Restaurantele din Piaţa Floreasca

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la începutul acestui an, exista, practic, un singur pol al restaurantelor de top din Bucureşti, unde să găseşti mai multe foarte bune într-un perimetru restrâns.

Parcul Herăstrău, desigur. Dar, de când s-a deschis Agora Floreasca, zona mai largă din Piaţa Floreasca şi în jurul ei a devenit un al doilea astfel de pol. Şi dacă vreţi un calcul şi mai exact, cu harta şi cu GPS-ul în faţă, undeva pe Puţul lui Zamfir, aproape de Floreasca, e locul din Bucureşti care are cele mai multe restaurante bune în jur.

În zona Pieţei Floreasca, dacă socotim şi părculeţul de la Automatica în acelaşi perimetru, sunt vreo 26 de restaurante, dintre care 15 spre foarte bune, adică în Topul 200 Restocracy. Cam jumătate dintre ele au apărut anul acesta.

Peşte şi fructe de mare

Cel mai bine stă Piaţa Floreasca la peşte şi fructe de mare şi la steak, cu unele dintre cele mai bune restaurante din Bucureşti în categoriile lor. Raionul Floreasca, desigur, în Agora, e cel mai mare şi mai spectaculos. Fish House e pe latura stângă a Pieţei, cum te uiţi la Agora dinspre Calea Floreasca. E mai cuminte, mai conservator, însă anul trecut au câştigat titlul de restaurant cu cel mai bun peşte din Bucureşti la Topul Restocracy al Mâncărurilor pe 2018. În spate e BistroMar. Mai mic, dar foarte bun, pe acelaşi concept ca Raionul Floreasca, de pescărie cu bistrou. Şi tot la peşte vrea să se ia la trântă cu acestea nou deschisul Gabbiano, un restaurant italienesc foarte mare, în locul lui Madame Pogany. Să vedem cât îl vor ţine puterile…

Steakul e şi el foarte bine reprezentat, după cum am spus. Vacamuuu, desigur, un steakhouse imens, fără concurenţă în zonă până de curând. Dar Osho s-a instalat şi el în Agora cu brandul Dabeef. Mai mic, mai suplu, cu mult mai puţine feluri de vită, însă la cele câteva pe care le are se pare că ia faţa lui Vacamuuu, dacă compari sortimentele unul câte unul. Mai ales că are şi preţuri ceva mai mici. Iar în spate, vizavi de Gabbiano, s-a deschis CAU, o măcelărie minusculă, cu băcănie şi bistrou, care vinde vită şi porc din Spania, foarte bune şi cu preţuri rezonabile.

Italienii

Aripa italiană e cel mai bine reprezentată numeric în Piaţa Floreasca. Sara, în Agora, pare să fie cel mai bun pe paste şi pizza, dintre toate. Gabbiano şi Mozzafiato sunt mari şi bune şi ele, însă în zona generalistă. Şi micuţul Maccheroni e bun, în gama de restaurant familial, pe Călinescu. Iar Il Calcio, pe Floreasca, vizavi de Spring Time, e un restaurant italienesc popular, care are şi el clienţii lui. Şi tocmai s-a deschis un bistrou de pizza şi paste lângă Il Calcio, cu cheful de la fostul MA Bistro, ce pare foarte promiţător. Are un nume interesant, Centocitta.

Japoneze sunt două, şi amândouă foarte bune. Şi cu sushi, şi cu mâncărurile japoneze populare, în general. Yoshi e mai cunoscut pentru sushi-ul lui, pe când Kanpai pentru mâncărurile gătite, în special pentru ramen, cu care a şi câştigat competiţia Topul Mâncărurilor Restocracy la această categorie, şi în 2018 şi anul acesta.

Bistrourile

În categoria bistrourilor, Maison des Chefs, din Agora, iese cel mai mult în evidenţă. În primul rând prin mâncare, cu un tânăr chef de elită, în sfera noilor bucătării creative. Şi conceptul e interesant, cu brutărie şi băcănie împreună. CAVA, în stânga, vizavi de Vacamuuu, e mai emancipat, cu un concept mai modern, bun şi el. Iar în dreapta, pe Puţul lui Zamfir, în zona lui Gabbiano, e Tasting Room, un bistrou de succes cu wine bar. În stânga din nou, chiar lipit de CAVA, e Avido, un mic bistrou interesant al unor fete care fac mâncare chiar ca la ele acasă. Iar pe colţul din stânga, dar în spate, vizavi de Fish House, e Rue du Pain, un bistrou franţuzesc de mic dejun şi ceva mâncare banală la prânz. Cenuşăreasa Agorei e Paul, versiunea sa cu patiserie şi bistrou, care e cel mai sărăcăcios amenajat dintre toate, şi nici mâncarea nu e din aceea pentru care să vrei neapărat să revii.

E3 by Entourage, pe colţul din dreapta în faţă al Agorei Floreasca, e cel mai vechi, acolo chiar înainte să se înceapă lucrările de construcţie a Agorei. Au un restaurant bun, însă clubul în care se transformă seara târziu e atracţia principală, din câte se pare. Are mare succes şi o clientelă civilizată bine conturată, fidelă.

Alţii şi altele

Tot în zonă ar mai fi BiBo, un bistrou de hamburgeri, în spate, pe străduţe. Spring Time, fast-foodul proletar e în Parcul Automatica, şi tot proletar e unul cu nume ciudat, Bun şi Tot, pe Calea Floreasca, faţă în faţă cu Agora. Nu am intrat în el, şi nici nu cred că o voi face prea curând.

Însă voi merge în zilele următoare la Souk, deasupra lui Spring Time, la etaj, care se deschide zilele acestea şi pe care scrie Modern Lebanese Cuisine. Tare curios sunt să aflu ce este aceea…

Sunt şi câteva cafenele în Piaţa Floreasca. Una minusculă, dar cu mare succes, e lângă fostul MA Bistro, acum închis, se cheamă Two Minutes. Un TED e la parterul marii clădiri de birouri care avea la parter pe Madame Pogany, închis şi acela, iar vizavi de BistroMar e un 5 to Go mititel. O cafenea foarte bună şi destul de mare mai este şi C-O Fi Factory, lângă Tasting Room.

Daca am uitat vreunul, vă mulţumesc dacă îmi atrageţi atenţia!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite