Saint Patrick's Day, pe Calea Victoriei: 1.000 de persoane au participat la prima ediţie a paradei irlandeze organizate în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima ediţie a paradei organizate în Bucureşti cu ocazia Saint Patrick`s Day a avut loc duminică. FOTO Mediafax
Prima ediţie a paradei organizate în Bucureşti cu ocazia Saint Patrick`s Day a avut loc duminică. FOTO Mediafax

Circa 1.000 de persoane au participat astăzi la prima ediţie a paradei organizate în Bucureşti, cu ocazia Saint Patrick's Day, sărbătoare irlandeză cu răspândire internaţională. Oamenii s-au plimbat alături de 10 autoutilitare decorate festiv, au ascultat muzică irlandeză tradiţională şi au purtat accesorii vestimentare specifice.

În Piaţa George Enescu au fost aduse 10 autoutilitare decorate pentru sărbătoarea irlandeză. Pe cinci dintre aceste platforme mobile erau scrise cu litere din lemn mari, colorate, cuvintele "Happy Saint Patrick Day Romania" ("La mulţi ani de Sfântul Patrick, România!"), iar pe celelalte se aflau mulaje colorate din lemn reprezentând un trifoi, o oală cu galbeni, o harpă, o cruce celtică, alături de un model de cruce din Cimitirul vesel de la Săpânţa. Potrivit organizatorilor citaţi de Mediafax, carele au fost decorate de studenţii Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi de membrii Teatrului de Artă Bucureşti.   

La festivitate au mai participat şi mai multe ansambluri folclorice româneşti - Ansamblul Folcloric Săpânţa, două grupuri de cimpoieri, din Vrancea şi Vaslui -, trupa Ad Hoc, precum şi formaţia Coras din Irlanda şi dansatorii din trupa Irish Way. De asemenea, cei prezenţi purtau câte un obiect sau accesoriu vestimentar verde, iar alţii îşi pregăteau chiar ţinute specifice sărbătorii, cu pălării mari, peruci şi ochelari.

Parada a pornit din faţa Ateneului Român, pe Calea Victoriei şi s-a oprit în Centrul vechi. Participanţii s-au oprit de două ori în drum spre destinaţie, momente în care spectatorii au asistat la reprezentaţii de dansuri irlandeze şi de muzică românească la cimpoi.

Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Sfântului Patrick, o sărbătoare care comemorează irlandezii emigranţi din toată lumea, dar care a devenit în timp simbolul tuturor emigranţilor din lume.

Parada de duminică a fost punctul de vârf al festivalului dedicat Sfântului Patrick la Bucureşti, anul acesta, organizat pentru a marca preşedinţia irlandeză a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a constat într-o serie de manifestări culturale şi artistice care a debutat vineri, cu un bal de gală, ce i-a avut ca invitaţi, printre alţii, pe soprana Felicia Filip, trupa de dans irlandez The Irish Way şi formaţia de muzică tradiţional irlandeză Coras. Bucureştenii s-au mai putut bucura de spectacole de dans specific irlandez şi un concert cu o serie de tineri cântăreţi din Irlanda la sala ArCuB.

Totodată, Palatul Parlamentului a fost iluminat festiv, vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 19.45 - 23.30, în culoarea verde, pentru a marca această sărbătoare, acţiune care se va repeta şi duminică, ultima zi a festivalului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite