RISE PROJECT: Cei care vor remodela Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Gabrea, unul dintre apropiaţii omului de afaceri Puiu Popoviciu. FOTO RISE PROJECT
Sorin Gabrea, unul dintre apropiaţii omului de afaceri Puiu Popoviciu. FOTO RISE PROJECT

În zilele următoare Primăria Municipiului Bucureşti va anunţa echipa arhitecţilor care va realiza noul Plan Urbanistic General (PUG) al Capitalei, regulamentul în baza căruia se va construi în oraş. Jurnaliştii RISE PROJECT au realizat o anchetă amplă prin care dezvăluie hăţişul intereselor imobiliare ale celor care vor să „pună mână“ pe PUG-ul Capitalei.

Câştigătorul va fi ales în baza a două criterii. Criteriul subiectiv, opinia unui juriu numit de primarul Sorin Oprescu, va cântări 80 la sută din nota finală. Criteriul obiectiv, al preţului, va cântări 20 la sută din nota finală.

Jurnaliştii RISE PROJECT au realizat o anchetă în care prezentă pe larg grupurile de interese din jurul noului plan de urbanism şi istoria din spatele câtorva construcţii care au schimbat faţa oraşului în ultimii ani.

Ce semnificaţie va avea noul PUG?

Întregul oraş va fi redimensionat prin acest document.  Prin el se va stabili ce, cum şi cât se construieşte pe fiecare petic de pământ al Capitalei. Vechile reglementări, cuprinse în actualul PUG, încă în vigoare, vor fi înlocuite.

RISE PROJECT arată cum o firmă legată ombilical de afaceristul Puiu Popoviciu – trimis în judecată pentru fapte de corupţie – ar putea să determine noua linie de dezvoltare a Bucureştiului.

În cursa pentru alegerea celui care va realiza noul PUG au mai rămas două echipe. Prima este un consorţiu format, în principal, din următoarele firme private: Metroul SA, Western Outdoor, Alpha Studio şi Albert Speer & Partners (Germania). A doua e un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Western Outdoor este firma lui Sorin Gabrea, arhitect de încredere al omului de afaceri Puiu Popoviciu - trimis în judecată, luna trecută, pentru fapte de corupţie.

Primăria Capitalei va plăti aproximativ 8 milioane de euro – fără a lua în calcul eventualele acte adiţionale ulterioare – pentru realizarea noului PUG.

Întreaga schemă a „afacerii PUG-ul Capitalei“, pe RISE PROJECT.
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite