Roberta Anastase: Proiectul legii lustraţiei va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul legii lustraţiei va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, a anunţat preşedintele acestui for legislativ, Roberta Anastase - precizează Mediafax.

Textul acestui proiect de lege a fost convenit de PDL cu PNL şi cu reprezentanţii societăţii civile la o întâlnire organizată în acest sens de conducerea Camerei Deputaţilor în urmă cu câteva săptămâni.

Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor au adoptat, în 28 aprilie, în şedinţă comună, cu 22 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi şase abţineri, raportul la Legea lustraţiei.

În favoarea adoptării raportului pentru Legea lustraţiei s-au pronunţat deputaţii PDL, PNL, UDMR şi minorităţi. Împotriva adoptării raportului a votat deputatul PSD Florin Iordache. Cele şase abţineri au aparţinut celorlalţi deputaţi social-democraţi prezenţi la şedinţă.

"Am încercat să definim în mod expres acele persoane care au aparţinut PCR sau au făcut parte din aparatul represiv al PCR şi al organelor de Securitate. Aceste persoane nu vor avea posibilitatea de a ocupa funcţii publice numite sau alese, cu precizarea că persoanele care se află într-o astfel de situaţie şi au fost alese, deţinând calitatea de parlamentar, primar, consilier local sau orice altă funcţie aleasă, vor avea posibilitatea de a-şi duce mandatul la bun sfârşit, urmând ca această interdicţie să fie aplicată după încetarea mandatului, pe o perioadă de cinci ani. În ipoteza în care avem în această situaţie persoane care au fost numite, mandatul acestor persoane încetează în termen de 90 de zile de la adoptarea Legii", a declarat preşedintele Comisiei Juridice din Cameră, deputatul PDL Daniel Buda, după adoptarea raportului.

El a precizat că Legea lustraţiei priveşte persoanele care au ocupat funcţii politice de conducere retribuite în cadrul PCR, care au deţinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de miniştri precum şi cele care aveau calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct sau adjunct al miniştrilor secretar de stat, cele care au deţinut funcţia de prim-secretar, secretar al Comitetului Judeţean de partid, prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinte al Consiliilor Populare Judeţene, prim-secretar şi secretar al Comitetelor Judeţene ale UTC.

Buda a arătat că Legea lustraţiei se referă şi la cei care au deţinut calitatea de membru în Comisia Centrală de Revizie sau Colegiul Central al PCR, cei care au exercitat funcţia de activist în cadrul aparatului de propagandă al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, cei care au ocupat o funcţie de conducere în învăţământul de partid organizat şi finanţat de PCR şi de UTC, cei care au făcut parte din structurile organelor de securitate sau care au colaborat cu Secutitatea.

Totodată, potrivit lui Buda, Legea lustraţiei îi are în vedere pe cei care au exercitat funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al unei secţii a Tribunalului Suprem, de procuror general sau procuror general adjunct în cadru Parchetelor, cei care au ocupat funcţia de inspector şef sau inspector şef adjunct la nivel central, regional, judeţean, până la nivel municipal, orăşenesc şi comunal, unde intră şi conducătorii ai inspectoratelor de Poliţie.

Legea îi are în vedere şi pe cei care au deţinut calitatea de şefi ai unei misiuni diplomatice sau consulare din străinătate, cei care au activat în cadrul direcţiilor politice şi de învăţământ ideologic din cadrul Ministerului Forţelor Armate, ministerul Afacerilor Interne şi Departamentul Securităţii de Stat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite