Protestatarii anti-proiectul Roşia Montană, izgoniţi de manifestanţii din Sănătate. Sindicaliştii: „Este mitingul nostru, nu ne amestecăm cu alţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele medicale protestează, sâmbăt la prânz, pentru a obţine mărirea bugetului de sănătate la 6% din PIB FOTO Eduard Enea
Cadrele medicale protestează, sâmbăt la prânz, pentru a obţine mărirea bugetului de sănătate la 6% din PIB FOTO Eduard Enea

Manifestanţii care se opun proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană au vrut să se solidarizeze cu medicii, asistenţii şi celelalte cadre medicale care cer mărirea bugetului pentru sistemul sanitar la 6% din PIB-ul României, dar nu au fost lăsaţi. Câteva zeci de persoane au vrut să se alăture manifestanţilor din Piaţa Victoriei, dar au fost rugaţi de jandarmi să plece.

Aproximativ 10.000 de sindicalişti de la Sanitas, medici din toate judeţele, psihologi, farmacişti şi alţi angajaţi din sistem protestează sâmbătă în Capitală. Pe pancartele celor prezenţi la miting se regăsesc sloganuri precum: „Vreau să lucrez în România, jos labele de pe spitalele publice”, „Minciuna electorală: sănătatea, prioritate naţională”, „Eu vă tratez, nu FMI-ul”.

Protestatarii au mers, de asemenea, într-un marş al tăcerii. În jurul orei 12.30, aceştia au ajuns la Universitate şi erau în jur de 10.000 de oameni, marşul continuând spre Parlament.

La manifestaţiile cadrelor medicale au vrut să se al[ture şi o parte dintre cei care protestează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană care au considerat că este normal să se solidarizeze, ca prim-beneficiari ai sistemului sanitar, dar şi ca cetăţeni. Aceştia, însă, nu au fost lăsaţi să participe la protest tocmai de reprezentanţii SANITAS, cei care au organizat manifestaţia.

„Încerc să particip la marşul pentru sănătate, dar liderii de sindicat au ordoanat jandarmilor să nu permită nici unui membru al comunităţii Uniţi Salvăm participarea. Solidari să fim, dar doar în gând. E horor“, a scris Mihail Bumbeş, unul dintre activiştii care se opun proiectului minieri de la Roşia Montană.

Acelaşi lucru a fost confirmat şi de un alt protestatar care nu a fost lăsat să participe: „Sunt exclus şi eu la fel ca Mihail Bumbeş de jandarmi la ordinele unor capete de cretă după ce Sanitas Bucureşti şi Liga Studenţilor ne-au chemat alături de ei!“, a explicat Adrian Dinu.

Preşedintele SANITAS: „Este mitingul nostru şi nu vrem să ne amestecăm cu alţii“

În replică, reprezentanţii Federaţiei Solidarităţii în serviciul Sănătăţii, SANITAS, s-au arătat reţinuţi în ceea ce-i priveşte pe protestatarii anti-RMGC. „Această manifestaţie este mitingul nostru, nu vrem să ne amestecăm cu alţii“, a declarat pentru adevarul.ro, preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu. 

Acesta a adăugat că medicii nu au nicio problemă cu protestatarii care se opun proiectului minier, dar că preferă ca la această manifestaţie să fie prezenţi doar cei implicaţi direct în problemă.

„Eu cred că aşa cum meseria mea este de sindicalist şi protestatarii au meseria lor de protestatari, dar am dorit să ne delimităm puţin. Nu că nu am avea o problemă şi cu Roşia Montană, că suntem cetăţeni ai acestei ţări, dar am vrut să ne delimităm, iar acest protest să fie numai al nostru, puţini, mulţi câţi suntem, am vrut să tragem un semnal de alarmă. Aici sunt numai protestatarii din sistemul sanitar, de la infirmieri, brancardieri până la profesori“, a mai declarat preşedintele SANITAS.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite