Români blocaţi în viscolul britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte cetăţeni români au fost captivi, trei zile, pe aeroportul Gatwick de lângă Londra. Ei ar fi trebuit să zboare spre România încă de miercuri la prânz, dar compania Aer Lingus la care aveau rezervare au amânat cursa de pe o zi pe alta. Cursa a plecat abia astăzi, la ora 13.00, ora României.

Şapte români au fost „captivi", timp de trei zile, pe aeroportul Gatwick de lângă Londra. Ei ar fi trebuit să zboare spre România încă de miercuri la prânz, dar compania de zbor Aer Lingus, la care aveau rezervare, a amânat cursa de pe o zi pe alta.

FOTOGALERIE

Cursa a plecat abia astăzi, la ora 13.00, ora României. Cei mai mulţi dintre pasageri au fost nevoiţi să stea în aeroport în acest interval din cauză că nu mai aveau bani, iar drumul înapoi la Londra este scump.

Români blocaţi pe un aeroport lângă Londra. Air Lingus a amânat cursa trei zile

„Am fost în vacanţă şi normal că am cheltuit tot. Aveam doar biletul şi câteva lire când am ajuns, ieri, la aeroport. Eu am avut unde să stau peste noapte, dar sunt aici oameni care stau de miercuri fără ca cineva să-i ajute", a spus Irina, una dintre pasagere.

Cornelia Bogdan, o femeie în vârstă de 58 de ani, a stat 3 zile şi două nopţi în aeroport împreună cu fiica ei şi cu prietenul acesteia.

„Mă dor toate oasele"

Pe deasupra, femeia suferă şi de diabet, o boală care trebuie ţinută sub control cu alimentaţie de regim şi cu odihnă.

„Mă simt de parcă n-am dormit de o lună. Am mâncat senviciuri, atât ne-am permis să ne cumpărăm din aeroport, hrană care nu este indicată la boala mea. Mă dor toate oasele din cauză că am dormit pe bănci", a spus Cornelia. Cei doi copii care o însoţesc sunt elevi la liceu şi ar fi trebuit să susţină lucrări şi teze zilele acestea.

Prea departe de oraş

Decât să dea 21 de lire pe biletul de tren până la Londra, unii au dormit pe jos

Aeroportul Gatwick este situat la aproximativ 30 de kilometri la sud de Londra, la o oră de mers cu maşina şi la 20 de minute distanţă dacă distanţa ar fi parcursă cu trenul.

„Un bilet de tren costă 21 de lire, iar de la staţia Victoria, din Londra, unde opreşte trenul, mai este mult de mers până la fiica mea. Numai trenul pentru trei persoane ne costă 63 de lire, la care se adaugă transportul în Londra", a mai spus Cornelia Bogdan.

Compania nu le asigură cazare şi masă

Contactaţi de „Adevărul de seară", oamenii ne-au declarat că sunt disperaţi pentru că au rămas fără bani, iar compania, care este low-cost, nu le asigură cazare sau masă dacă zborul se amână.

Nici banii pe bilet nu se returnează mai devreme de două săptămâni. Pasagerii spun că reprezentanţii companiei nu le-au dat nicio explicaţie, doar funcţionarii de la casa de bilete le-au spus că zborurile au fost amânate din cauza vremii.

„Nu vremea este cauza, ci faptul că noi suntem prea puţini şi ei aşteaptă să se mai cumpere bilete ca să nu zboare cu avionul gol", a mai spus Irina, declaraţie confirmată, indirect, de faptul că, zilele acestea, compania a vândut în continuare bilete pe acest traseu.

Români abandonaţi şi la Dortmund

În urmă cu doar câteva zile, circa 150 de pasageri ce trebuiau să se îmbarce într-un avion al Wizz Air cu destinaţia Bucureşti au fost abandonaţi ore în şir, fără nicio explicaţie, pe aeroportul din Dortmund. Întârzierile de pe 3 ianuarie au fost provocate de ieşirea de pe pista de decolare a unui avion al companiei Air Berlin.

Cea mai grea iarnă pentru Vest din 1980

Întreaga Europă de Vest a îngheţat în cea mai grea iarnă înregistrată din 1980 până în prezent. În Marea Britanie, traficul feroviar, aerian şi rutier este paralizat de mai multe zile, în timp ce şcolile din mai multe regiuni rămân închise.

Armata a fost mobilizată pe şosele pentru a-i scoate din impas pe cei peste 1000 de şoferi rămaşi blocaţi în nămeţi.

Ieri, autorităţile britanice au decis să raţionalizeze gazele naturale, deşi se aşteptau temperaturi de minus 22 de grade Celsius, notează cotidianul „The Times".

Circa 100 de companii private s-au pomenit că gazele naturale le-au fost tăiate, după ce autorităţile, puse în faţa unui consum fără precedent al acestei resurse, au decis că prioritate ar trebui să aibă consumatorii casnici.

Din cauza temperaturilor extrem de scăzute pentru Marea Britanie, consumul a crescut cu aproximativ 28%.

Decizia de a sista gazul a atras imediat criticile patronatului şi pe cele ale politicienilor din opoziţie, care au cerut construirea mai multor facilităţi de depozitare a gazelor.

Va fi raţionalizată însă şi sarea, iar guvernul de la Londra se chinuie să întocmească un plan de urgenţă pentru curăţarea străzilor. Iarna este la fel de grea şi pentru restul Europei de Vest.

Temperaturi de până la -40 de grade

Temperaturi-record negative s-au înregistrat şi în Germania (-22 grade Celsius), dar şi în Norvegia (-41 de grade Celsius, adică cea mai scăzută temperatură înregistrată din 1987) şi Suedia (temperaturi între -30 şi -40 de grade).

Chiar şi Spania, unde iernile sunt mult mai blânde, a fost copleşită de ninsori şi ger de -15 grade. Iarna a provocat probleme de trafic pe şoselele din jumătate din Spania, scrie cotidianul „El Pais", citat de Agerpres.

Potrivit aceleiaşi surse, 17 provincii spaniole se află în alertă meteorologică. Singurele în care nu a fost instituită starea de alertă sunt Extremadura (vest) şi Insulele Canare. Iar previziunile meteo indică în continuare noi ninsori, ploi şi vânturi puternice.

Soluţie rusească pentru deszăpezire

Pentru a face faţă iernii ruseşti, primarul Moscovei, Iuri Lujkov, a propus dispersarea norilor de zăpadă de deasupra capitalei ruse. Această metodă a fost folosită, în dese rânduri, pentru provocarea sau îndepărtarea ploii.

Procedura este cam aceeaşi: „bombardarea" norilor cu iodură de argint, ciment, gheaţă artificială. Potrivit calculelor edilului, dacă s-ar recurge la acestă metodă, oraşul ar economisi 300 de milioane de ruble ( 10 milioane de dolari). Pentru dezăpezirea oraşului autorităţile cheltuie mult mai mult.

Inconvenientul este acela că norii îşi vor scutura zăpada în localităţile din împrejurimile Moscovei. Deocamdată, nu a fost pusă în practică popunerea primarului Lujkov. Joi, se aşezaseră încă zece centimetri de zăpadă pe carosabilul capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite