Proiect controversat în Capitală: mall lângă Palatul Ştirbei. Schiţa clădirii care ar putea fi construită în spatele monumentului istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schiţa mall-ului proiectat în centrul Capitalei FOTO Facebook Nicuşor Dan
Schiţa mall-ului proiectat în centrul Capitalei FOTO Facebook Nicuşor Dan

Un turn de şapte etaje, în care ar urma să funcţioneze şi un mall, a devenit unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din Capitală. Clădirea, care ar urma să se ridice în spatele Palatului Ştirbei, a intrat pe ultima sută de metri în privinţa avizelor, scandalizând societatea civilă.

În urmă cu aproximativ zece ani au avut loc primele discuţii despre construirea unor imobile cu câteva etaje pe terenul din spatele Palatului Ştirbei, monument istoric situat pe Calea Victoriei din Capitală.

Atunci, legea care reglementa înălţimea clădirilor ridicate în zonele protejate ale oraşului părea mai permisivă, dar, între timp, au apărut mici modificări, iar înălţimea clădirilor propuse lângă Palatul Ştirbei a fost redusă. Acum, pe terenul din spatele clădirii-monument ar urma să se construiască o clădire cu şapte etaje, în care să existe, printre altele, spaţii comerciale şi locuinţe.

Moştenire de familie

„Povestea a început în momentul în care statul a retrocedat terenul moştenitorilor. Aceştia l-au vândut mai departe, dar, în momentul în care terenul a fost retrocedat, nu a existat în acel contract nicio clauză care să specifice faptul că aici nu are voie să se construiască vreun imobil pe o perioadă limitată de timp. Pur şi simplu, a fost retocedat“, a explicat arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. Concret, între 2001 şi 2004, palatul a fost recuperat de moştenitorii familiei Ştirbei, care, ulterior, l-au vândut lui Ovidiu Popescu, un cunoscut om de afaceri din România.

În 2011, Ovidiu Popescu a murit din cauza unei boli incurabile, decesul său fiind înregistrat într-o clinică din Texas (SUA), în 7 iulie. La acea vreme, revista Forbes estima că afaceristul ar avea o avere de circa 12 - 15 miliaone de euro. Ovidiu Popescu era cunoscut pentru afaceri cu petrol şi, în ultima perioadă, intrase pe piaţa imobiliară.

De asemenea, a fost preşedintele Casei de Comerţ cu produse petroliere Petrolexportimport, cu afaceri de circa 20 de milioane de euro. Alte firme importante din portofoliu său erau Laird Resources România, Tomis Oil Maritime şi Black Sea Coast Trading România. După moartea afaceristului, Alexandru Popescu, actualul proprietar al Palatului Ştirbei, a moştenit, printre altele, şi proiectul imobiliar de lângă clădirea monument istoric demarat de tatăl său.

Proiectul mall-ului, în linie dreaptă

După ani de discuţii, proiectul de lângă Palatul Ştirbei mai are de obţinut doar câteva avize pentru a putea să capete contur. Odată obţinute, Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei conduse de Sorin Oprescu va decide data la care proiectul va intra pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru a se elibera certificatele necesare lucrărilor.

„Este ilegal din două motive“

Referitor la proiectul lui Alexandru Popescu, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiului, susţine că nu este de acord cu demararea lucrărilor în spatele Palatului Ştirbei, deoarece noua clădire nu ar face decât să strice frumuseţea unei zone istorice. „Proiectul este ilegal din două motive: partea din spate depăşeşte CUT-ul (Coeficient de Utilizare a Terenului - n.r.) prevăzut de regulamentul acelei zone cu mult mai mult decât permite legea. A doua problemă este reprezentată de locurile de parcare de aici, care nu sunt suficiente“, susţine Nicuşor Dan.


Palatul Ştirbei din Capitală FOTO simpara.ro

image

Până în acest moment, proiectul mall-ului a primit următoarele avize: cel al Comisiei Tehnice de Circulaţie, avizul Autorităţii Aeronautice civile Române, avizul Comisiei de Coordonare (PMB), avizul de Oportunitate din partea Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei, toate în anul 2009, dar şi avizul Ministerului Culturii, Direcţia Patrimoniu Cultural (2013), şi avizul preliminar de la Primăriei Municipiului Bucureşti - Direcţia Generală Dezvoltare Urbană, din aprilie 2015, prin care se avizează PUZ-ul, configuraţia edificabilului şi indicatorii urbanistici ai proiectului.

Recent, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti au avut pe masă proiectul propus lângă Palatul Ştirbei, însă avizul a fost amânat, cerându-se modificarea proiectului pentru că beneficiarul nu ar fi luat în calcul câteva aspect importante, printre care numărul locurilor de parcare.

Undă verde şi de la Comisia de Urbanism

Proiectul imobiliar a primit undă verde şi de la Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei. În ianuarie 2015, Comisia prezidată de arhitectul Sorin Gabrea nu a avut niciun fel de obiecţiuni la controversatul proiect. „Date fiind soluţiile aduse observaţiilor anterioare ale Comisiei şi cu cerinţă de a urmări o mai bună soluţie pentru accese, propunem avizarea favorabilă”, a fost rezoluţia dată de Gabrea. O tentativă anterioră de a obţine avizul Comisiei Tehnice de Urbanism fusese sortită eşecului. La 2 iulie 2014, membrii Comisiei au respins proiectul, cerând lămuriri suplimentare, dar şi corectarea mai multor detalii.

„Va rugăm să reveniţi cu o ilustrare a amenajării care să relaţioneze palatul construit cu Calea Victoriei. Reactualizaţi informaţiile legate de transformările recente ale Caii Victoriei, transformaţi atriumul interior într-o grădină”, spunea, atunci, preşedintele Comisiei din acea şedinţă, Bogdan Bogoescu. De altfel, nu este prima dată când Sorin Gabrea sprijină proiecte controversate.

Fostul arhitect-şef al Capitalei este cunoscut ca un apropiat al omului de afaceri Puiu Popoviciu, realizând Planul Urbanistic Zonal pentru controversata dezvoltare imobiliară pe care milionarul a făcut-o în nordul Capitalei. Afacere, de altfel, pentru care Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată. Jurnaliştii „Adevărul“ au încercat să ia legătura cu reprezentanţii Palatului Ştirbei, pentru a primi câteva lămururi privind viitorul ansamblu imobiliar de lângă clădirea-monument, însă până la închiderea ediţiei aceştia nu au oferit niciun răspuns.

Istoria clădirii familiei Ştirbey

Palatul Ştirbei a fost construit între anii 1833 şi 1835 imobilul fiind proiectat de arhitectul Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Ştirbey (1799 - 1869), în acel moment mare logofat. Palatul a fost utilizat ca reşedinţă domnească în timpul domniei sale (1849 - 1853 si 1854 - 1856). În 1852, acestuia i se aduc modificari de către Xavier Villacrosse şi Moritz von Ott.

În 1882, Alexandru Ştirbey, fiul domnitorului, schimbă după proiectul arhitectului Friederic Hartmann faţada dinspre Calea Victoriei şi apare etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendata secolului al XIX-lea şi de la începutul secolui al XX-lea pentru balurile fastuoase care se ţineau aici. În spatele palatului era amenajată una dintre cele mai frumoase şi luxoase grădini din Bucureşti.

Familia Ştirbey a rămas fără complex în 1948, când comnuştii au naţionalizat averile. Atunci, bunurile şi pivniţele revin Întreprinderii de industrializare a vinului. Între 1954 şi 1977, în palat este găzduit Muzeul de Artă Populară. Tot aici, trei ani mai târziu, se deschide Muzeul Ceramicii şi Sticlei, ce va funcţiona până în 1994. 

Un mort 

Omul de afaceri Alexandru Popescu a ajuns, vara aceasta, în mijlocul unui scandal de proporţii, după ce a intrat cu şalupa pe care o conducea pe Lacul Snagov într-o barcă în care se aflau şase oameni. Bilanţul a fost unul sumbru: un bărbat şi-a pierdut viaţa, iar alte cinci persoane au fost grav rănite. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite