Proiect: jocurile de noroc "expulzate" din Bucureşti, într-un cartier special la marginea Captalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele aproape 1.300 de săli de jocuri de noroc şi cazinourile din Bucureşti ar putea fi mutate în afara oraşului, într-un cartier special construit pentru acestea. Aceasta este dorinţa consilierului general, Lucian Iliescu, care propune interzicerea funcţionării sălilor de jocuri de noroc în blocurile de locuit, şi la mai puţin de 200 de metri de instituţiile de învăţământ, de cămine, internate, cantine, parcuri, biserici sau instituţii publice.

Ulterior implementării acestei măsuri, primăria Capitalei va analiza posibilitatea înfiinţării unui cartier special destinat jocurilor de noroc, unde să fie mutate toate cazinourile şi sălile de jocuri de noroc din Bucureşti. Cu aceeaşi propunere a venit şi primarul Florentin Pandele la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit iniţiatorului scopul urmărit prin această reglementare este combaterea fenomenului dependeţei de jocurile de noroc. „Am putut observa înmulţirea accelerată a acestor săli de jocuri de noroc, ce au devenit la nivelul cartierelor bucureştene, adevărate puncte de congregarea a persoanelor certate cu legea. Vrem, în prima, ca acestea să nu mai funcţioneze în parterurile blocurilor şi în apropierea şcolilor, parcurilor şi a instituţiilor publice. Acestea vor putea funcţiona în clădiri distincte sau în mall-uri. Ulterior, vreau să avem un studiu de impact cu privire la mutarea definitivă a tuturor acestor localuri într-un cartier de la periferia oraşului special construit pentru acest scop”, a declarat Cătălin Iliescu.

Pariurile sportive nu sunt vizate

Potrivit inţiatorului acestui proiect legislativ, hotărârea nu vizează libertatea indivizilor de a alege, ci reprezintă răspunsul autorităţilor locale la dezvoltarea fenomenului jocurilor de noroc. „Pariurile sportive nu sunt vizate. Cred că sunt o serie de diferenţe cu jocurile de noroc obişnuite, e ceva interactiv, te limitează la a pierde foarte mulţi bani într-un timp foarte scurt etc. Vor trebui să se supună hotărârii toate sălile ce operează aceste maşini de jocuri de noroc, cum este şi cazul Loteriei Române. Trebuie să recunoaştem că există o problemă, atunci când din cei 1,5 milioane de jucători, 10% prezintă o dependenţă de jocurile de noroc. Sigur, criticii pot spune că aceştia vor avea oricând la dispoziţie alternativele online, însă până la urmă ce decide fiecare individ e treaba lui. Autorităţile au însă obligaţia de a reglementa acest fenomen, să stabilească împrejurările, locul adecvat pentru desfăşurarea acestei activităţi. Nu vorbim de o soluţie perfectă. Este doar o încercare de a reglementa acest viciu, de a-i ajuta pe cei mai expuşi, după un model adoptat de multe capitale şi oraşe din Occident”, a explicat acesta.

Pe de altă parte, unii experţi susţin că măsura e una de distragere a atenţiei publicului, şi nu contribuie cu nimic la rezolvarea problemei dependenţei de jocurile de noroc. „O astfel de modificare nu va avea niciun efect asupra celor pe care ar trebui să-i ajute: programele de ajutorare, psihologii se plătesc tocmai din taxele plătite de cazinouri, iar interzicerea acestor activităţi are aceleaşi efecte perverse peste tot în lume. Tot ce poţi face este să o reglementezi inteligent”, a declarat Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii în domeniul jocurilor de noroc. 

La sfârşitul săptămânii trecute şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, anunţa că vrea să organizeze pe 26 mai un referendum local privind interzicerea sălilor de jocuri de noroc şi pariuri în localitate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite