Bucureştenii au plâns şi l-au aplaudat pe Sandu, bărbatul care a renunţat la greva foamei după 22 de zile: „Chiar am ajuns la capătul puterilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce majoritatea bucureştenilor s-au plâns de multe mese bogate în carne ori de prea multe petreceri, Alexandru Popescu şi-a petrecut sărbătorile departe de ai lui, într-o formă extremă de protest, pe bordurile din faţa Teatrului Naţional din Capitală: făcând greva foamei. Astăzi, după 22 de zile fără mâncare, bărbatul a anunţat că renunţă la grevă din pricina unor probleme medicale.

Alexandru Popescu are 45 de ani şi este din comuna prahoveană Băcăneşti, dar recunoaşte că a fost şi în Roşia Montană, şi în Pungeşti şi că este un adevărat iubitor al naturii şi un pasionat de munte. 

În timp ce acasă îl aşteaptă o nevastă şi un băiat de 23 dea ani, bărbatul spune că de pe 21 decembrie nu a mai pus niciun colţ de pâine în gură. Are buletine de analize ale ambulanţei, dar are şi o pagină de Facebook dedicată strict pentru protestul pe care l-a început înainte de Crăciun unde oamenii se mobilizează să-l viziteze şi unde periodic se scriu stiri noi despre starea sa. 

Astăzi, după 22 de zile de protest extrem, Sandu, aşa cum îi spun apropiaţii, a anunţat că renunţă din pricina unor probleme de natură medicală. 

„Ultima dată am mâncat o pizza“

Şi-a petrecut Sărbătorile de Iarnă într-un pat improvizat din Piaţa Universităţii, alături de oamenii care au venit să-l vadă, să facă poze cu el sau să-l încurajeze. Spune că cel mai bun lucru pe care l-a obţinut în cele 22 de zile de protest a fost să îi vadă pe oameni cum devin solidari, cum se implică şi cum se interesează de starea lui de sănătate. 

„În toată perioada asta au trecut pe la mine mii de oameni. Mi-au adus ceai cald, neîndulcit. După zilele astea nu pot spune că mă simt extraordinar. Sunt slăbit fizic, dar bine mental“, a povestit Sandu. Bărbatul îşi aminteşte că ultima a mâncat o pizza şi spune că nu se gândeşte să mănânce ceva în mod special după cele 22 de zile de protest extrem.

Pe lângă miile de bucureşteni care au trecut pragul „grasonierei“ sale, bărbatul şi-a făcut o prietenă adevărată care l-a susţinut necondiţionat. Este vorba despre o căţeluşă pe care a botezat-o Sănduţa şi care, cel mai probabil, va fi în mod oficial a lui. 

Animalul nu s-a mişcat de lângă încă de când a venit în Piaţa Universităţii şi a dormit alături de Sandu, pe păturile întinse pe treptele din faţa Teatrului Naţional. Vizibil slăbit şi cu vocea stinsă, Sandu spune că a decis să renunţe la greva foamei pentru că are probleme de sănătate. 

„Simt că nu mai pot, chiar am ajuns la capătul puterilor“, a zis Sandu decis să se pună pe picioare după perioada în care problemele de sănătate l-au copleşit.

Lacrimi şi aplauze

Puţin sub o sută de bucureşteni s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a fi alături de Sandu în ultima zi în care stă în Bucureşti. Oamenii l-au aplaudat, l-au îmbrăţişat rând pe rând şi o bună parte dintre ei au fost cuprinşi de lacrimi. 

„Sunt foarte emoţionată, abia mai pot spune ceva. Sunt fericită că a decis să oprească această grevă care îi făcea rău şi sunt convinsă că a luat cea mai bună decizie. O să-mi fie foarte dor de el, de ce a făcut, de drumul meu zilnic de a-i aduce ceai“, a spus o tânără activistă Roşia Montană.

În nopţile petrecute în Piaţă, prostatarul a trecut prin adevărate încercări, după cum spune chiar el. Din cauza ceţii dense s-a trezit în nenumărate dimineţi cu hainele ude şi tremurând de frig. „Şi pătura cu care mă înveleam era udă, pentru că nimeni nu a vrut să mă lase să mă adăpostesc într-un cort“, declară Sandu clipind uşor. 

Au fost şi bucureşteni care au făcut tot posibilul să îl ajute să depăşească grelele încercări şi să îi uşureze alegerea de a sta nemâncat în semn de protest. Deşi a dormit câte cinci, şase ore pe noaptea, bărbatul a fost păzit în permanenţă de cineva, după cum spun cei care au decis să-i fie alături. 

„Am stat de mai multe ori să-l păzesc pe omul ăsta minunat pentru că e neplăcut să te odihneşti cu gândul că ţi se poate întâmpla ceva. Pe aici trec fel de fel de oameni“, a povestit una dintre femeile care i-au stat alături aproape în fiecare zi. 

Decizia de a ieşi din greva foamei a fost anunţată pe reţelele de socializare astăzi. Redăm mai jos mesajul transmis de protestatarul din Piaţa Universităţii:

„Dragi prieteni,

Sunt în a 22-a zi de grevă a foamei. Este ziua în care sunt nevoit să vă anunţ că renunţ la această formă de protest. Motivele sunt acelea pe care le bănuiţi cu toţii – starea mea de sănătate s-a schimbat în ultimele zile, mă simt slăbit şi obosit şi consider că am atins o limită de la care lucrurile ar fi greu de recuperat. În jurul orei 16 voi părăsi treptele pe care m-aţi putut găsi în ultimele trei săptămâni.

Când am intrat în această formă de protest am spus că nu mă aştept la minuni din partea autorităţilor, nici nu au fost. Dar minunile s-au întâmplat totuşi acolo unde bănuiam că se vor petrece – în rândul trecătorilor şi al vostru, cei care mi-aţi fost alături.

Vă mulţumesc tuturor celor care aţi fost aici, cu sufletul sau chiar lângă mine, fiecare după puteri. Poate gestul meu nu a mutat munţi (sau sonde), dar a adus oameni alături – cel puţin asta am vazut în jurul meu. Mă veţi ierta sper că, în dorinţa de a aduce mai multa vizibilitate problemelor care se petrec la Pungeşti, am recurs la un gest care multora v-a stricat Sarbătorile, zilele sau nopţile. Vă mulţumesc încă o dată pentru grijă şi sper să îmi inţelegeţi decizia.

Ne revedem curând. La Pungeşti problemele continuă.
Sandu.”

Contestatarii proiectului de exploatare de la Roşia Montană, solidari cu Sandu ies 

Bucureştenii care se opun proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană au anunţat pe pagina oficială de Facebook că vor ieşi, duminică, în stradă pentru a fi alături de Sandu. Aşa au şi făcut, însă la ora 16.00, atunci când Sandu a anunţat că va părăsi Piaţa Universităţii, acolo erau cam o sută de persoane. 

Aceştia spuneau că Sandu este un erou şi că „duminica în familie“, protestul organizat în ultima zi din fiecare săptămână, va reîncepe cât de curând, în funcţie de vreme şi de cum se vor mobiliza bucureştenii.

Pe aceeaşi temă:

Sandu cel invizibil. Alo, presa liberă?

Vrea să moară pentru ţară, de 14 zile în greva foamei: „Mă simt vinovat că n-am terminat ce am început în '89“
 

Protestatarii din Pungeşti au renunţat la greva foamei din cauza Jandarmeriei: „Aici nu ai voie nici măcar să mori!“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite