Sabina Ioniţă, voluntar pentru viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intră zilnic în contact cu cele mai mari suferinţe ale semenilor, dar nu ar renunţa niciodată la meseria de medic. Din contră, din pasiune pentru profesie s-a înscris ca voluntar la Crucea Roşie şi îşi dedică zilnic câteva ore ajutorării semenilor în suferinţă.

A decis să se facă medic în clasa a VII-a. „Pentru mine nu era doar o meserie înşiruită atunci când mă întrebau părinţii sau rudele ce vreau să mă fac atunci când o să fiu mare. Ştiam că ăsta este rolul meu pe lumea aceasta”, spune tânăra.

Sabina face practică la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Urgenţe Floreasca şi, de mai bine de un an, este şi voluntar la Crucea Roşie. „Am prieteni la Crucea Roşie şi vara trecută aveau nevoie de un voluntar care să stea pe ştrand la Ciurel. În astfel de zone este nevoie de personal calificat care să poată oferi primul ajutor în caz de înec sau accident”, povesteşte ea.

Aproape în fiecare zi merge împreună cu ceilalţi voluntari acasă la familiile defavorizate, îi ajută cu alimente, le face controale medicale sau merge cu echipa acolo unde sunt calamităţi, inundaţii sau alunecări de pământ.

„Când vezi sânge poţi uita tot ce-ai învăţat”

Poveştile de viaţă şi suferinţa cu care intră în contact atât la spital cât şi la Crucea Roşie au transformat-o, spune ea, într-un om mai puternic. „Am avut o perioadă în care am suferit foarte mult din cauza unei paciente de care mă ataşasem. Avusese un anevrism şi când am crezut că-şi revine a mai făcut unul şi a murit. Atunci mi-am spus că trebuie să mă detaşez de pacienţi din punct de vedere uman pentru a putea să-i ajut mai bine ca specialist”, a spus tânăra.

Sabina consideră că voluntariatul şi practica din spital sunt cele mai importante componente din devenirea sa ca medic. „Teoria este foarte importantă dar toată informaţia pe care o acumulezi în câţiva ani de studiu poate să nu te ajute la nimic dacă nu te poţi concentra atunci când dai cu ochii de sânge, răni grave sau accidente de maşină cu victime prinse între fiare”, a adăugat Sabina.

Întrebări şi răspunsuri

Cum de ai timp să faci atâtea lucruri?
Este adevărat că fac un efort, adică nu am atâta timp liber cât are un student la altă facultate. Dar fac ceea ce-mi place iar toate activităţile converg ăn domeniul medicinei, deci am o arie mai mare de unde să acumulez experienţă.

Vei profesa în ţară sau doreşti să pleci?

Vreau să plec în Anglia. Îmi pare rău că am ajuns la această concluzie, dar în ţară nu cred că pot să fac performanţă, sistemul nu te lasă, iar salariile sunt umilitoare. Prefer Anglia pentru că acolo sunt căutaţi medicii români iar salariile sunt decente. Pe deasupra, cunosc bine limba engleză şi cred că mă voi integra rapid. Decât să aştept să îmbătrânesc într-un sistem care nu mă respectă mai bine plec imediat după ce termin facultatea.

Ce-i place

„În primul rând îmi place meseria mea şi îmi place să citesc. În puţinul timp liber pe care-l am fac tot ceea ce pot să fug de mizeria şi poluarea din Bucureşti şi, dacă se poate, fac aceste escapade  în compania unor persoane plăcute. Principala destinaţie este muntele, unde mă liniştesc şi-mi adun gândurile”, spune ea. 

Ce nu-i place

„Nu suport să văd hoţie peste tot şi prefer să nu am de-a face cu ipocriţii. Cel mai mult însă urăsc prostia şi ignoranţa. Nu-mi plac oamenii care şi-au făcut o carieră din a-şi da cu părerea”, e de părere Sabina.

Profil

Data şi locul naşterii: 20 septembrie 1986, Bucureşti
Studii: Facultatea de Medicină “Carol Davila”, anul 5
Ocupaţie: Voluntar Crucea Roşie
Familie: Are un iubit, Alex, în vârstă de 25 de ani

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite