S-a votat modernizarea Bucureştiului: oraşul va avea piste pentru biciclişti, culoare pentru autobuze, poduri şi parcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, marţi, Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) - un proiect impresionant menit să tranforme radical mai multe zone din centrul Bucureştiului.

PIDU cuprinde 62 de proiecte de investiţii în Capitală, în valoare de aproximativ 239 de milioane de euro. Zonele vizate sunt: Piaţa Romană la nord, Piaţa de Flori la sud, Calea Moşilor la est şi Calea Griviţei la vest.

Avantajele proiectului

Proiectul poate fi finanţat prin POR 2014-2021 cu 129 milioane de euro, la care se adaugă o contribuţie de la bugetul de stat în valoare de şapte milioane de euro. Totodată, prin axele de finanţare dedicate monumentelor se pot obţine alte 19 milioane de euro, iar alte 84 de milioane de euro se pot asigura prin asocieri de tip parteneriat public-privat.

Avantajele realizării acestui proiect cu bani europeni sunt de necontestat, după cum explică reprezentanţii Primăriei Capitalei: „Realizăm 3.155 noi locuri de parcare, extindem şi modernizăm reţeaua de tramvai, creştem cu 18.095 m2 suprafaţa de spaţii verzi, realizăm noi rute pentru biciclişti, facem culoare speciale pentru transportul în comun, accesăm 150 milioane euro fonduri nerambursabile“.

PIDU înseamnă un Bucureşti cu o arhitectură mai prietenoasă, prin reconfigurarea spaţiilor publice urbane, dar şi cu un trafic mai fluent. Proiectul prevede crearea unui sistem integrat de parcări, încurajarea folosirii mijloacelor de transport alternative – trasee de bicilete, mijloace ale RATB pe trasee rapide.

„Sunt proiecte făcute de specialişti, care au stat în dezbatere publică. Sunt proiecte care vizează modernizarea oraşului şi aş îndrăzni să spun că nu au culoare politică“, a mai spus primarul general Răzvan Sava.

Planul Urbanistic Zonal Piaţa Constituţiei -Antim – Bulevardul Unirii

Potrivit proiectului, în Piaţa Constituţiei ar urma să fie construită o parcare subterană, iar Bulevardul Unirii ar urma să se transforme într-o zonă pietonală. Printre lucrările propuse pentru această zonă se numără: egalizarea părţii carosabile cu trotuarele şi transformarea bulevardului în zonă pietonală rămânând doar o bandă pe sens pentru transportul public. De asemenea, în noua zonă de promenadă vor fi amenajate spaţii destinate evenimentelor şi un amfiteatru.

Planul Urbanistic Zonal Parc Izvor – Pod Mihai Vodă

image

Aici ar urma să se ridice un pod peste Dâmboviţa şi trei parcări subterane, urmând să fie reamanajat parcul şi să fie construit şi un amfiteatru. Podul Mihai Vodă ar urma să fi construit între strada Lipscani şi Parcul Izvor, iar la cele două capete ale podului se vor construi două parcări subterane. Printre altele, se va realiza un pod pietonal şi pentru biciclişti.

Planul Urbanistic Zonal Parc Sfinţii Apostoli – Podul Calicilor

Potrivit proiectului, aici ar urma să se reconstruiască Podul Calicilor şi să fie amenajat un parc cu spaţiu verde sub care ar urma să fie amenajată şi o parcare subterană. Podul  va traversa Dâmboviţa.

image

Planul Urbanistic Zonal Piaţa Cantacuzino – Piaţa Lahovary

image

Proiectul prevede reamenajarea celor două zone din centrul Bucureştiului şi amenajarea unor parcări subterane. Piaţa Lahovary  va fi reamenajată cu spaţiu verde şi mobilier urban, iar reconfigurarea zonei va cuprinde şi statuia lui Alexandru Lahovari.

Planul Urbanistic Zonal Rahova - Uranus – Piaţa de Flori

Proiectul propune accentuarea caracterului de Piaţă de Flori şi construirea unui parcări subterane cu 360 de locuri sub Piaţa Rahova şi parţial sub Piaţa de Flori. Pe lângă comerţul cu flori, în Piaţă ar urma să se vândă ţi articole conexe, precum ghivece, seminţe, bulci, îngrăşăminte.

image

„Înspre Calea Rahovei este propusă salubrizarea terenului şi eliminarea construcţiilor cu caracter improvizat. Sunt propuse a fi reabilitate şi refuncţionalizate corpul dinspre Bd. Coşbuc şi corpul de piaţă construit în aceeaşi perioadă, dinspre calea Rahovei. Cele două ganguri ale clădirii pieţei, în prezent obturate, vor fi redate în folosinţă, realizând un parcurs coerent între cele două jumătaţi ale terenului , care până acum funcţionau independent ca piaţă agro-alimentară, şi piaţa de flori improvizată“, se mai arată în proiectul propus de arhitecţii.

Planul Urbanistic Zonal Spaţiul public Sala Palatului

Sub parcul din faţa Sălii Palatului ar urma să fie construită o parcare subterană. În faţa Sălii Palatului vor fi amenajate mai multe zone pentru promenadă şi pentru expoziţii în aer liber. De asemenea, printre amenajările de aici se numără şi un spaţiu de odihnă decorat cu o fântână arteziană, scrie b365. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite