UPDATE Raportul ASPA: 4.178 de maidanezi au fost adunaţi de pe străzi. În afară de Dogtown, niciun ONG nu a adoptat câini fără stăpân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Băncescu, reprezentant ASPA, prezintă astăzi raportul planului de gestionare a maidanezilor, pentru noiembrie. FOTO Arhiva Adevărul
Răzvan Băncescu, reprezentant ASPA, prezintă astăzi raportul planului de gestionare a maidanezilor, pentru noiembrie. FOTO Arhiva Adevărul

Reprezentantul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Răzvan Băncescu, a prezentat, marţi, rezultatele implementării planului de gestionare a câinilor fără stăpân, pentru perioada septembrie-noiembrie 2013.

Coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu, va susţine o declaraţie de presă astăzi, 3 decembrie, de la ora 14.00, în care va prezenta raportul acţiunilor Autorităţii din ultima lună.

UPDATE Conform raportului ASPA, 3.459 de câini cu deţinători au fost sterilizaţi în perioada septembrie-noiembrie.

UPDATE Au fost constatate 16 cazuri de câini abandonaţi, pentru care au fost sesizate instituţiile abilitate. În ceea ce priveşte adopţiile neconforme, efectuate de persoane fizice, în sectoarele 3,4,5 şi 6 au fost constatate 86 de asemenea cazuri. Sectoarele 1 şi 2 nu au demarat acţiunile de verificare, aşteptând ca Primăria Municipiului Bucureşti să facă verificările, a declarat Răzvan Băncescu.

UPDATE 4.178 de câini au fost capturaţi, dintre care 1.467 au fost adoptaţi de persoane fizice, iar 1.509 de Dog Town, singurul ONG care a adoptat patrupede în luna noiembrie. Pentru prinderea acestor câini, s-au plătit 508.000 de lei pentru firmele externe. De asemenea, din cauza suprasaturării adăposturilor, în momentul de faţă ASPA a mişcorat capacitatea de prindere a animalelor. De exemplu, în această dimineaţă doar 8 din cele 15 echipe existente au funcţionat. 

UPDATE Potrivit lui Răzvan Băncescu, Primăria Capitalei are trei variante prin care îşi propune să rezolve problema câinilor fără stăpân. Prima este adopţia, atât internă şi externă. În ceea ce o priveşte pe cea din urmă, Răzvan Băncescu a declarat că au fost stabilite legături cu ONG-uri internaţionale dispuse să adopte câini din Bucureşti. Celelalte două variante sunt ţinerea câinilor în adăposturi până la adopţie şi, în ultimă instanţă, eutanasierea. Băncescu a precizat că eutanasierea este ultima soluţie şi nu reprezintă un obiectiv al ASPA. Întrucât până în momentul de faţă nu există normele de aplicare a legii eutanasierii, au fost omorâţi doar câini blonavi, în număr de 149. 

UPDATE Potrivit statisticilor Institutului „Matei Balş“, în intervalul 1 septembrie - 30 noiembrie, 2.290 de oameni au fost muşcaţi de câini în 2012, în timp ce în 2013 au existat doar 1.117 asemenea cazuri. Potrivit reprezentanţilor ASPA, numărul oameni muşcaţi de câini fără stăpân a scăzut cu 51%. 

UPDATE În acest moment, există 1.000 de câini în adăposturile ASPA. Răzvan Băncescu a declarat că, până la sfârşitul anului, atât extinderea adăpostului de la Mihăileşti, cât şi construirea noului adăpost anunţat luna trecută vor fi finalizate, creându-se astfel încă 2.500 de locuri de cazare pentru câinii fără stăpân.

Pe aceeaşi temă:

Raportul ASPA: În octombrie, cel mai redus număr de persoane muşcate de câini, din ultimii şapte ani. Peste 10 mii de câini, cazaţi în adăposturi clandestine 

În această perioadă au fost adunaţi de pe străzi 3.052 de câini, dintre care 943 au fost adoptaţi de persoane fizice, 881 de ONG-uri, mai exact Dog Town, iar 298 de animale se află în curs de adopţie. 

Însă intensificarea acţiunilor de capturare ridică probleme în privinţa numărului de locuri de cazare în adăposturi: dacă zilnic sunt capturaţi 70-80 de câini, doar 30 dintre ei sunt şi adoptaţi. În acest moment, nu mai există niciun loc disponibil în adăposturile ASPA.

VIDEO Al Jazeera: „Imagini spectaculoase de la operaţiunile de prindere a maidanezilor din Bucureşti”

Patru maidanezi adoptaţi au fost găsiţi liberi pe străzile Capitalei. Proprietarii riscă amenzi care încep de la 1.000 de lei

ASPA anunţă eutanasierea, ONG-urile ameninţă cu plângeri penale

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite