Reacţia Uber după ce şoferi ai firmei au fost acuzaţi că au bătut un taximetrist în Capitală. Patru persoane au fost duse la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uber

Patru persoane au fost identificate şi duse la audieri în cazul taximetristului în vârstă de 46 de ani din Bucureşti care ar fi fost bătut de trei şoferi Uber. Reprezentanţii companiei au transmis un comunicat cu privire la o altercaţie între trei şoferi Uber şi un taximetrist, incident semnalat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.).

UPDATE 20.00 Poliţia a anunţat că au fost identificate 4 persoane care au fost conduse la audieri la sediul Secţiei 14. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare şi lovire sau alte violenţe.


„Vă informăm că autorităţile au venit către Uber cu o solicitare oficială de informaţii privind trei numere de înmatriculare asociate incidentului, diferite de cele care apar în video. Confirmăm că două dintre cele trei numere din solicitarea poliţiei se află în baza noastră de date şi colaborăm cu autorităţile pentru a ajuta la elucidarea cazului. Până la clarificarea situaţiei, cei doi parteneri au fost dezactivaţi. Pe de altă parte, avem suficiente motive să credem că a fost vorba despre o provocare. 

Uber condamnă ferm orice formă de violenţă, indiferent împotriva cui este îndreptată”, transmit oficialii Uber Romania.

Uber a transmis că în acest moment lucrează cu autorităţile la soluţionarea cazului semnalat vineri de C.O.T.A.R, în care, joi seară, un şofer de taxi a fost bătut de trei şoferi ai firmei Uber, în faţa unui club din Bucureşti. Între timp, a anunţat că a dezactivat cei doi parteneri a căror numere apar în solicitarea de informaţii. Totuşi, reprezentanţii firmei au explicat că „autorităţile au venit către Uber cu o solicitare oficială de informaţii privind trei numere de înmatriculare asociate incidentului, diferite de cele care apar în video”. 

Taximetristul atacat ar fi cerut ajutorul colegilor care au reuşit să îl salveze şi au sunat la 112, după cum informează comunicatul transmis de biroul de presă C.O.T.A.R. Se pare că şoferii au fugit înainte ca poliţiştii şi ambulanţa să sosească. Principala vină, semnalează reprezentanţii confederaţiei, o au „politicienii incompetenţi şi corupţi” care au creat un vid legislativ.

Vasile Ştefănescu, preşedinte C.O.T.A.R., a transmis că „asistăm la începutul haosului în România,ca urmare a incompetenţei politicienilor din ultimii ani” care nu îşi doresc modificarea Legii Taximetriei pentru a le permite autorităţilor să oprească pirateria. 

„Se ştie cine conduce firma UBER în România, se ştie că se face lobby, fără a exista o lege în acest sens în România, dar niciun politician nu doreşte să modifice legea, astfel încât să lase autorităţile să oprească pirateria. Ordonanţa de urgenţă promisă de ultimii trei miniştri ai Transporturilor nu s-a mai dat, iar pentru noi este foarte clar că nu există voinţă politică în acest sens. În campania electorală din 2016 am constatat că absolut toţi liderii politici au preluat această temă, de interes la momentul respectiv, apoi au abandonat subiectul. Deputaţii USR au promis că vor depune un proiect de lege, dar nu au mai spus nimic despre această iniţiativă, în ultimele trei luni”, explică Vasile Ştefănescu.

În comunicatul C.O.T.A.R, sunt blamaţi în special deputaţii USR care şi-ar fi luat un angajament în octombrie 2017 de a veni, în termen de 30 de zile, cu un proiect legislativ nou pentru Transporturi, proiect care, deşi asumat public, nu ar mai fi mai fost depus în Comisia pentru Transporturi din Camera Deputaţilor. 

Reprezentanţii confederaţiei consideră că nu se ia nicio măsură pentru că politicienii au interesul ca afacerile nelegale să fie păstrate, fără a fi „deranjate” de controale sau sancţiuni. 

„Aceste fapte sunt posibile tocmai pentru că legislaţia a lăsat mai multe posibilităţi de interpretare în favoarea celor care nu vor să respecte legea. De asemenea, considerăm corectă decizia PMB de a exclude taximetriştii neautorizaţi şi nelicenţiaţi, precum şi dispeceratele neautorizate. Nu înţelegem de ce mass-media a preluat declaraţii şi explicaţii neconforme cu adevărul, exact de la persoanele care au interesul să susţină afacerile desfăşurate în ilegalitate”, se arată în acelaşi comunicat. 

C.O.T.A.R. consideră că aplicaţiile de tip Clever Taxi, Star Taxi, Uber , Taxify si Bla Bla Car sunt în afara legii pentru că nu sunt dispecerate, făcând trimitere la „Hotărârea nr. 178/2005 a CGMB, care a fost modificată, cât şi la Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere – acte normative care prevedeau deja obligaţia transportatorilor taxi de a fi arondaţi unui dispecerat autorizat”. 

Confederaţia anunţă solicitarea unor măsuri de urgenţă, precum şi continuarea protestelor în perioada următoare. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite