Protestul faţă de noul Cod Penal s-a încheiat. Bilanţul: circulaţie blocată câteva ore, îmbrânceli cu jandarmii şi patru persoane ridicate de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amendamentele aduse Noului Cod Penal, extrem de contestate atât de opinia publică, cât şi de majoritatea forurilor naţionale şi internaţionale, au fost discutate direct în stradă în Capitală. Bucureştenii au protestat, duminică, faţă de parlamentarii care au votat controversatele amendamente aduse Codului Penal.

UPDATE 21.30 Protestul început duminică, în jurul orei 16.00, s-a încheiat. Patru dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Secţia 2 de Poliţie, unul dintre ei fiind condus ulterior la Spitalul Floreasca, după ce a solicitat îngrijiri medicale, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, citat de Mediafax.

image

Cei patru protestatari au fost ridicaţi după ce s-au manifestat violent când s-a încercat ruperea cordonului jandarmi din faţa Guvernului de către manifestanţi. Ei au fost duşi la Secţia 2 de Poliţie, unul dintre ei solicitând îngrijiri medicale, astfel că a fost condus de jandarmi la Spitalul Floreasca.

UPDATE ORA 21.00 Protestatarii care au ajuns în faţa sediului USL de pe Bulevardul Kisseleff au fost în număr prea mic. Grupul de oameni a renunţat la proteste în faţa sediului partidului în momentul în care au început să fie legitimaţi de forţele de ordine.

Foto dreapta: „În faţă la PSD lângă reşedinţa consulului SUA s-a strigat "Mr Consul don't forget, Mr Ponta's full of shit", se arată într-o postare cu imagine, pe pagina de Facebook Rezistenţa Urbană

În Piaţa Victoriei a mai rămas un grup mic, de vreo 30-50 de protestatari care sunt obligaţi de jandarmi să părăsească zona. Există zvonuri că este cel puţin un om care a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, având capul spart.

UPDATE ORA 20.30 Protestatarii din Piaţa Victoriei încearcă să se îndrepte către sediul USL de pe Bulevardul Kiseleff, însă jandarmii, care sunt în număr destul de mare, îi blochează. Cei care au au vrut să ocoloească jandarmii, intrând pe străzile laterale, au fost opriţi, unii dintre ei sfârşind în dubele jandarmeriei. 

Oamenii au început să se împuţineze, se pleacă în grupuri de câte 15-20 de oameni.

Circulaţia de pe Calea Victoriei a început să se fluidizeze după câteva ore de blocaj.

 UPDATE ORA 19.10 Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, şi s-au îmbrâncit cu jandarmii. Se strigă „Jos, Guvernul trădător!“.

UPDATE ORA 18.50 Numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 1.500. Pe lângă protestatari a trecut o maşină a postului de televiziune Antena 3, care a fost scuipată de protestatari.

UPDATE 18.30 Mulţimea este împărţită în două: pe Bulevardul Elisabeta şi pe Calea Victoriei. Se scandează: „Jos, jos, jos, parlament mincinos“, „Parlament delincvent“, „Demisia“. Numărul protestatarilor este în continuă creştere.

UPDATE ORA 18.20 Protestatarii au intrat pe Calea Victoriei şi se îndreaptă spre Ateneu. Se scandează: „Ponta, ţi-e frică că Guvernul pică“.


Trafic blocat pe Calea Victoriei. Manifestanţii, către şoferii care aşteaptă nervoşi în maşini fluidizarea circulaţiei: „Ce vrem noi e şi pentru voi” FOTO facebook.com/cristian.vasileUPDATE ORA 18.00 Jandarmi nu le-au permis protestatarilor să se îndrepte spre Guvern.

image

UPDATE ORA 17.55 Protestatarii scandează „Demisia“ dar şi „Din 2014 rămânem fără ţară“. Grupul se pregăteşte să plece spre Guvern.

UPDATE 17.00 Câteva sute de oameni s-au adunat la Fântâna din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Printre cei prezenţi la manifestaţie se numără şi jurnalistul Moise Guran, care a anunţat de altfel pe profilul său de Facebook că se alătură protestatarilor.

[<a href="//storify.com/Uniti_Salvam/proteste-15-decembrie-nefura" target="_blank">View the story "proteste 15 decembrie #nefura #unitisalvam" on Storify</a>]


Protestul este îndreptat către corupţia parlamentarilor şi are loc în Piaţa Universităţii. Manifestaţia este o reacţie a oamenilor la amendamentele aduse de parlamentari la noul Cod Penal, extrem de contestat de opinia publică. Manifestanţii încep să se adune în Piaţa Universităţii începând cu ora 16.00.

Duminică dimineaţă, pe pagina evenimentului anunţat de Uniţi Salvăm, peste 3.800 de oameni au spus că vor veni în Piaţă, iar circa 1.200 de oameni au răspuns că poate vor veni.

Amendamentele aduse de parlamentari, marţi noapte, la noul Cod Penal au atras aproape instantaneu controverse atât în rândul diplomaţiei, mai mulţi ambasadori cerând explicaţii, cât şi în rândul opiniei publice. Mai multe organizaţii non-guvernamentale s-au opus Noului Cod Penal, iar majoritatea spaţiului mediatic a dezbătut îndelung problema. 

Cum era de aşteptat, reacţiile au apărut imediat inclusiv în stradă. După ce mai mulţi bucureşteni au ieşit miercuri seară din casă pentru a protesta faţă de noua formă a Codului Penal, pe care aceştia l-au acuzat profund incorect, sâmbătă peste o mie de persoane au participat la un nou miting în Piaţa Victoriei. Manifestaţia s-a desfăşurat între orele 12 - 14 şi a fost organizată tot de Partidul Mişcarea Populară, fiind direcţionată împotriva USL. Membrii Mişcării Populare i-au acuzat pe reprezentanţii puterii că vor să controleze Justiţia.

„Dacă ei confiscă democraţia, noi o luăm înapoi“

Faptul că parlamentarii au încercat să controleze justiţia cu decizia de marţi, este imputat şi de protestatarii care vor ies în stradă duminică.

„Marţi, 10 decembrie 2013, va rămâne în istoria României ca ziua în care democraţia pentru care s-a murit în decembrie 89 a fost subminată chiar de cei care au rolul să o întreţină. Sigur, a picat legea minelor şi cea a lobby-ului (care ar fi legalizat traficul de influenţă), dar noul cod penal favorizează infractorii parlamentari, la fel ca şi legea amnistiei“, este descris evenimentul.

Astfel, bucureştenii sunt chemaţi să-şi apere democraţia şi asta pentru că „dacă ei confiscă democraţia, noi o luăm înapoi pentru că democraţie înseamnă demos (popor) + kratos (putere)“.

O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” a arătat cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe.

De altfel, amendarea Codului Penal, votată în Parlament, a stârnit reacţii de îngrijorare din partea partenerilor externi ai României, iar modificările au atras şi atenţia Comisiei Europene.

Mai puteţi citi:

Crin Antonescu, despre Codul penal: Ieri am fost informat greşit. Îi propun lui Zgonea să repună legea în dezbatarea plenului. PNL va vota împotrivă

Preşedintele PNl, Crin Antonescu, i-a recomandat astăzi lui Valeriu Zgonea să repună în plenul Camerei Deputaţilor dezbaterea la Legea Codului Penal. Antonescu a anunţat că PNL va vota împotrivă dacă legea va fi întoarsă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu. Totodată, liderul PNLadmite că reacţia ambasadelor străine este una corectă:"Au motive să se îngrijoreze", a spus Crin Antonescu.

Ponta, după scandalul Codului Penal: Reacţia Ambasadei SUA a fost greşită. Am ştiut de Legea amnistiei. Crin s-a lăsat singur în offside

Victor Ponta a declarat astăzi că proiectul la legea Codului Penal trebuie rediscutat. Ponta a cerut aviz din partea Ministerului Justiţiei şi spune că va trimite legea la Comisia Europeană, înainte de a o vota în Parlament. Totodată, premieurl îl sprijină pe Lucian Bolcaş pentru funcţia de judecător al CCR.

Parlamentul a devenit Casa contra Poporului. Cum au uneltit aleşii împotriva Codului Penal

Procedura prin care parlamentarii şi-au asigurat o imunitate aproape absolută în faţa legii penale respectă legile militare şi strategiile de război: pretext de declanşare a ostilităţilor, atac frontal pe timpul nopţii, operaţiuni de diversiune. Război contra propriului popor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite