RADET, „gaura neagră“ din bugetul Bucureştiului. Cum a ajuns regia să aibă datorii de circa 790 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţia propusă de Oprescu pentru stingerea datoriilor este fuziunea cu ELCEN FOTO Arhivă
Soluţia propusă de Oprescu pentru stingerea datoriilor este fuziunea cu ELCEN FOTO Arhivă

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) a acumulat, de-a  lungul timpului, o datorie istorie care se ridică la 790 de milioane de euro. În aceste condiţii, nu de puţine ori, primarul general al Capitalei a declarat că regia este „o gaură neagră în bugetul municipalităţii“.

RADET, instituţie subordonată Primăriei Generale, a ajuns să aibă datorii colosale. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în nenumărate rânduri că regia a devenit „o gaură neagră“ în bugetul local.

790 de milioane de euro

După ce bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4 şi 5 au rămas zile bune fără apă caldă, după ce Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată Electrocentrale Bucureşti (Elcen), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, edilul-şef a anunţat că regia are datorii care ajung la fabuloasa sumă de 790 de milioane de euro.

Reprezentanţii ELCEN au o altă variantă, susţinând că RADET îi datora, la 30 septembrie 2014, în jur de 730 de milioane de euro. Astfel, reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti susţin că energia termică livrată conform contractelor 1/2007, 1/2009 şi 1/2014 şi dobânzile de întârziere facturate conform contractelor 1/2009 şi 1/2014 se ridică la aproximativ 570 de milioane de euro. Totodată, aceştia susţin că penalităţiile totale se ridică la circa 160 de milioane de euro.

Fuziunea cu ELCEN, soluţia lui Oprescu

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat astăzi că singura soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii este fuziunea RADET-ului cu ELCEN, măsură pe care o susţine de bună vreme. Edilul a spus că datoria pe care o are RADET este una aberantă, cauzată de reglementări incorente şi de un management defectuos al ELCEN.

„În vederea satisfacerii condiţiilor necesare pentru adoptarea de către Guvern a Hotărârii privind trecerea ELCEN de la Ministerul Energiei la Municipiul Bucureşti, cât mai curând posibil, pe data de 13 octombrie va fi supusă aprobării de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti Hotărârea privind acordul Municipiului Bucureşti de preluare a ELCEN Bucureşti. Pentru a trece această hotărâre este necesar votul a două treimi din numărul consilierilor generali ai Bucureştiului“, a precizat primarul. Totodată, acesta a adăugat că dacă hotărârea nu va fi votată, va face publică lista aleşilor locali care se opun asigurării unor servicii decente.

În replică, Tudor Popescu, specialist în energie, susţine că datoria RADET-ului nu se va stinge cu una cu două şi că, în momentul în care ELCEN şi RADET vor forma aceeaşi societate, datoriile pe care le are ELCEN vor fi şi ale RADET-ului.

Apă caldă pentru 8.600 de blocuri

Anul trecut, RADET a furnizat agent termic pentru încălzirea şi prepararea apei calde de consum către 8.600 de blocuri (adica 566.000 de apartamente şi 1.230.000 de persoane), însumând un număr total de 32.503 branşamente. Pe lista RADET-ului au fost incluşi 3.082 de agenţi economici, dintre care 278 de instituţii publice şi 11 sere.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite