Roxana Wring (USR) îi cere demisia Gabrielei Firea: Sunteţi artizanul dezastrului RADET, cel mai mare eşec edilitar pe care l-a cunoscut Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roxana Wring, preşedintele USR Bucureşti şi consilier municipal, i-a cerut demisia primarului general Gabriela Firea pentru situaţia critică în care a ajuns RADET, sistemul centralizat de încălzire din capitală.

Wring îi reproşează lui Firea într-un comunicat de presă că a cheltuit bugetul Bucureştiului pe ”bâlciuri, statui şi festivaluri” în loc să plătească datoriile RADET şi transmite că împrumutul de 100 de milioane de euro luat de Primărie de la Trezorerie nu rezolvă problema, ci doar p amână.

Comunicatul integral:

Stimată doamnă Gabriela Firea,

După trei ani de mandat, singura dumneavoastră performanţă notabilă este că aţi inventat apa caldă care curge rece. Sunteţi artizanul dezastrului RADET, cel mai mare eşec edilitar pe care l-a cunoscut Bucureştiul în ultima jumătate de secol. Aţi preluat o problemă şi, în loc să o rezolvaţi, aţi umflat-o până în pragul exploziei. În acest moment, Regia este băgată în pământ, Compania energetică este în aer, iar soluţiile s-au evaporat.

Recent, aţi cerut şi aţi obţinut aprobarea pentru un împrumut de 100 de milioane de euro pentru a plăti obligaţiile asumate de Primărie în contul RADET. Este punctul culminant al unei poveşti de groază în care jucaţi rolul principal.

Vă adresez aceste rânduri pentru a vă întreba cine îşi asumă, totuşi, responsabilitatea pentru lungul şir de erori început în 2016. E clar cine va plăti acest împrumut. Trebuie să fie clar şi cine răspunde pentru că s-a ajuns aici.

Vă reamintesc faptul că, acum trei ani, aţi agreat intrarea Regiei în insolvenţă, spunând că e primul pas spre redresare. Apoi l-aţi adus pe Gheorghe Piperea pe care l-aţi plătit cu 35.000 de euro pe lună din bani publici ca să facă planul de reorganizare. Apoi aţi girat tot felul de planuri care s-au dovedit a fi greşite. Apoi aţi înfiinţat cu încălcarea legii o companie care să preia activitatea RADET. După ce instanţa v-a spus că aţi greşit, aţi încercat un artificiu juridic şi administrativ pentru a trece în legalitate. Şi după toate aceste zbateri lipsite de finalitate, v-aţi trezit în situaţia de a cere 100 de milioane de euro împrumut, pentru ca apa caldă să nu se oprească cu totul în Bucureşti.

Sunteţi singurul vinovat pentru această situaţie. Aţi avut totul şi n-aţi făcut nimic. Aţi tocat banii cu nemiluita pe bâlciuri, statui şi festivaluri, în loc să plătiţi datoriile RADET şi să investiţi în refacerea reţelei. De-asta a fost nevoie de împrumut. Mai grav este că acest împrumut imens nu rezolvă problema, ci doar amână deznodământul. Şi nu e unul fericit. RADET este de facto în faliment şi nu aveţi niciun plan pe mai departe.

Vă cer, aşadar, să vă asumaţi răspunderea pentru dezastrul pe care l-aţi cauzat. Vă cer să faceţi singurul pas care mai poate salva ceva. Stimată doamnă Gabriela Firea, daţi-vă demisia din funcţia de primar al Bucureştiului! Nu demisia de onoare, ci demisia de nevoie. Acest oraş are nevoie de apă caldă. Şi nu e un moft, e chiar o necesitate!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite