Revelionul ne-a scumpit aparent factura la căldură. Cum au ajuns bucureştenii să plătească mai mult ca luna trecută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facturile bucureştenilor au fost mai mari luna aceasta FOTO Arhivă
Facturile bucureştenilor au fost mai mari luna aceasta FOTO Arhivă

Bucureştenii au de plătit facturi mai mari pentru luna decembrie, însă explicaţia este foarte simplă, după cum explică specialiştii. Aceştia spun că în mod obişnuit contoarele erau citite până la 1 ianuarie, însă din cauza Revelionului au fost citite cu câteva zile mai târziu, de aici şi mica majorare.

Locuitorii Capitalei se plâng că luna aceasta au de plătit facturi mai mari pentru căldură, însă, susţin specialiştii în energie, este o falsă impresie, întrucât facturile s-au majorat din cauza faptului că nu au fost citite în prima zi a lunii, aşa cum ar fi trebuit în mod obişnuit.

„De fapt, nu a crescut preţul facturilor. Explicaţia e simplă: luna decembrie nu este echilibrată corect pentru că nu s-a făcut citirea pe 1. Pentru că a fost Revelionul şi au fost zilele liber, citirea s-a făcut cu câteva zile mai târziu. Spre exemplu, în loc să plătim căldura pe 31 de zile, am plătit căldura pe 37 de zile dacă citirea a avut loc pe 6 ianuarie în loc de 1 ianuarie“, a explicat Tudor Popescu, expert în energie, pentru „Adevărul“. 

Cu toate acestea, luna viitoare, bucureştenii vor plăti facturi calculate pe un număr mai mic de zile. 

Sindicaliştii RADET: Facturile sunt, de fapt, mai mici ca anul trecut

Tudor Popescu spune că un alt aspect de luat în calcul este temperatura medie care s-a înregistrat în luna decembrie. Spre deosebire de luna noiembrie a anului 2014, temperatura a fost, evident, mai scăzut, deci factura la încălzire a mai crescut.

În schimb, Ioana Stoica, reprezentanta sindicaliştilor RADET susţine că bucureştenii plătesc în acest an facturi mai mici în comparaţie cu anul trecut, deoarece au fost mai multe zile în care s-au înregistrat temperaturi mai mari faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Graficele indică clar acest lucru. Anul trecut, bucureştenii au plătit facturi mai mari pentru căldură, pentru că a fost mai frig“, explică Ioana Stoica.

Pe aceeaşi temă:

Bucureştenii, din nou în pericol să rămână fără apă caldă şi căldură. Ultimul avertisment al sindicaliştilor: „Într-o lună pică RADET-ul“

Guvernul amână avizul pentru fuziunea Elcen-RADET, aşteptând o opinie tehnică de la Primăria Bucureşti. Aceasta va duce la ştergerea datoriilor RADET

ANALIZĂ Sistemul de termoficare a ajuns o urgenţă naţională

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite