Miting pentru susţinerea lui Andrei Pleşu: „E un protest apolitic în favoarea cărţii şi împotriva Antenei 3“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţia de susţinere pentru Andrei Pleşu va avea loc duminică FOTO Arhivă
Manifestaţia de susţinere pentru Andrei Pleşu va avea loc duminică FOTO Arhivă

În Capitală, duminică, cu începere de la ora 18.30, va fi organizat un miting de susţinere a scriitorului Andrei Pleşu. Manifestaţia a fost anunţată pe reţelele sociale, unde s-a precizat că este vorba despre un protest faţă de „linşajul mediatic“ la care a fost supus scriitorul.

Manifestaţia a fost anunţată pe Facebook sub numele „Deschideţi cărţile, închideţi antenele! Solidaritate cu Andrei Pleşu“. Protestul va începe la ora 18.30, în Piaţa Universităţii din Capitală, atunci când bucureştenii dornici să-l susţină pe scriitor sunt îndemnaţi să iasă în stradă înmarmaţi cu o carte.

„Asasinatul moral al valorilor culturale şi atacul repetat la adresa civilizaţiei trebuie să înceteze! Duminică, începând cu ora 18:30, în Piaţa Universităţii (la Fântâna de la Arhitectură) din Bucureşti vă invităm la un PROTEST APOLITIC în favoarea CĂRŢII şi împotriva ANTENEI 3. Protestul este o reacţie a societăţii civile după linşajul mediatic la adresa lui Andrei Pleşu. Aduceţi şi o carte!“, se specifică pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Totodată, sute de jurnalişti şi intelectuali s-au solidarizat faţă de Andrei Pleşu, după scandalul iscat marţi seara de Mihai Gâdea şi de Mugur Ciuvică, în emisiunea „Sinteza zilei“ de la Antena 3, când cei doi jurnalişti i-au adresat lui Pleşu numeroase insulte şi atacuri la persoană. Scrisoarea publicată de Revista 22 este semnată de nume importante din sfera culturală şi artistică – Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Victor Rebengiuc şi mulţi alţii, care „au luat cunoştinţă cu indignare şi revoltă de noua agresiune mediatică produsă impotriva unei importante personalităţi a vieţii noastre intelectuale“.

image
image
Citește și: Oameni de plastilină

Citeşte şi:

Băsescu: Sunt solidar cu Pleşu, dar nu voi participa la mitingul de susţinere Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri dimineaţă, în zona Eroilor, la unul din corturile de campanie ale PMP, o petiţie pentru respingerea taxei suplimentare la carburant. În acelaşi context, şeful statului a vorbit şi derspre mitingul pentru susţinerea lui Andrei Pleşu.

Lavinia Bălulescu: Un linşaj televizat în fiecare seară Mihai Gâdea, realizatorul „Sintezei zilei“ de la Antena 3, a „orchestrat“ marţi seară o emisiune împotriva lui Andrei Pleşu, unde s-au prezentat imagini mai vechi, texte pe care s-a făcut analiza greşelilor gramaticale, dar s-au aruncat şi insulte ca la uşa cortului.

Mihai Neamţu: Industria minciunii la Antena 3. Adevărata viaţă a lui Andrei Pleşu (I) „Specialist al tonurilor şi esenţelor intermediare...“ (cum l-a definit sociologul german Wolf Lepenies), Andrei Pleşu a marcat într-un mod unic şi spectaculos forumul cetăţii. El este ambasadorul inteligenţei est-europene, avocatul decenţei morale şi soldatul civilităţii.

Mihail Neamţu: Gâdele nefericit. Adevărata viaţă a lui Andrei Pleşu (II) Despre cine spune Antena 3 că „minte ca un porc”? Despre comentatorul bestiarelor din arta lui Hieronymus Bosch. Cui adresează trustul Intact apelativul „prost”? Omului care ştie totul despre „sufletele moarte” din literatura lui Gogol.

Cristina Hermeziu: Andrei Pleşu ar trebui să primească scuze, în mod public „A bloca ferm accesul celor opaci“. „Faptul de a fi uzat inadecvat de libertate a dereglat în noi funcţia libertăţii”. „Pe o nouă arcă a lui Noe, insul ar putea fi singurul călător, mîndru de a se împreuna, dacă ar fi nevoie, cu sine însuşi...”

Horia Ghibuţiu, o dilema nouă: să tac sau să-l susţin pe Pleşu? Am aderat fără ezitare la apelul la solidaritate cu Andrei Pleşu din revista „22“, după atacul suburban al zeloşilor slujbaşi ai lui Dan Voiculescu. Dincolo de simpatia cu care-l privesc pe intelectualul care are talentul rar de a se exprima pe înţelesul celor mulţi, am un motiv personal.

Andrei Pleşu: Oameni de plastilină Prin „filtrul“ Antenei 3, viaţa noastră politică se vede ca un amestec de vodevil, farsă şi melodramă. Un carnaval de duzină. O chermeză scăpată de sub control. Nici alţii n-o scot la capăt mult mai curăţel.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite