Rezultate BAC 2013 Emoţii, lacrimi şi bucurie la liceele din Bucureşti. Ziua notelor la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au aşteptat de dimineaţă să se afişeze rezultatele preliminare de la Bacalaureat    FOTO: Adevărul
Elevii au aşteptat de dimineaţă să se afişeze rezultatele preliminare de la Bacalaureat    FOTO: Adevărul

Liceenii au venit cu emoţii încă de dimineaţă să aştepte în faţa avizierelor din curtea liceelor din Capitală. Emoţionaţi la rândul lor, alături de absolvenţi au venit şi părinţii tot de dimineaţă, însă rezultatele de la Bacalaureat 2013 s-au afişat abia la 12:00, în Bucureşti.

12 fără un sfert. Zeci de elevi, savişti şi absolvenţi la „George Enescu“ deopotrivă, se aşează grămadă la intrarea de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, centrul de examen unde, săptămâna trecută, au susţinut probele scrise de la Bacalaureat.

„Ce faceţi acolo, gramadă toţi?“, întreabă amuzat unul dintre portari. „La coadă la pâine!“ răspunde un absolvent entuziasmat.

Încă 10 minute şi apare cu listele „nea Cornel“, cel mai vechi dintre portari şi omul care îi cunoaşte pe toţi elevii liceului „Sf. Sava“. Tinerii îl aplaudă şi chiuie. 10 minute mai târziu, după ce toate foile cu nume şi medii au fost puse la avizier, se dă drumul la porţi, iar absolvenţii se înghesuie unul peste altul să ajungă primii. În zgomotul general, tinerii care se află cel mai aproape de panou strigă de pe liste numele şi mediile colegilor lor: 9,90, 9,81, chiar şi un 10.

O absolventă de la „Sf. Sava“, Delia Mihop, strigă entuziasmată către mama sa, care se afla dincolo de gard „Am luat 9,45!“. Delia vrea să dea la medicină, la Universitatea „Carol Davila“ din Bucureşti şi are nevoie de o medie mare, pe care a şi obţinut-o. „Cea mai mare notă pe care am luat-o este la Limba Română (9,70) unde am învăţat toată materia fiindcă e destul de periculos să nu fii pregătit, de obicei îţi pică exact partea din materie pe care nu ai studiat-o“, a spus Delia.

Eleva de nota 10

O singură absolventă de la „Sf. Sava“ a luat 10 pe linie la Bac, Alina Negrea, care a fost şi prima elevă admisă la liceu din generaţia ei. „Vreau să studiez chimie în Anglia, la University College London, unde am deja un loc rezervat fiindcă la ei, admiterea la facultate are loc mai devreme. Una din condiţiile impuse ca să nu pierd locul era să am cel puţin media 9 la Bac. Am luat 10, deci condiţia e îndeplinită“, a spus zâmbit Alina, care a adăugat că dorinţa ei este să se poată întoarce în România şi să profeseze aici.

bac 2013 afisare rezultate

Note mai mici la profilul vocaţional

O elevă de la Colegiul Naţional de muzică „George Enescu“, Maria, care a dat examenul de Bac tot la centrul de la „Sf. Sava“, spune că ar fi preferat să existe o probă de teorie muzicală, adică examenul să fie şi mai diferenţiat ca până acum. Mama ei, Eleonora, povesteşte că elevii de la filiera vocaţională muzicală pleacă des în turnee şi astfel, rămân în urmă cu materia. „Ar fi mai bine pentru cei de la filiera vocaţională să dea ceva mai condensat şi mai clar din materia de examen“, a spus Eleonora.

Un coleg de-al Mariei, Alex, a picat la Istorie şi spune că va face contestaţie şi dacă nu trece, va da proba la a doua sesiune, însă, în acesta caz, ratează admiterea la Conservator, care are loc tot în august. În total, din cei aproximativ 50 de candidaţi de la „George Enescu“, 18 au picat Bac-ul, iar din cei peste 200 de la „Sf. Sava“, numai doi nu au luat examenul înainte de contestaţii.

Note bune şi la profilul economic

La Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, majoritatea absolvenţilor vor da admiterea la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. „Am luat 9,38 şi am crezut că o să am probleme la Română, dar a fost bine până la urmă, fiindcă am luat 8,90 la prima probă“, a spus Larisa Ardeleanu, care vrea să studieze contabilitatea la ASE. Colega sa, Iulia Diordiev, este din Republica Moldovă şi speră să intre şi ea la ASE, dar vrea să studieze finanţe şi bănci. „La mine e mai complicat, trebuie să văd mai întâi câte locuri sunt rezervate pentru cei din Republica Moldovă, dar am luat 9,63 la Bac şi sper să intru“, a spus Iulia, care vrea să fie bancher.

bac 2013 afisare rezultate

Un alt absolvent de la „Virgil Madgearu“, David Eduard, visează la o carieră ceva mai neconvenţională pentru un economist. „Vreau să dau la teatru, la actorie. Desigur că voi da şi la ASE, fiindcă admiterea acolo are loc mai devreme şi vreau să mă asigur că intru la o facultate. Am luat 8,50 la Bac, cea mai mică notă fiind la Română (7,90), unde sincer am avut noroc, fiindcă la una din simulări ne-a picat Arghezi şi am putut să-l aleg de data aceasta tot pe el, cu poezia Testament“, a spus Eduard.

Emoţii şi pentru elevii de la profilul bilingv

La Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc“, care a servit drept centru de examen atât pentru absolveţii liceului de engleză cât şi pentru cei de la Liceul Teoretic „C.A. Rosetti“, au fost şapte elevi respinşi şi unul singur eliminat din examen. O elevă de la „George Coşbuc“, Ioana Ungureanu, spune că a ales să depună contestaţie la Română.

„Am luat 9,40, însă media de la Româna m-a tras mult în jos fiindcă am avut doar 8,30 şi sper să obţin peste 8,50 după contestaţie“, a spus Ioana, care vrea să dea la Limbi Străine Engleză-Română.

bac 2013 afisare rezultate

Un alt absolvent de la liceul bilingv, Tudor Hermeneanu, care vrea să dea la Drept, spune că media sa, de 7,45, este una „realistă“ şi nu îl va împiedica la admiterea de la facultate, care se face pe bază de examen. Cristina, la rândul ei absolventă la „George Coşbuc“, care vrea să dea la Politehnică, a luat 7,05 şi spune că Fizica i s-a părut cel mai greu examen, faţă de ce s-a dat la această probă în anii anteriori.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite