UPDATE VIDEO A opta zi de proteste faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Marşul prin Capitală a adunat peste 10.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A 8-a zi de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşie Montană, desfăşurat în centrul Bucureştiului  FOTO Iulia Roşu
A 8-a zi de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşie Montană, desfăşurat în centrul Bucureştiului  FOTO Iulia Roşu

În cea de-a opta zi de proteste, bucureştenii au organizat un marş de amploare, arătându-şi nemulţumirea vizavi de exploatarea minieră de la Roşia Montană. Marşul a adunat peste 10.000 de oameni pe bulevardele principale ale Capitalei.

UPDATE 2.00 Mai puţin de 500 de manifestanţi au rămas în rondul de la Universitate, blocând în continuare accesul maşinilor în acea zonă. A fost o seară lungă pentru peste 10.000 de oameni care au mărşăluit pe bulevardele principale ale Bucureştiului. 

UPDATE 00:48 Aproximativ 2.000 de persoane se află în Piaţa Universităţii. Lumea pleacă înspre casă, dar cu toate acestea, încă se aud scandări, bătăi din sticle şi tobe. Oamenii par că nu mai vor să plece. 

UPDATE 00:15 Oamenii, în număr de 3-4.000, s-au retras la fântâni şi scandează. În general, au plecat părinţii cu copii mici, iar tinerii protestează în continuare. 

Se pare că manifestanţii se vor muta spre bulevardul Regina Elisabeta. Este posibil ca, de acolo, să plece acasă. Sensul de circulaţie spre Piaţa C.A. Rosetti cu Calea Moşilor începe să se elibereze. 

UPDATE 23: 45 Rondul de la Universitate este în continuare ocupat de protestatari, care se află în număr de aproximativ 7.000. Se menţine ritmul tobelor şi steagurile României se flutură. Oamenii s-au aşezat pe carosabil, pe scările Teatrului Naţional, dar şi în jurul monumentelor eroilor căzuţi la Revoluţie. 

rosia montana foto rayvan baltaretu

Pe manifestanţi i-a prins miezul nopţii protestând la Universitate FOTO Răzvan Băltăreţu

UPDATE În centru este agitaţie în continuare. Bicicliştii şi-au încheiat reprezentaţia, în timp ce jandarmii sunt dispuşi la cele patru guri de ieşire din pasaj.

UPDATE Rondul de la Universitate a fost blocat. Acolo se află circa 6.000 de protestatari. Sunt aşteptaţi alte mii, care au pornit spre Universitate. Pe Bulevardul Magheru, lângă Intercontinental, peste 300 de bicilişti se învârt în cerc şi strigă în grup: "Uniţi, salvăm Roşia Montană"

UPDATE În acest moment, întreaga mulţime a ocupat Piaţa Universităţii, iar oameni încă mai vin de pe Bulevardul Carol. Se estimează că în jur de 10.000 de persoane protestează.

protest rosia montana foto elisabeta popa

Manifestanţii au fluturat diverse mesaje FOTO Elisabeta Popa 

UPDATE Manifestanţii au ajuns la rondul de la Piaţa Universităţii, traficul fiind blocat în zonă.

UPDATE Protestatarii au blocat întregul Bulevard Carol I, au forţat cordonul de jandarmi şi au ocupat ambele sensuri pe bulevard. Pe la balcoane se afişează bannere care susţin protestul. Răsună: „Uniţi salvăm Roşia Montană!” şi alte lozinci. Oamenii de pe margini ies la uşi şi aplaudă. 

UPDATE Numărul protestatarilor a ajuns la 8.000. Marşul continuă spre strada Ştefan cel Mare. 

UPDATE Mulţimea se apropie de Lizeanu. Numărul protestatarilor depăşeşte 6.000. Îndreptându-se spre Piaţa Obor, mulţimea scandează: „Aţi minţit poporul cu televizorul”

UPDATE În fruntea mulţimii aliniate în spatele unei copertine ce se întinde din stânga mulţimii până în dreapta ei, şi în spatele bicicliştilor, ca un lider simbolic, merge o mamă cu trei copii mici dintre care unul doarme în cărucior. Pe pancartă atârnată scrie: „Ce părinte este acela care lasă moştenire copiilor săi în locul unor munţi de aur, un lac plin de cianură?”. Pe pancartă este desenat un steag cu capul lui Decebal deasupra mesajului „Români, nu fiţi laşi!”. Mulţimea se întinde de la Perla până la Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Proteste la Piaţa Victoriei 

Proteste la Piaţa Universităţii 

Imagini live cu protestul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare 2

Your browser does not support iframes.

Imagini live cu protestul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare 

Your browser does not support iframes.

UPDATE În fruntea mulţimii merg câteva zeci de biciclişti. Mulţimea se află acum la stadionul Dinamo. Oamenii ies la balcoane.

UPDATE Sensul de mers spre Obor este blocat. Maşinile circulă pe contrasens. Cei din maşini salută mulţimea. Întregul bulevard răsună: „Uniţi salvăm Roşia Montană”

UPDATE Ajunşi la Guvern, protestatarii scandează: „Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor”, „Roşia Montană nu e de vânzare”, „Fără cianură la noi în natură”, „Jos cenzura”. Mulţimea se îndreapta acum spre Bulevardul Iancu de Hunedoara.

UPDATE Mulţimea a ajuns la Piaţa Victoriei şi se îndreaptă către Guvern. 

UPDATE Mulţimea de protestatari se îndreaptă spre sediul Guvernului. Circulaţia pe Bulevardul Lascăr Catargiu a fost oprită.

UPDATE Liderii de la portavoce estimează între 8 şi 9.000 de oameni. Surse din cadrul Jandarmeriei spuns că sunt în jur de 2.000 de oameni, însă nefiind un marş acreditat nu se pot face decât estimări subiective. Mulţimea a ajuns acum la Piaţa Romană.

UPDATE La protestul faţă de proiectul minier Roşia Montană sunt peste 4.000 de oameni şi în fiecare minut alţi protestatari se alătură mulţimii. Bulevardul Magheru este în totalitate blocat, iar trotuarele sunt împânzite de protestatari. „Uniţi salvăm Roşia Montană” şi „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă” sunt scandările oamenilor. 

La ora 19:00, oamenii vor porni într-un marş ce va contura centrul Bucureştiului, iar stratul se va da din Piata Universităţii, continuând spre Piaţa Romană- Piaţa Victoriei- bulevardul Iancu de Hunedoara- Piaţa Iancului- Piaţa Muncii- Piaţa Alba-Iulia- Piaţa Unirii, sfârşindu-se în Piaţa Univerităţii.

Şirul de proteste a început la câteva zile după ce Guvernul României a aprobat legea ce dă undă verde exploatarea minieră de la Roşia Montană, prima zi de proteste din Bucureşti fiind duminică, 1 septembrie. Atunci, circa 4.000 de oameni au mărşăluit pe bulevard începând din Piaţa Universităţii până în faţa Guvernului României, şi înapoi. În tot acest timp, circulaţia a fost blocată, iar mulţimea a fost însoţită de jandarmi şi poliţişti.

Prima zi de protest s-a terminat în jurul orei 03.30 cu o manifestaţie de tip sit-in. Oamenii au stat pe jos, au bătut cu sticlele de asfalt, au scandat şi au montat câteva corturi.

În cea de-a doua zi, aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au strâns la Universitate. Ulterior, după ce au spart cordonul de jandarmi, au ajuns pe Bulevardul Academiei, acolo unde au şi rămas. Oamenii au protestat paşnic, şi-au instalat corturi, dar accesul mai multor troleibuze a fost blocat.

image

Foto

proteste rosia montana FOTO Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage/ daniel.vrabioiu.ro

Moment de reculegere pentru victimele Revoluţiei

Cea de-a treia zi de proteste a fost deosebită de cele precedente prin faptul că, deşi Jandarmeria Capitalei a înăsprit efectivele, oamenii au reuşit să treacă printre străduţe şi prin ganguri înguste şi să ajungă chiar în Bulevardul Calea Victoriei.

Mai apoi, cei peste 1.000 de oameni (2.000 după spusele unora dintre cei prezenţi) au ajuns în zona Pieţei Revoluţiei unde s-au şi oprit şi au rămas până după 2.00 noaptea.

Momentul culminant al protestului de marţi a fost, cel mai probabil, cel de la miezul nopţii, când protestatarii au decis să ţină un moment de reculegere pentru victimile Revoluţiei din 1989.

Miercuri, peste 2.000 de manifestanţi au blocat din nou Bulevardul Regina Elisabeta. Peste toate, manifestanţii au înalţat lampioane, s-au organizat din nou workshop-uri în care s-a discutat de scopul protestului, dar şi de modalităţi noi de a-l face.

În ce de-a cincea zi, manifestanţii au intrat, iniţial, în Centrul Vechi, apoi, s-au întors la Universitate, unde au ocupat bulevardul Regina Elisabeta. La miezul nopţii, aproape 1000 de oameni se aflau în Piaţa Constituţiei, dar şi alte câteva sute, erau răsfiraţi prin alte zone. La fel ca în nopţile precedente, unii dintre protestatari s-a apucat să strângă gunoaiele lăsate în urmă de oameni.

Bucureştenii au continuat protestele, peste 1000 de oameni ocupând o parte din Bulevardul Regina Elisabeta în cea de-a şasea zi. Protestatarilor li s-au alăturat şi ultraşii veniţi de la meciul România-Ungaria. De data aceasta, în Piaţa Universităţii s-a cântat imnul României, iar jandarmii au fost aplaudaţi de sute de oameni.

A şaptea zi a fost momentul în care trei comunităţi diferite s-au unit sub aceleaşi scop: un grup de biciclişti care a mărşăluit până în Piaţa Universităţii, un grup din Bârla care protesta împotriva gazelor de şist şi un alt grup de la Fântână. La acţiune au participat câteva mii de persoane, mulţimea ajungând, în jurul orei 20.40, în faţa sediului Televiziunii Române, unde au rămas câteva ore. Acolo, protestatarii au scandat, au bătut din tobe şi au strigat lozinci de critică la adresa presei. 

Citeşte şi:

VIDEO Obrăznicia unui deputat faţă de preşedintele Alburnus Maior de la Roşia Montană: „Ştiaţi că venim? Nu puteaţi să ne aşteptaţi îmbrăcat decent?“

Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior care se opune proiectului minier propus de Roşia Montana Gold Corporation, a fost luat la bani mărunţi de Cezar Cioată, deputat de Vatra Dornei al Partidului Conservator. Parlamentarul l-a „dojenit” pe Eugen David pentru faptul că nu s-a prezentat „decent” îmbrăcat la întâlnirea cu el.

CNN: „Primăvara Arabă, Vara Turcească, Toamna Românească. Protestele românilor, un model de demonstraţii paşnice”

Primele şase cuvinte ale titlului reprezintă unul dintre sloganurile strigate de miile de protestatari români care au ieşit pe străzile din mai multe oraşe din România, inclusiv capitala Bucureşti, titrează CNN pe portalul ireport.cnn.com.

FOTO Protest pe biciclete pentru Roşia Montană. Mii de persoane au scandat în faţa sediului TVR

Sub titulatura „Roşia Montană în UNESCO“, cei care se opun exploatării miniere la Roşia Montană au pornit, de la ora 16.00, într-un protest pe biciclete în Bucureşti, care s-a transformat într-un amplu marş pornit de la Universitate. La acţiune participă în jur mii de persoane, o parte protestând faţă de gazele de şist. Mulţimea a ajuns, în jurul orei 20.40, în faţa sediului Televiziunii Române.

Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite