FOTO Cum arată sectoarele Capitalei după viscol: trotuare înzăpezite, înghesuială în staţiile RATB şi poteci făcute cu lopata de bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viscolul puternic şi ninsoarea abundentă care au măturat Capitala în ultimele zile a dat peste cap traficul rutier, a închis unităţile de învăţământ şi a îngropat în nămeţi autoturismele parcate pe marginea carosabilului. În timp ce arterele principale au fost curăţate de utilajele de deszăpezire, străzile dintre blocuri au rămas troienite şi locuitorii din zonă au fost nevoiţi să îşi facă potecă cu ajutorul lopeţilor.

Pe străzile principale ale Capitalei, sute de utilaje de deszăpezire au lucrat la foc continuu pentru a înlătura zăpada adunată pe partea carosabilă. Cu totul altfel au stat lucrurile pe străzile aflate între blocuri, acolo unde oamenii au ieşit înarmaţi cu lopeţi pentru a învinge troienele.

Astăzi, în a treia zi de când în Capitală a nins puternic, pe străzile oraşului se aflau 299 de utilaje şi 955 de operatori manuali, care încercau să cureţe partea carosabilă, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Primăriei Capitalei. 

Sectorul 1, maşini „încrustate“ în zăpadă

În Sectorul 1 din Capitală, la ora 16.00, reprezentanţii municipalităţii anunţau că 72 utilaje încearcă să cureţe străzile. Pe lângă acestea, 230 de operatori manuali se lupatu cu stratul consistent de zăpadă. Deşi pe străzile principale se circula în condiţii de iarnă, maşinile parcate pe cele secundare erau blocate sub nămeţi, iar proprietarii autoturismelor încercau să îşi facă loc printre troiene. 

image

Străzile secundare din sectorul 1 sunt acoperite cu zăpadă FOTO David Muntean

Pe Podul Grant şi în zona Arcului de Triumf partea carosabilă era curăţată de operatorii de salubrizare, însă pe străduţele laterale stratul de zăpadă era consistent. Deşi Primăria Capitalei a anunţat că intrările în principalele parcuri din Bucureşti vor fi curăţate, la intrarea în Parcul Herăstrău stratul de zăpadă măsura în jur de jumătate de metru.

În Sectorul 2 al Capitalei se repetă aceeaşi poveste.  Deşi reprezentanţii municipalităţii au anunţat că astăzi au acţionat 60 de utilaje şi 162 de operatori manuali, pe străzile dintre blocuri stratul de zăpadă are câţiva centimetri buni. Trotuarele sunt necurăţate, iar partea carosabilă este deszăpezită în mare parte doar pe arterele principale.

Sectorul 3, deszăpezire contra cost

Pe străduţele din apropierea gurii de metrou Titan, oameni de toate vârstele s-au mobilizat în încercarea de a elibera partea carosabilă dintre blocuri. Deşi unii oameni spun că angajaţii primăriei au încercat cu ajutorul utilajelor să înlăture zăpada, alţii se plâng de faptul că sunt nevoiţi să îşi facă potecă cu ajutorul lopeţilor. 

image

Mai mulţi locuitori ai Sectorului 3 din Capitală au lucrat ore în şir pentru a-şi scoate maşinile din parcare FOTO David Muntean

Printre cei care au ieşit să cureţe maşinile şi parcările de stratul gros de zăpadă, se află şi câţiva „angajaţi de ocazie“, care din stradă-n stradă sperând să facă un ban cinstit. „Am ieşit cu lopeţile să îi ajutăm pe oameni să dea zăpada într-o parte. Acum ne-a rugat un om să îi curăţăm parcarea. Ne dă câţi bani vrea el“, povesteşte un bărbat cu o căciulă groasă trasă peste urechi.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au anunţat că astăzi în Sectorul 3 au acţionat 41 de utilaje şi 170 de operatori manuali.

Barurile din Centrul Vechi, troienite

Angajaţii barurilor din Centrul Vechi al Capitalei au ieşit de la primele ore ale dimineţii să le facă cărare prin zăpadă celor care vor să se încălzească cu un ceai în Centrul Istoric. De o parte şi de alta a cărărilor făcute, nămeţi de doi de metri se află în faţa intrărilor din baruri. 

În ceea ce priveşte Sectorul 4 al Capitalei, luni, 27 ianuarie, pe străzi acţionau 40 de utilaje, iar 35 de operatori manuali încercau să înlăture stratul consistent de zăpadă. Şoferii se declarau mulţumiţi de munca angajaţilor autorităţii publice locale şi spuneau că străzile din sector sunt curăţate foarte bine. „Aici chiar şi-au făcut treaba. E sectorul cu cele mai curate străzi din Bucureşti“, spune un taximetrist din zona Parcului Tineretului.

Sectorul 5, înghesuială în staţiile RATB

În Sectorul 5 al Capitalei, oamenii care au ales să circule astăzi cu mijloacele de transport în comun s-au înarmat cu multă răbdare şi au făcut slalom printre mormanele de zăpadă de pe refugiile tramvaielor. În cele mai multe staţii, zăpada strânsă pe peroane nu era curăţată, iar oamenii au fost nevoiţi să aştepte tramvaiul pe un trotuar din apropiere sau pe troienele înalte. 

image

Au existat şi staţii în care zăpada a fost înlăturată, iar oamenii s-au înghesuit pe refugii FOTO David Muntean

Pe raza sectorului au lucrat astăzi 178 de operatori manuali şi 54 de utilaje de deszăpezire, în timp ce în Sectorul 6 al Capitalei au fost 32 de utilaje şi 180 de operatori manuali. Şi în sectorul 6 a existat aceeaşi preoblemă: străzile secundare nu au fost deszăpezite cu atenţie, iar oamenii au fost nevoiţi să îşi facă potecă cu ajutorul lopeţilor.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că o mare cantitate de zăpadă a fost scoasă din oraş cu ajutorul basculantelor. „74 de basculante de zăpada au fost scoase azi-noapte din intersecţiile mari ale Bucureştiului. Mă refer la 13 septembrie - Sebastian, Calea Rahovei - Sebastian, Podul Izvor, Piaţa Romană, Piaţa Lahovari, Piaţa Dorobanţi, Piaţa Universităţii, capătul tramvaiului 32 (Mitropolie). Acţiunea continuă intens în această noapte“, a precizat Oprescu. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite