Se caută bătăuşii şi infractorii din şcoli: toţi elevii din Bucureşti vor fi testaţi psihologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii şcolari şi diriginţii vor trebui să completeze nişte fişe pentru fiecare elev în care să consemneze situaţia sa şcolară, dar şi problemele emoţionale sau sociale cu care aceştia se confruntă.

Dreptatea se împarte de multe ori cu pumnul în curtea şcolii. Copii bătuţi sau înjunghiaţi, păruieli între fete care se termină la spital sau profesori care nu ştiu cum să-i stăpânească pe elevi decât lovindu-i. Toate acestea au devenit, din păcate, elemente ale normalităţii.

Majoritatea infractorilor sunt tinerii, aceştia reprezentânt 18% din totalul populaţiei. Pe fondul crizei economice, delincventa a crescut, astfel că nu ne mai miră faptul că peste 60% dintre copii sunt agresaţi la şcoală. Motivele principale sunt dominarea, adică să arate cine e şeful în curtea şcolii, sau răzbunarea şi invidia.

« După 5 ani de mediatizare excesivă a incidentelor în şcoli, în anumite unităţi de învăţământ violenţele devin repetitive. Absenteismul şcolar este ridicat, pe când părinţii, prea ocupaţi cu asigurarea traiului de mâine, ajung pe locul unu într-un top european al necunoaşterii propriilor lor copii», explică iniţiatorii proiectului.

Rapoarte anuale despre violenţa în şcoli

De la asta au plecat autorităţile când au gândit o Strategie de combatere a criminalităţii care presupune, printre altele, ca elevii să fie monitorizaţi de diriginte şi psihologul şcolar şi toate deviaţiile de comportament să fie trecute într-o fişă individuală care să ajute, la nevoie, la identificarea viitorilor infractori.

Astfel că, începând cu noul an şcolar, psihologii şcolari din Capitală vor avea o sarcină în plus. Împreună cu diriginţii şi cu părinţii, aceştia vor completa nişte fişe tip  care vor ajuta la identificarea unor conflicte sau neînţelegi pentru aplanarea lor. Totodată, aceştia au obligaţia să anunţe poliţia dacă au suspiciuni de violenţă în familie. Psihologii trebuie şi să identifice şi să combată adicţia copiilor, în colaborare cu unităţile medicale.

Nu doar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au îndatorirea de a face pe poliţiştii şi de a supraveghea realizarea obiectivelor acestei strategii. Şi directorii şcolilor trebuie să realizeze o analiză cu privire la incidentele produse în anul şcolar anterior. Ca să fie siguri că mesajele de combatere a criminalităţii ajung la tineri, proiectul îşi propune să realizeze o campanie de promovare şi pe reţelele de socializare precum Facebook sau Twitter.

Vor pune umărul la realizarea strategiei Prefectura şi Poliţia Capitalei, ISMB şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite