Relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, purtată în procesiune pe străzile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax / Andreea Alexandru
Foto Mediafax / Andreea Alexandru

Relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea va fi purtată, duminică, în procesiune pe străzile Capitalei, la aceasta urmând să participe patru episcopi, zeci de preoţi şi mii de credincioşi. Evenimentul are loc pentru a marca sărbătorirea Sfântului Ioan Paul al II-lea, comemorat de catolici la 22 octombrie.

Patru episcopi, zeci de preoţi şi câteva mii de credincioşi şi persoane consacrate vor purta în procesiune relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, pe străzile Capitalei, a anunţat Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti.

Procesiunea este organizată de Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Paul al II-lea, comemorat în calendarul catolic în 22 octombrie.

Relicva constă într-o bucăţică de pânză cu câteva picături de sânge ale Suveranului Pontif şi a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti la 19 mai 2011 de către Cardinalul Stanisław Dziwisz, Arhiepiscop emerit de Cracovia, fost secretar personal al Papei Ioan Paul al II-lea.

Procesiunea va porni de la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, situat în apropierea sediului Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti (la intersecţia străzilor Bd. Schitu Măgureanu cu Str. Pictor C. Stahi, în vecinătatea Parcului Cişmigiu).

Credincioşii, călugării şi călugăriţele, ministranţii, preoţii şi episcopii se vor reuni la monument la ora 14.00. După un moment de rugăciune, în jurul orei 14.30 se va porni spre Catedrala Sfântul Iosif (str. G-ral Berthelot, 19).

În fruntea procesiunii vor merge patru episcopi catolici: Înalt Preasfinţitul Ioan Robu - Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Excelenţa Sa Monsenior Miguel Maury Buendia - Nunţiu Apostolic în România, Excelenţa Sa Monsenior Jan Pawłowski - Delegat pentru Reprezentanţe Pontificale în cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului, Preasfinţitul Mihai Frăţilă - Episcop greco-catolic de Bucureşti. Icoana şi relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea va fi purtată de şase tineri.

În jurul orei 15.00, la Catedrala Sfântul Iosif se va celebra Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea, prezidată de Mons. Jan Pawłowski.

Monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a fost amplasat la intersecţia străzilor Bd. Schitu Măgureanu şi Pictor C. Stahi la iniţiativa Nunţiaturii Apostolice în România, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti, în amintirea vizitei pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în ţara noastră în anul 1999, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă. Dezvelit la 1 august 2011, monumentul este opera în bronz a sculptorului sloven de origine bosniacă Mirsad Begić.

Karol Wojtyła (viitorul Papă Ioan Paul al II-lea) s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia. A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946, iar la 28 septembrie 1958 a fost consacrat episcop. Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal în 1967. Wojtyła a fost ales papă în conclavul din octombrie 1978, luându-şi numele Ioan Paul al II-lea. A murit la 2 aprilie 2005, la Vatican, iar procesul său de beatificare a fost deschis, în mod excepţional, la 28 iunie acelaşi an. A fost declarat fericit, la 1 mai 2011, de Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, iar Papa Francisc l-a declarat sfânt, la 27 aprilie 2014. Ioan Paul al II-lea a fost, astfel, înscris în calendarul Bisericii Catolice, comemorarea sa liturgică fiind stabilită la 22 octombrie a fiecărui an.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite