Scenarist la 10 ani premiat de UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ahmed Al-Adeni, un puşti bucureştean de origine arabă, a primit împreună cu echipa TVR medalia Fellini la Festivalul Ciak Junior din Italia pentru povestea filmată a lui Bănel. Scenariul elevului de clasa a treia a fost transformat în filmul „Steaua norocoasă” de către TVR 2. Bugetul a fost de 200 de euro, bani care au revenit copiilor-actori.

După succesul din Italia de la sfârşitul lunii mai, Ahmed vine zilnic, de mână cu bunica, la Televiziunea din strada Emil Pangrati. Apare în emisiuni şi povesteşte cum a ajuns să scrie despre fotbal, marea lui pasiune. Când este întrebat, răspunde: „Totul a pornit dintr-o joacă. Îmi place Bănel. M-a impresionat”, spune timid băiatul. El a scris un scenariu despre visul unui băieţel de etnie romă care, în ciuda problemelor rasiale pe care le întâmpină, doreşte să ajungă într-o echipă mare de fotbal.

Cele patru personaje create de tânărul scenarist sunt: Bănel mic, Bănel mare, Fratele lui Bănel şi Băiatul rău. Copiii care au jucat în film au fost selectaţi de la cluburi de fotbal pentru juniori. Ahmed şi-a imaginat parcursul către succes al tânărului ambiţios şi talentat Bănel Nicoliţă, provenit dintr-o familie săracă. Dacă s-ar întâlni cu Bănel i-ar spune că e „mare fan”. 

Nu ştie ce sport să facă
Ahmed Al-Adeni locuieşte în Bucureşti, în cartierul Ozana, şi este elev cu calificativ Foarte Bine la Şcoala nr. 20. Îi place să înveţe la limba română şi nu-l supără colegii săi care-l jignesc când vorbesc de culoarea pielii lui. Nu ştie ce vrea să devină: înotător sau fotbalist. „Adoră apa. Mamă-sa l-a găsit o dată dormind în apă, aşa de tare îi place”, spune bunica lui Ahmed. „După ce am câştigat medalia Fellini UNESCO în Italia, mama m-a răsplătit cu o pereche nouă de pantofi de sport”, a spus Ahmed încântat de cadou.

Scrie în timpul liber şi chiar se gândeşte să mai trimită poveşti la Televiziunea Română pentru concursul din cadrul programului „Liber pe contrasens”, dedicat tinerilor.

Familia din partea tatălui, de origine iraniană, este numeroasă. „Unchiul meu are 25 de fraţi şi de surori”, se laudă băiatul. Nu a învăţat să vorbească în limba arabă, dar înţelege ce i se spune.

Români câştigători
Ciak Junior este un festival internaţional dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. Acesta include scurtmetraje realizate pe baza unor poveşti scrise de ei şi produse de reţelele de televiziune din ţările participante. Anul acesta, România a bătut nouă ţări concurente.

Pelicula de 15 minute care a reprezentat România a fost produsă în cadrul emisiunii „Liber pe contrasens” de la TVR 2 şi regizată de Cosmin Dumitru. „Din 2007, noi producem săptămânal astfel de filme. Aceasta este prima participare şi primul premiu la Ciak Junior”, a spus Valentin Dimulescu, producătorul filmului.

Juriul festivalului a fost impresionat de mesajul filmului şi al poveştii: „Visele pot deveni realitate”. La festivitatea de premiere, Ahmed a fost cel care a avut şi un discurs: „Vă mulţumesc celor care ne-aţi votat şi pentru premiul la care nu ne-am aşteptat!”, a vorbit el la microfon.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite