Românii au pierdut, din nou, războiul cu maidanezii. Toate efectele după ce instanţa a suspendat normele de aplicare a legii eutanasiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Bucureşti au fost eutanasiaţi peste 10.000 de maidanezi FOTO Arhivă
În Bucureşti au fost eutanasiaţi peste 10.000 de maidanezi FOTO Arhivă

Suspendarea normelor de aplicare a legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân de către Curtea de Apel Bucureşti, la sfârşitul săptămânii trecute, opreşte eutanasierea maidanezilor neadoptaţi, ceea ce, potrivit autorităţilor locale ar conduce la înmulţirea necontrolată a acestora pe străzi, după ce padocurile se vor umple.

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, vineri, normele de aplicare a legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân, la cererea organizaţiei nonguvernamentale Vier Pfoten, fapt care interzice autorităţilor locale să mai eutanasieze animalele capturate şi nerevedicate sau neadoptate în termenul de 14 zile, prevăzut de legea adoptată octombrie anul trecut, după ce un copil de patru ani a fost ucis de maidanezi în apropierea unui parc din Capitală. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs de Guvern, dar, potrivit avocatei asociaţiei Vier Pfoten, Alexandra Ciocodeică, până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile, eutanasierea maidanezilor sănătoşi nu mai poate avea loc.

Astfel, în Bucureşti, unde numărul maidanezilor era estimat în septembrie anul trecut la 65.000, primele eutanasieri au fost făcute la începutul acestui an.

Vier Pfoten: „Avem alte soluţii“

Reprezentanţii Vier Pfoten, organizaţia care a atacat în instanţă normele de aplicare a legii publicate de Guvern, spun că decizia Curţii de Apel Bucureşti este cât se poate de justă şi îşi argumentează teoria şi victoria, totodată, invocând un studiu comandat de ei care a scos la iveală faptul că 62% din români nu sunt de acord cu eutanasia.

De asemenea, activiştii susţin că uciderea câinilor fără stăpân nu este soluţia potrivită pentru soluţionarea problemei. „Noi venim cu alte propuneri: pachete de măsuri care vizează sterilizările în masă la care să participe toate instituţiile: primării, poliţie. Şi nu doar atât: sunt necesare campanii de informare şi educare a populaţiei“, spune Livia Cimpoieru, reprezentanta ONG-ului, care acuză municipalitatea bucureşteană că refuză colaborarea cu asociaţiile de profil.

„Primăria Capitalei pune frâne. Noi am stat după Oprescu să sterilizeze gratuit câinii, am avut până anul trecut o colaborare în acest sens, dar când am zis că e prea mare amenda de 5.000 de lei pentru cei care hrănesc maidanezii, ne-au dat afară“, susţine Livia Cimpoieru.

În replică, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, Răzvan Băncescu, susţine că rezultatele colaborărilor din trecut cu ONG-urile nu s-au dovedit eficiente.

Oprescu: „Este o luptă de-a surda“

Pe de altă parte, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că suspendarea normelor este o decizie pe care nu o înţelege şi care nu face nimic altceva decât să strice toată munca pe care a depus-o ASPA până acum. „Este o luptă dusă de-a surda, pe care nu pot să o înţeleg absolut deloc. După opt luni de zile în care am intrat într-un echilibru, după reducerea muşcăturilor, după faptul că se vede pe stradă că nu mai sunt câini, vine această hotărâre care, după părerea mea, este aberantă“, a precizat edilul-şef al Capitalei.

În vară, maidanezii se vor înmulţi necontrolat

Coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, spune că suspendarea normelor poate strica planul gândit pe 18 luni, precizând însă că va face tot posibilul ca Bucureştiul să scape de maidanezi. În ceea ce priveşte eutanasierea, Băncescu a precizat că în acest moment hingherii ASPA doar adună animalele, dar îşi face reale griji în legătură cu ce s-ar putea întâmpla săptămânile viitoare.

„Mai sunt locuri libere în adăposturile din Bucureşti doar pentru o săptămână. Dacă după această perioadă cineva sună pentru intervenţie, iar noi nu o putem face, cine răspunde?“, a ţinut Băncescu să spună.

Acesta a precizat că Guvernul, în calitate de reclamat, este cel care poate ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti, motiv pentru care deja a trimis deja o sesizare Executivului în acest sens.

Totodată, Băncescu avertizează că, dacă eutanasierile vor rămâne blocate pe perioada vacanţei judecătoreşti, care începe la 1 iulie, situaţia din Capitală va scăpa din nou de sub control, iar maidanezii se vor înmulţi.

Peste 10.000 de maidanezi eutanasiaţi în Capitală

Din luna septembrie a anului trecut, atunci când Ionuţ Anghel a fost ucis de o haită de câini în apropierea Parcului Tei din Bucureşti, hingherii bucureşteni au reuşit să captureze în jur de 25.800 de maidanezi, dintre care peste 10.000 au fost eutanasiaţi. De asemenea, aproape 11.000 de maidanezi au fost adoptaţi din bazele canine pe care le are Primăria Generală a Capitalei.

Totodată, Răzvan Băncescu a spus că în cadrul programului de gestionare a câinilor s-a redus considerabil numărul persoanelor muşcate. „Anul trecut se înregistrau în jur de 880-890 de muşcături lunar, iar acum am ajuns la circa 190 lunar. Multe femele au rămas gestante în perioada aprilie-mai, motiv pentru care în următoarea perioadă, pe străzile din Bucureşti va apărea o nouă generaţie de câini. Iar dacă normele de aplicare a legii vor rămâne suspendate pe perioada venii, maidanezii se vor înmulţi necontrolat, iar rezultatele echipajelor ASPA vor fi în zadar“, a spus Băncescu. 

Pe aceeaşi temă:

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat normele de aplicare a legii pentru gestionarea maidanezilor. ASPA: Noi continuăm programul

STUDIU Peste 60% din români nu sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor şi numai 7% ar adopta un câine de pe stradă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite