Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat. Deşi anunţaseră că vor participa cu 5000 de maşini, la manifestaţie nu au fost mai mult de 500 de taximetre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), prezentă în Piaţă cu câteva sute de taximetre, microbuze şi autobuze au cerut interzicerea UBER şi a firmelor de transport care nu au autorizaţie.

UPDATE Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că autorităţile nu vor să interzică activitatea firmelor precum Uber şi Clever, ci vor ca toată lumea să urmeze acceaşi legislaţie. "Noi nu avem nicio problemă cu Uber şi cu Clever, noi dăm o ordonanţă care să combată pirateria", a spus el.

Cuc a precizat că proiectele de ordonanţă privind firmele de car sharing au fost în consultare publică, iar despre cei de la Uber a afirmat că nu ştie dacă au venit, "dar dacă nu au venit trebuia să vină acolo şi să-şi spună punctul de vedere".

UPDATE 14.30 „Până când vom avea şi în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor ţări membre UE, solicităm membrilor Guvernului să amâne o potenţială Ordonanţă de Urgenţă, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori şi a zecilor de mii de şoferi care folosesc platformele noastre pentru a-şi câştiga existenţa. Peste 2 milioane de oameni din România folosesc în mod activ Uber, Taxify sau alte aplicaţii similare. 1 din 10 români folosesc şi apreciază aceste servicii pentru că sunt accesibile, sigure, de calitate şi de încredere”, au reacţionat într-un comunicat reprezentanţii Uber şi Taxify.

UPDATE 13:10  Protestul taximetriştilor s-a încheiat. O echipă de negociere COTAR a discutat cu ministrul Transporturilor.

UPDATE 10:15 O delegaţie COTAR a intrat în audienţă la ministrul Transporturilor, a declarat secretarul general COTAR, Eugen Costan. Protestul are autorizaţie de desfăşurare până la ora 15:00. 

UPDATE 09.00 Nu au fost sesizate blocaje în traficul rutier, circulaţia fiind deschisă pe Şoseaua Kiseleff. 

În Piata Victoriei, este resistematizată circulaţia prin asigurarea traficului rutier pe două benzi pe sens, în faţa Guvernului României.


Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a declarat că la protestul de astăzi vor ajunge şoferi cu 5.000 de autovehicule. Nu s-au strâns în stradă decât aproxuimativ 500 de maşini. 

„Coloana se va forma din faţa Guvernului şi va ajunge până la Casa Presei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, atât în Bucureşti, cât şi pe drumurile naţionale, de unde vor veni coloane de maşini din toate regiunile. Dacă nici de această dată nu se va rezolva problema semnalată de noi, transportatorii rutieri autorizaţi de persoane, vom organiza un miting de amploare în fiecare zi de joi, în următoarele trei luni. Vom bloca Bucureştiul cu autocare, microbuze şi taxiuri din întreaga ţară”, ameninţa Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Organizaţia mai cere Guvernnului să excludă falşii transportatori de pe drumurile României, aşa cum sunt excluşi falşii medici, falşii preoţi sau falşii avocaţi, deoarece cei care practică pirateria în transporturi, fără licenţă şi fără autorizaţie, nu sunt altceva decât falşi transportatori de persoane. Dacă reglementarea va fi adoptată, şoferii care folosesc aplicaţii precum Uber sau Taxify vor putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei de câte ori sunt prinşi că transportă pasageri. La rândul lor, reprezentanţii companiilor de car-sharing spun că îşi plătesc toate taxele către stat şi că nu încalcă legea. Cei mai mulţi dintre bucureşteni aleg să folosească Uber şi Taxify pentru a se deplasa.

Traficul nu a fost restricţionat.

Negocieri pozitive

Mitingul celor de la COTAR are loc deşi colegii lor de la FORT susţin că li s-a promis că  în viitoarea şedinţă de Guvern vor fi aprobate revendicările, aproximativ aceleaşi cu cele ale membrilor COTAR . 

Cei de la FORT cer în primul rând, eliminarea sintagmei „în mod repetat" din legea taximetriei. Aceasta le permite, în acest moment, firmelor din judeţul Ilfov să aibă activitate în Bucureşti, deşi nu au autorizaţii eliberate de primăria generală a Capitalei. În al doilea rând, prelungirea programelor de transport pentru rutele judeţene şi naţionale. Contractele aflate în vigoare urmează să expire în luna iunie, iar pentru a participa la noile licitaţii, firmele trebuie să aibă microbuze şi autocare noi.

În timpul protestului de ieri, sute de taxiuri şi microbuze au blocat Piaţa Victoriei din Bucureşti. Oamenii au cerut Guvernului să adopte de urgenţă cele două ordonanţe de urgenţă. Manifestanţii au strigat "Jos evaziunea fiscală" şi "Jos pirateria" şi au afişat mesaje precum: "Stop transportului ilegal", "Stop pirateriei", "Dorim doar eliminarea sintagmei 'în mod repetat' din Legea 38/2003".

„Orice altă completare adusă acestor două reglementări nu reprezintă altceva decât încercări disperate ale unor indivizi de a modifica legea, pentru acoperirea unor ilegalităţi sau situaţii litigioase", avertizează Federaţia Operatorilor Români de Transport. 

Miercuri, în jurul prânzului, o delegaţie a protestatarilor a intrat la negocieri. „Astăzi de dimineaţă (ieri-n.r.) noi ne-am văzut din nou cu dânsul (cu Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor -n.r.) şi cu ministrul Dezvoltării. (…)Avem angajamentul concret că în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare prima ordonanţă va pleca către Monitorul Oficial. (…) Am vrut să vedem un prim pas şi am solicitat eliminarea calendarului atribuirii programului interjudeţean, ceea ce s-a întâmplat fix la ora 10.00 aşa cum am stabilit cu domnul ministru. Avem această confirmare deja. Este clar că suntem pe drumul cel bun şi este clar că vom pleca de aici cu problema rezolvată urmând să vedem exact forma finală a actelor normative şi să ne asigurăm că sunt cum trebuie", spunea ieri la prânz preşedintele Federaţiei Operatorilor România de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite