Scandalul poliţiştilor călare se lasă cu anchetă la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii foştilor gardieni au fost luaţi la întrebări ieri de consilierii generali în legătură cu agenţii privaţi care le folosesc uniformele. Preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti susţine că pentru externalizarea poliţiei călare unei firme private ar fi fost necesar acordul Consiliului General şi că agenţii firmei private nu puteau legal să aplice amenzi.

Poliţiştii locali care patrulează călare prin parcuri în uniforme identice cu ale angajaţilor instituţiei cu acelaşi nume au ajuns motiv de anchetă la nivelul municipalităţii. Preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pedelistul Călin Murg, a anunţat că îi va cere primarului general al Capitalei să înfiinţeze o comisie disciplinară care să verifice activitatea lui Ion Ţincu, directorul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti (PLMB), şi că va sesiza şi organele abilitate în legătură cu acest caz.

Murg a mai arătat că pentru externalizarea poliţiei călare unei firme private ar fi fost necesar acordul Consiliului General şi că agenţii firmei private nu puteau legal să aplice amenzi. Totodată, preşedintele de şedinţă a declarat că din informaţiile pe care le-a primit a reieşit că singura diferenţă dintre uniforma poliţiştilor locali şi cea purtată de angajaţii firmei private consta într-un cod numeric pe care aceştia îl purtau pe umăr.

Se cere demisia

La şedinţă, consilierul general Ioan Gâf-Deac (PNG-CD) a apreciat că în această situaţie se poate vorbi de infracţiunea de uzurpare a unei calităţi oficiale şi i-a cerut lui Ţincu, care fusese convocat pentru a da explicaţii, să-şi dea demisia dacă lucrurile sunt atât de grave.
Murg i-a solicitat directorului PLMB să precizeze dacă înfiinţarea Poliţiei Călare a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului General, dacă primarul general Sorin Oprescu a fost informat de iniţierea acestui proiect, cât costă lunar acest serviciu, dacă angajaţii firmei private poartă uniforme similare cu cea a poliţiştilor locali şi dacă au aplicat amenzi.

Proiect pilot

Ion Ţincu a declarat că proiectul este unul pilot care a început în 2009 şi care a fost necesar ca urmare a reducerii efectivelor cu 50 la sută prin disponibilzări. Totodată, el a arătat că poliţiştii călare fac doar constatări ale anumitor fapte şi că legea îi permite să împuternicească agenţi pentru aceasta. Directorul PLMB că poliţiştii locali nu sunt funcţionari publici cu statut special, aşa cum sunt cei din Jandarmerie sau Armată. În ceea ce priveşte costurile, Ţicu a declarat că valoarea contractului este 124.000 de euro pe an, sumă care acoperă doar costurile pentru realizarea misiunii şi nu şi pe cele pentru întreţinerea cailor şi bolile profesionale ale agenţilor. Numărul agenţilor privaţi angajaţi împreună cu caii este în prezent de 24 dintre care zece sunt foşti poliţişti locali. Ţicu a mai anunţat că proiectul se va încheia la sfârşitul acestui an, rezultatele sale urmând să fie prezentate pentru o eventuală continuare. George Iorgovan, consilier al primarului general, a precizat că decizia privind mandatarea agenţilor şi purtarea uniformelor de către aceştia a aparţinut directorului PLMB.

Comisie de anchetă

CGMB a aprobat într-o şedinţă de îndată formarea unei comisii speciale alcătuită din cinci persoane care va analiza şi va verifica activitatea PLMB, în urma sesizărilor referitoare la externalizarea poliţiei călare.
Săptămâna trecută, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaiei, a anunţat că în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă din 25 noiembrie la SC Fandax group SRL, cu care PLMB are un contract de colaborare, s-a constatat că agenţii călare, angajaţi ai acestei firme private, purtau uniformele şi însemnele poliţiştilor locali. Astfel, Prefectul Capitalei a solicitat Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pe 14 decembrie demararea unei investigaţii în acest sens.

PUG-ul, prelungit încă un an

Consilierii generali au mai aprobat în şedinţa de ieri şi prelungirea Planului Urbanistic General cu încă un an şi au respins din nou proiectul referitor la împuternicirea primarului Capitalei pentru obţinerea unui credit de 800 de milioane de euro.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite