Cape Canaveral din Florida şi după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic, din punct de vedere al volumului.

Palatul Parlamentului este ridicat pe Dealul Arsenalului, în apropiere de Piaţa Unirii.  La ridicarea clădirii au participat 700 arhitecţi şi aproximativ 20.000 muncitori. Bijuteria arhiectonică deserveşte funcţionării Camerei Deputaţilor, a Senatului României şi Iniţiativei de Cooperare Sud-est Europeană. În interiorul imobilului se organizează diverse expoziţii sau evenimente.

Palatul Parlamentului este un obiectiv turistic deschis vizitării de către turişti, oferind acestora programe de vizitare în mai multe limbi de circulaţie internaţională. Clădirea a constituit un proiect ambiţios al lui Nicolae Ceauşescu de a dezvolta un program investiţional de amploare.

BRD Tower, proiect în valoare de 50 de milioane de euro

Amplasată în Piaţa Victoriei, BRD Tower este o clădire de birouri de clasă A ce măsoară 87 de metri înălţime, fiind structurată pe 19 etaje. Cladirea a fost proiectata de grupul francez VINCI si a costat 50 de milioane de euro.

Clădirea are 3 subsoluri, un parter, un mezanin, 18 etaje locuite şi unul tehnic. Lucrările au durat 16 luni, iar construcţia a fost dată în folosinţă in 2003. In BRD Tower isi desfăşoară activitatea peste 1000 de angajati.
Pentru întreprinzătorii care doresc să facă afaceri la înălţime, există spaţii de închiriere care nu se află în proprietatea băncii BRD, iar tariful practicat pentru închiriere este de circa 19 euro/mp/lună.

Turnul de testat ascensoare, ce mai înaltă clădire industrială din Bucureşti

Amplasat în Sectorul 1 al Capitalei, în apropiere de Gara de Nord, turnul de testat ascensoare este cea mai înaltă construcţie industrială din Bucureşti şi cel mai înalt turn pentru testarea ascensoarelor din Europa. Construit în perioada 1986-1988, turnul măsoară o înălţime de 114 metri.

Clădirea a fost construită cu scopul de a deservi testării lifturilor ce urmau a fi instalate la Casa Poporului. După planurile arhitectului Corneliu Borcoman şi ale inginerilor Gheorghe Negoiţă, V. Guran, E. Pajor, D. Macovei, la ridicarea turnului s-a apelat la metode moderne de construcţie, folosind tehnica de turnare continuă a betoanelor, strategie folosita pentru ridicarea barajelor.

Ridicarea turnului a început în urma unei vizite a cuplului Ceauşescu, care a dorit să întreacă construcţia similară a nemţilor.

image
image

Casa Presei Libere, sigură în caz de cutremur

Casa Presei sau Casa Scânteii a fost destinată publicării ziarului Scânteia, ziar comunist, iar lucrările s-au efectuat sub sub directa îndrumare a arhitectului Panaite Mazilu.  În urma Revoluţiei, Casa Scânteii şi-a pierdut şi denumirea, devenind Casa Presei Libere.

Lucrările imobilului situate în piaţa ce-i poartă numele, au început în anul 1949 şi au fost finalizate după cinci ani, în anul 1954. Casa Presei se ridică pe o înălţime de 104 metri şi a fost prima clădire la care constructorul a introdus calculul de rezistenţă la un eventual seism.

Tower Center International, cea mai înaltă clădire din România până anul acesta

Tower Center International este o clădire de birouri de clasă A din apropiere de Piaţa Victoriei din Bucureşti. Are 110 metri înălţime, cu 22 de etaje şi 4 nivele în subteran, şi o suprafaţă totală de aproximativ 32.000 de metri pătraţi, din care 22.000 metri pătraţi închiriabili.

Lucrarea a fost realizată după planul arhitectului Vladimir Arsene, de la compania Westfourth Arhitecture SA. Constructorul şi beneficiarul imobilului este acelaşi, şi anume, Avrig35. Structura din oţel a costat 56.000.000 de dolari, iar lucrările au durat trei ani, din 2005 până în 2008. 

Clădirea este goală de la data finalizării ei (decembrie 2008), din cauza unui litigiu între proprietarii Tower Centre Internaţional şi Alpha Bank.

La începutul anului 2012, compania de consultanţă imobiliară The Advisers a evaluat imobilul la 49,25 milioane de euro, iar valoarea de lichidare a acestuia este de 39,4 milioane de euro, fără TVA, se arată în planul de reorganizare. Valoarea totală a datoriilor firmei, la data de 15 iunie, este de 284,35 milioane lei (peste 65 de milioane de euro).

Proiectul iniţial al clădirii prevedea 21 de niveluri supraterane şi 3 la subsol, însă constructorul a mai ridicat un etaj, ceea ce a obligat Primăria Capitalei să oprească lucrările pentru a se reface autorizaţia.

Sky Tower, numărul 1 în România

Locul fruntaş ocupat de Tower Center în Bucureşti a fost devansat anul acesta, de Sky Tower. Cu o înălţime de 137 de metri, Sky Tower este cea mai înaltă clădire din România. O altă premieră pe care o marchează Sky Tower se referă la modalitatea de iluminare a interioarelor, astfel că, Sky Tower va fi singura clădire din România cu lumină naturală în toate spaţiile pentru birouri.

Clădirea este şi una dintre cele mai sigure în caz de cutremur, fiind proiectată să reziste unui cutremur cu o magnitudine de peste 9 grade.

image
image

În data de 21 noiembrie 2011, Raiffeisen Evolution a finalizat vânzarea SkyTower către Raiffeisen Property InternationaI GmbH, membră a concernului Raiffeisen Bank International AG (RBI). Raiffeisen Bank S.A. se va muta în SkyTower, unde va ocupa etajele 2-7.

Cea mai înaltă clădire din România se află pe bulevardul Barbu Văcărescu şi are 37 de etaje, fiecare etaj măsurând 1.150 de metri pătraţi. Pentru construirea clădirii de birouri gigant, s-au folosit 50.000 de metri cubi de beton şi 8.300 de tone de otel.

Cele cinci niveluri subterane reprezintă 40% din înălţimea clădirii.  Construcţia a debutat în 2009, fiind finalizată în anul 2012.

Imobilul face parte dintr-un complex alături de clădirea de birouri Floreasca Office (şase etaje) şi de Promenada Shopping Center, un centru comercial şi de divertisment de patru etaje şi o suprafaţă de 55.000 de metru pătraţi. Promenada Shopping Center va fi finalizat în ultima parte a anului 2013.

Pe aceeaşi temă:

INFOGRAFIE Sky Tower, making of: cum a crescut cea mai înaltă clădire din România

FOTO Care sunt cele mai înalte clădiri din Europa

Piaţa clădirilor de birouri din Capitală începe să se dezmorţească. Floreasca-Barbu Văcărescu, cea mai prolifică zonă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite