Protest împotriva ţinerii câinilor fără stăpân în adăposturi, în faţa Primăriei Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe asociaţii pentru protecţia animalelor vor organiza mâine, între orele 12 şi 14, un miting în faţa Primăriei Capitalei, sub lozinca “Locul câinelui nu este în adăpost, ci la stăpân. Stop atrocităţii!”.

Protestul face dintr-o serie amplă de acţiuni din Campania “Câinii nu trebuie chinuiţi în adăposturi”. Manifestanții vor purta pancarte şi avea goarne, fluiere şi portavoce.

Participanţii la miting vor protesta împotriva condiţiilor din adăposturile publice şi a intenţiei Primăria Capitalei de a captura toţi câinii fără stăpân de pe raza Bucureștiului și de a-I reține în adăposturile municipalităţii sau al unui ONG.

“Acest miting este şi un semnal de alarmă pentru adăposturile publice în general, care trebuie să îmbunătăţească condiţiile de întreţinere a câinilor, conform cu legile în vigoare pentru bunăstarea animalelor”, afirmă organizatorii acţiunii.

Prezenţa câinilor în oraş, un factor psihilogic pozitiv

“Prezenţa câinelui urban în viaţa orăşeanului este un factor psihologic pozitiv. Din păcate, deţinerea unui câine ca animal de companie în apartament este de multe ori imposibilă şi a condus la îngrijirea de către oameni a acestor animale în jurul blocurilor, în parcuri sau alte zone frecventate de orăşean - manifestare absolut firească şi sănătoasă a preferinţei omului faţă de câine”, mai spun organizatorii acţiunii. “Nu suntem de acord cu măsura reținerii în adăposturi a tuturor câinilor fără stăpân, fără deosebire. Considerăm că această măsură este inacceptabilă deoarece încalcă normele de bunăstare prevăzute în Legea de protecţie a animalelor, în Convenţia europeană pentru animalele de companie şi în alte tratate interne şi internaţionale pe care România le-a semnat”, mai spun asociaţiile pentru protecţia animalelor.

Acestea mai afirmă că soluția strângerii în adăposturi a tuturor câinilor fără stăpân de pe raza Bucureștiului încalcă prevederile Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 243/2009 privind sterilizarea şi returnarea câinilor .

De asemenea, acestea mai arată că reținerea în adăposturi pe termen lung a câinilor are un efect negativ asupra comportamentului şi sănătății lor. “Ei capată sindrom de captivitate, ceea ce îi face greu adoptabili sau duce chiar la scurtarea duratei de viață a acestora. La început câinele va fi stresat, apoi va avea mişcări repetitive la care este determinat într-un spaţiu restrâns: mişcarea în cerc, lovirea ritmică de pereţi şi apoi îşi va revendica ţarcul, afişând un comportament agresiv”, spun organizaţiile.

Totodată, asociaţiile care ovr protesta mâine arată că la oamenii care au îngrijit aceşti câini şi s-au ataşat de ei apare o “traumă psihologică majoră” în urma ridicării câinilor comunitari blânzi din zonele unde sunt îngrijiți de iubitorii de animale și detenția lor în conditii care le pun în pericol viaţa.

Dogtown provoacă îngrijorare

Asociaţiile îşi manifestă îngrijorarea faţă de realizarea adăpostului Dogtown din comuna Uzunu din judeţul Giurgiu, care ar urma să cazeze 10.000 de câini. Organizaţiile vor să ştie ce măsuri eficiente vor fi luate pentru adoptarea rapidă a acestor câini închişi aici, astfel încât ei să nu se îmbolnăvească şi să moară în chinuri. 

Pentru  rezolvarea civilizată şi umanitară a existenţei câinilor comunitari pe stradă, organizaţiile susţin continuarea și intensificarea campaniilor de sterilizare, înregistrare şi returnare a câinilor fără stăpân. Ele propun ca din teritoriu să fie ridicate doar câinii agresivi, care au muşcat, după un protocol bine stabilit.

Protestul este organizat de Asociaţia ”Cuțu, cuțu”, Fundaţia “Lessie”, Fundaţia Doggie-dog, Comitetul Naţional pentru Protecţia Animalelor,  Asociaţia “Nu mai eşti singur”, Asociaţia „Caleidoscop” şi Asociaţia pentru protecţia animalelor „Tomita”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite