Satul biblic din Parcul Titan: 3.000 de metri pătraţi unde totul este făcut manual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Parcul Titan din sectorul 3 al Capitalei a fost amenajat singurul sat biblic din Europa, o reproducere fidelă a vremurilor în care Mântuitorul Iisus Hristos era pe pământ. Evenimentul se încheie în Joia Mare.

Peste 1.200 de voluntari au lucrat mai bine de două luni pentru a reda fidel un sat biblic. Acesta a fost ridicat în Parcul Titan din Bucureşti, se întinde pe circa 3.000 de metri pătraţi, cuprinde ateliere tematice, mâncare făcută după reţete vechi de mii de ani şi case care existau în vremea lui Iisus, fiind vizitat, până acum, de 20.000 de oameni. Intrarea în satul biblic este situată la intersecţia străzilor Câmpia Libertăţii şi Liviu Rebreanu.

Sinagoga din polistiren

În satul biblic a fost amenajată, din polistiren, o sinagogă în mărime naturală, în care doritorii pot participa la cursuri de caligrafie ebraică şi grecească realizate cu ajutorul voluntarilor. Vizitatorii pot scrie mesaje pe bucăţele de papirus autentic, comandat şi adus direct din Egipt, cu o pană din trestie înmuiată în cerneală, aşa cum se scria în trecut.

Chiar la intrarea în sat, care se face prin Poarta cea Mare, doi păstori veghează minigrădina zoologică în care se odihnesc capre, iezi, oi, miei, iepuri, ponei şi măgari. Păstorii sunt îmbrăcaţi după moda vremurilor în care Iisus era pe Pământ şi sunt înarmaţi cu bucăţi înalte de lemn.

„Totul este făcut manual, ţarcurile în care stau animalele, costumele pe care le purtăm noi. A durat cam două luni să facem hainele“, povesteşte Daniel Coman, unul dintre supraveghetorii animalelor.

Noduri pescăreşti

În apropierea lacului IOR, printre bărci şi poveşti biblice spuse de ghizii satului, se află pescăria. Aici, curioşii care vin să vadă pontonul amenajat pe marginea lacului pot învăţa cum să navigheze şi cum se face un nod pescăresc, lucruri esenţiale pentru oamenii care trăiau în vremea lui Iisus.

Pentru că olăritul era una dintre cele mai importante activităţi, din sat nu lipsesc doi meşteri care îi învaţă pe bucureşteni cum să modeleze lutul. La câţiva paşi de atelierul olarilor se află cel al fierarilor. Cu ajutorul unui ciocan, fierarii lovesc bucăţi de aluminiu, iar acestea se transformă în monedele pe care evreii la foloseau în urmă cu mii de ani.

Joi, ultima zi a evenimentului

Satul Biblic este un proiect realizat de ONG-ul AMiCUS în parteneriat cu Asociaţia „Exploratori pentru viitor“ şi este o reprezentare a satului biblic unică în Europa, după cum susţin organizatorii.

„Nu se mai găseşte nicăieri în Europa, iar pentru realizarea proiectului am muncit aproape un an. Aici vorbim despre informare şi despre gândirea întregului concept. Partea practică de realizare a decorului a durat peste două luni“, susţine Gabriel Işvan, directorul de comunicare al întregului proiect.

Satul biblic îşi va închide porţile joi, cu un eveniment special. „Este vorba despre o procesiune la care vor participa toţi voluntarii, alături de oamenii care vor să ne fie alături. Vom spune povestea Paştelui în interiorul caselor noastre şi ne vom opri lângă lac“, a declarat îngrijitorul fierăriei din sat.

„Fierarul“ care bate monede din aluminiu FOTO David Muntean

image


Minigrădina zoologică din satul biblic FOTO David Muntean

image


„Ţesătoare” în Satul Biblic din Parcul Titan FOTO David Muntean

 

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite