S-a înfundat ţeava şpăgilor de la Maternitatea Bucur. Doctorii se răzbună, iar pacientele sunt lăsate să agonizeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După scandalul medicului care a trântit mita pe jos pe motiv că e prea mică, la Maternitatea Bucur s-a declanşat un război tăcut între doctorii care ar vrea şpagă, dar le e frică să mai pretindă şi pacienţii decişi să nu o mai ofere.

Cazul „şpagă la Maternitatea Bucur" arată clar că dacă în fiecare săptămână ar fi arestat câte un doctor care primeşte mită, acest fenomen ar dispărea rapid. Poate că şi parte dintre medici, dar precedentul creat de doctorul ginecolog Mircea Conea dovedeşte că acest microb are tratament, doar că el ar mai trebui şi administrat.

O vizită scurtă la Maternitatea Bucur după scandalul mitei trântite pe jos de medicul Conea pe motiv că nu este suficientă a dovedit că în instituţie s-a deschis Cutia Pandorei. Medicii şi asistentele simt că s-a pus vizorul pe ei şi merg pe vârfuri, dar asta nu-i împiedică să se răzbune pe pacienţi tratându-i cu şi mai mare indiferenţă.

„Ieşiţi afară!"

La camera de gardă lumea se frământă pe lângă uşi. Cine îndrăzneşte să le deschidă este aruncat afară cu o voce ascuţită, vizibil iritată. „Ieşiţi afară! Vă chemăm noi". Afişele care spânzurau deunăzi pe pereţi şi în care se cerea ca cei care nu-i respectă pe medici să plece din spital au dispărut ca prin minune. „Nu mă interesează ce a făcut doctorul Conea. Este fix treaba lui. Nu vă imaginaţi câtă presiune a fost pe noi zilele acestea", tună unul dintre medicii maternităţii.

De pe holurile maternităţii apare o tânără gravidă care are sângerări. Se simte vizibil rău şi dă să intre la camera de gardă, dar aceeaşi voce poruncitoare o scoate afară. „Ieşiţi afară" Vă chemăm noi!". Speriată, mama tinerei sună degrabă medicul. „Domnule doctor, mă scuzaţi, dar fata mea sângerează şi nimeni nu o primeşte dacă nu sunteţi dumneavoastră. Am înţeles că aţi fost dimineaţă aici, acum cine să o vadă? Am înţeles. Vă rog să mă scuzaţi", îşi încheie femeia convorbirea, după care îndrăzneşte să-i facă reproşuri unei asistente care intră la camera de gardă. „Nu este posibil aşa ceva. Să fii ignorat în halul ăsta! Dacă Olaru nu mai e, fata mea nu mai naşte? O să ajungeţi toţi să fiţi filmaţi când luaţi şpagă!". Asistenta sare să se apere: „Nu e cazul să ne daţi la toţi în cap acum. V-am zis, eu nu am cum să vă ajut".

Gestul soţului care a îndrăznit să-l reclame pe medicul şpăgar a dat curaj celorlalţi pacienţi din spital şi rudelor lor care s-au solidarizat şi refuză acum să mai dea mită, pretinzând o atenţie sporită din partea personalului medical. „Soţia mea a stat internată patru zile aici, şi aseară au trimis-o acasă. I-au spus că nu este timpul să nască. Are nouă luni şi patru zile. Azi-dimineaţă i s-a rupt apa şi am adus-o înapoi. Au băgat-o într-o cameră şi m-a sunat acum că are contracţii din două în două minute şi nu o bagă nimeni în seamă. Nu ştiu ce să fac! Îmi vine să mă duc, s-o iau şi să plec cu ea în altă parte. Dacă îmi cere vreunul bani aici, mor cu el de gât", spune revoltat un viitor tătic care repetă obsesiv „Dacă copilul păţeşte ceva, nu scapă niciunul. Deci dacă copilul păţeşte ceva...".

Un alt tânăr care aşteaptă să-i nască nevasta se foieşte de zor de pe un scaun pe altul. „Soţia mea urmează să nască, însă nu voi da niciun ban doctorului după tot scandalul cu mita. Oricum, sigur nu mai primeşte nimeni acum vreun leuţ în condiţiile astea". Bursa şpăgilor la Maternitatea Bucur funcţiona de la obraz, spune o mămică. „Eu am dat 400 de lei, dar nu mi-a cerut doctorul. Alte femei au dat şi 300. Sunt însă şi doctori care cer în faţă 200 de euro", explică aceasta.

La ieşirea din spital, pe un perete un afiş pe care nu ai cum să-l ratezi: „Interzis copiilor în maternitate".

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite