Racheta spaţială HAAS 2 va fi expusă până duminică în Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Racheta orbitală Haas 2C, care va fi lansată de la sol în primăvara lui 2013 şi va plasa pe orbită un satelit de peste o jumătate de tonă, a fost expusă vineri în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde poate fi admirată până duminică, la iniţiativa Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică.

Racheta orbitală Haas 2C - o variantă mai mare cu 30% ca a celei transportate de avionul supersonic IAR-111, pe care Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) îl construieşte pentru competiţia Google Lunar X Prize - care poate fi admirată în centrul Pieţei Victoriei are o lungime de 18 metri, o greutate, goală, de 510 kg şi o greutate maximă la start de 16 tone.

Forţa de tracţiune maximă a motorului este de 23 de tone, combustibilul folosit este oxigen lichid şi kerosen, iar consumul, de 85 kg pe secundă, potrivit lui Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

Haas 2C va fi lansată de la sol în primăvara anului 2013, în cadrul Misiunii 7, şi va avea drept obiectiv testarea la zbor a motorului Executor şi atingerea orbitei, devenind primul satelit realizat integral în România, în greutate de peste o jumătate de tonă. Misiunea 7 va constitui şi o repetiţie finală pentru lansarea către Lună a sondei European Lunar Explorer, din cadrul competiţiei americane Google Lunar X Prize, care are un premiu de 30 de milioane de dolari.

30 de milioane de dolari, premii

În cadrul Misiunii 7, racheta Haas 2C va fi lansată într-o singură treaptă, fiind pentru prima oară când se încearcă lansarea unui satelit cu o rachetă într-o singură treaptă. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei de construcţie a rezervoarelor rachetei, din materiale compozite, care sunt extrem de uşoare.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un astronaut.

Între programele ARCA se numără racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes pe 9 septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre; sistemul Stabilo, care a executat două zboruri până în prezent; Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite