FOTO A doua zi de protest faţă de exploatarea de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au rupt barierele de jandarmi şi s-au aşezat în bulevard

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 1.000 de oameni au protestat împotriva exploatării de la Roşia Montană, în Bucureşti, pentru a doua zi. Corturile au fost instalate pe bulevardul Regina Elisabeta FOTO Vlad Andriescu
Circa 1.000 de oameni au protestat împotriva exploatării de la Roşia Montană, în Bucureşti, pentru a doua zi. Corturile au fost instalate pe bulevardul Regina Elisabeta FOTO Vlad Andriescu

Bucureştenii au ieşit din nou în Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de legea care dă liber exploatării miniere de la Roşia Montană. După ce, în prima zi peste 4.000 de oameni au pornit în marş chiar pe Bulevardul Nicolae Bălcescu blocând traficul, în cea de-a doua zi, aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au strâns la Universitate. Oamenii au protestat paşnic, şi-au instalat corturi, dar accesul mai multor troleibuze a fost blocat.

UPDATE 8.09 În a doua zi de proteste, bulevardul Regina Elisabeta din Capitală a fost blocat, iar manifestanţii au decis după aproximativ şase ore să elibereze strada. Manifestaţia s-a încheiat fără incidente.

UPDATE 1.05 Protestatarii au fost paşnici şi de data aceasta. Tinerii rămaşi în centrul Capitalei, în jur de 500 de oameni, încheie seara pe versurile melodiei „They Don't Care About Us” a lui Michael Jackson.

tineri la proteste foto vlad andriescu

 VIDEO postat de Cosmin Pojonaru pe pagina sa de Facebook: 

UPDATE 00.45 Dacă ieri, în prima zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, protestatarii au început să plece spre case în jurul orei 2.30, nici astăzi cei aproximativ 700-800 de oameni nu par că şi-ar dori să-şi petreacă noaptea în casele lor. 

Un reprezentant al jandarmilor a declarat că nu există vreun motiv de a interveni şi se aşteaptă ca protestatarii să se îndrepte spre case în jurul aceleiaşi ore ca ieri noapte. 

UPDATE 00.30 În stradă se află în continuare aproximativ o mie de oameni. Jandarmii rămân pe poziţii, stau în dispozitiv la câţiva metri de ei, dar sunt permisivi cu cei care s-au strâns la Universitate. Nu a avut loc niciun incident. 

jandarmi

UPDATE 00.09 A venit şi negociatorul jandarmilor, Toader Florian, care vorbeşte cu cicliştii ce s-au alăturat protestelor. Este fost campion naţional la ciclism, a obţinut locul 3 în Turul României, în 1990.

negociator jandarmi

UPDATE 23.46 Manifestanţii au demonstrat încă o dată că au gânduri paşnice şi nu au venit să facă scandal. Caţiva dintre protestatari au încercat să lase totuşi troleele să treacă pe prima bandă, flancându-le pentru a nu lăsa rândul descoperit.  

Cei prezenţi în mijlocul protestelor postează mesaje şi poze pe reţelele sociale Facebook şi Twitter:

Aproximativ o mie de oameni şi-au petrecut miezul nopţii, în stradă. 

miezul noptii

FOTO Facebook Cristina Foarfă 

Ştefan Mako, jurnalist independent la Casa Jurnalistului a scris pe profilul său de Facebook:

„Am fost sceptic faţă de revoluţia propusă de ‪#‎rosiamontana‬, dar regăsesc la Universitate ceva din vibraţia oamenilor din piaţa Taksim. Lumea se trezeşte din amorţeală.”

„Cu troleul în mulţime, la Universitate #RosiaMontana” se intitulează o poză publicată pe Twitter de Cosmin Ionescu. 

troleul in strada

Vlad Ursulean, de asemenea de la Casa Jurnalistului, a publicat pe Facebook. 

S-a ridicat al doilea cort pe mijlocul Magherului. Sute de oameni sunt încă pe stradă. Apar izoprene şi pături. Se deapănă poveşti cu jandarmi. "Mi-e de amendă, nu de bătaie, că bătaia trece..."

Mario Ionescu, operator de imagine şi fotograf, a postat pe pagina sa de Facebook. 

Ca jandarmii să nu mai înainteze, bicicliştii şi-au întors bicicletele şi au blocat înaintarea pe bulevardul Regina Elisabeta.
biciclete la protest ziua doi FOTO Ionescu Mario
Citește și: O ruşine de presă

UPDATE 23.30 Aşa cum s-a întâmplat şi ieri, manifestanţii vor să demonstreze că nu au de gând să plece de pe bulevard. În timp ce jandarmii încearcă să strângă rândurile, protestatarii îi blochează cu bicicletele şi au început să îşi monteze corturile. Primul cort a fost deja instalat pe bulevard. Protestatarii se întind de la intrarea Universităţii până la semaforul cu Bulevardul Academiei. Potrivit celor care se află acolo, manifestanţii sunt în număr de 1.000, maximum 1.500. 

UPDATE 23.10 Unul dintre jandarmi către un protestatar care l-a întrebat despre starea circulaţiei: "Cei de la RATB vor chema maşinile de tractare pentru troleibuze. Nu încercăm să reluăm circulaţia". Unii estimează peste 1.500 de oameni, cifrele variază între 1.000 şi 2.000 de oameni prezenţi în mijlocul bulevardului.  

UPDATE 10.41 Jandarmii s-au retras din faţa manifestanţilor. Plutonul se duce spre Piaţa Universităţii. Practic, forţele de ordine încearcă să facă loc pentru cele 11 troleibuze blocate dinspre Primăria Veche spre Piaţa Universităţii. Oamenii rămân pe loc în faţa Facultăţii de Istorie. Se strigă "Demisia".

UPDATE 22.20 Manifestanţii bat cu sticlele în asfalt pe ritm de tobe, majoritatea celor prezenţi stau pe jos, pe asfalt. Nu se circulă pe Bulevardul Elisabeta între Calea Victoriei şi Bulevardul Magheru. 

UPDATE 22.10 Protestatarii au ieşit pe strada Academiei pe Bulevardul Elisabeta şi s-au aşezat pe carosabil, acum blocat. Se strigă "staţi jos, staţi jos!". Circulaţia este oprită. În prezent, circa 1.000 de oameni se află pe bulevard. 

UPDATE 21.35 Protestatarii strigă "în stradă, în stradă!" şi au încercat să străpungă cordonul de jandarmi, dar nu au fost lăsaţi. Acum, o parte dintre ei se deplasează spre Hotel Intercontinental pentru a încerca să traverseze. 

UPDATE 21.08 Circa 500 de oameni se află acum în Piaţa Universităţii. Manifestanţii, în fruntea cărora se află Claudiu Crăciun, acelaşi lider prezent şi ieri, dar şi la protestele din iarnă, sunt păziţi de două cordoane de jandarmi. Manifestaţia se desfăşoară liniştit până acum, iar mesajul este acelaşi ca cel de ieri "Uniţi salvăm Roşia Montană!"

----------------

Manifestanţii sunt grupaţi în jurul fântânii de la Universitate unde scandează, bat în tobe sau aruncă cu roşii într-o pancartă unde sunt desenaţi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

La această oră (20:28), circa 300 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a scanda lozinci împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. Protestul vine în continuarea celui organizat de ieri, o manifestaţie de amploare care a început la ora 17.00 şi s-a terminat la ora 2.45.

Cum s-a întâmplat şi ieri, oamenii s-au adunat încă de la ora 19.00, ora anunţată pentru începerea manifestaţiilor, lângă fântâna de la Arhitectură, un simbol al întâlnirilor paşnice de acest fel.

”Nu Roşia Montană!”, ”Vrem natură, nu cianură”, ”Anularea legii” sunt câteva dintre lozincile strigate de cei prezenţi la manifestaţie.

Peste 4.000 de persoane au fost prezente, duminică, 1 septembrie, la un protest de amploare împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, manifestaţie ce a început de la Piaţa Universităţii la ora 17.00 şi s-a întins în noapte. Mulţimea a rupt bariera de jandarmi înainte de ora 18.00 şi a reuşit să ocupe bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, pentru câteva ore, traficul fiind blocat.

La scurt timp după ce Guvernul Victor Ponta a aprobat legea care permite exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană şi a trimis-o pentru a fi dezbătută spre Parlamentul României, opinia publică ce se situează împotriva acestui proiect s-a organizat într-un grup pe Facebook.

„1 septembrie 2013 este zi de luptă împotriva cianurii şi fracturării! Facem un apel către cei care vor ieşi duminică în stradă, indiferent pentru care dintre cele două cauze: nu uitaţi că România se află acum sub asediu! Roşia Montană şi Bârladul reprezintă stâlpii de rezistenţă! Să ne facem ambele mesaje auzite, din Bucureşti la Bârlad, din Cluj la Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Târgul Mureş, Iaşi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!”, este descris manifestaţia pe site-ul evenimnetului.

Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana. Potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană“, se arată în comunicatul trimis de Guvern marţi.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Cu toatea acestea însă, liderii PNL au declarat joi seara, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că în cazul proiectului Roşia Montană va fi realizată o nouă analiză la nivelul Parlamentului, existând posibilitatea majorării redevenţei pentru exploatare.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE FOTO/VIDEO Peste 4.000 de oameni au protestat în Bucureşti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în Piaţa Universităţii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite