Reprezentanţii Noua Dreaptă au anunţat că vor protesta la Bucureşti de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii ai grupării Noua Dreaptă FOTO Adevărul
Reprezentanţii ai grupării Noua Dreaptă FOTO Adevărul

Partidul Noua Dreaptă organizează joi, 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un protest în faţa Ambasadei Ungariei din Bucureşti. Membrii formaţiunii se arată nemulţumiţi de susţinerea pe care ar fi acordat-o Guvernul Ungariei marşului organizat sâmbătă, 10 martie, la Târgu Mureş, unde s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc.

Reprezentanţii Partidului Noua Dreaptă vor protesta joi, 15 martie, la ora 12.00, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Ambasada Ungariei din Bucureşti. Deviza sub care protestează este ”Împotriva separatismului maghiar, pentru unitate naţională”.

Aceştia sunt nemulţumiţi de susţinerea acordată de Guvernul Ungariei marşului din data de 10 martie, de la Târgu-Mureş, pe care o numesc „manifestare anticonstituţională care a vizat autonomia aşa-zisului «ţinut secuiesc»“.

Într-un comunical al Noii Drepte se arată că „susţinerea oficială a unei manifestări iredentiste şi autonomiste pe teritoriul României este un act de adversitate din partea statului ungar care, prin vocea Secretarului de stat Janos Arpad Potapi, a îndemnat maghiarii din România să participe în număr cât mai mare la o manifestare care contestă actuala împărţire admnistrativ-teritorială şi unitatea României“.

Cei de la Partidul Noua Dreaptă afirmă că referirea secretarului de stat ungar la pactul pentru autonomie - încheiat în luna ianuarie de UDMR, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania - ar dezvălui „implicarea directă a guvernului de la Budapesta în orchestrarea acţiunilor care vizează destabilizarea României în Anul Centenarului Marii Uniri de la 1918“.

O altă nemulţumire care i-a îndemnat la protest este şi proiectul legislativ privind Statutul de autonomie al aşa-zisului „ţinut secuiesc“, susţinut de Budapesta şi depus la Parlamentul României de deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef.

Mai puteţi citi:

VIDEO Euronews, despre mitingul pentru autonomia secuilor organizat la Târgu Mureş: „Ar fi implicate persoane apropiate de premierul Victor Orban“

VIDEO Petiţia pentru autonomia Ţinutului Secuiesc trimisă Parlamentului României. „Solicităm restabilirea dreptului avut de strămoşii noştri“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite