Primăriile bagă frica în contribuabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de bucureşteni s-au trezit cu salariile tăiate, din cauză că nu şi-au plătit dările la primăria de sector. Direcţiile de Impozite şi Taxe Locale s-au pus cu bâta pe contribuabili, de frica recesiunii de anul acesta. Astfel, îi obligă pe cetăţeni să-şi achite datoriile la timp prin somaţii, blocări de conturi sau prin sechestru pe bunuri.

Procedura de executare silită se desfăşoară în două etape. Prima oară se trimite o somaţie către debitor, iar în a doua fază, dacă acesta nu se sesisează, i se blochează conturile. „Îi comunicăm cetăţeanului faptul că, dacă nu plăteşte în 15 zile de la înştiinţare, îi blocăm conturile până când îşi achită datoria.

În cel mai rău caz, aflăm conturile bancare ale debitorului şi trimitem un ordin de proprire către banca sau băncile respective“, a spus Hrant Oundjiam, directorul general al Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale (DGITL) Sector 4.
 
El a adăugat că aproape jumătate dintre cei aproximativ 200.000 de contribuabili din sectorul 4 sunt rău platnici. Anul acesta, aproximativ 12.000 de locuitori din acest sector s-au trezit cu poprire pe salariu din cauză că au întârziat să-şi plătească taxele şi impozitele. Pe parcursul anului 2009, la sectorul 4 s-au înregistrat 35.000 de popriri.

Cont blocat pentru o amendă
Ioan Dorel Cudan este unul dintre bucureştenii din sectorul 4 cărora li s-au blocat conturile din cauză că a uitat să-şi plătească o amendă. „Am uitat să plătesc o amendă şi m-am trezit că mi s-a umblat în cont. Am venit repede şi am rezolvat problema la <Ιmpozite şi Τaxe>. Mi se pare o măsură abuzivă“, a spus Ioan.

De aceeaşi părere este şi Virgil Bocai, un alt bucureştean din sectorul 4. El spune că nu i se pare corect ca statul să blocheze salariile oamenilor, mai ales că se apropie sărbătorile pascale. „Imaginaţi-vă cum ar fi să vă treziţi fără bani înainte de sărbători. Nu ştiu cât este de legal, dar nu este deloc moral. Ar fi fost corect dacă şi noi cetăţenii am putea să blocăm conturile primăriilor atunci când nu ne primim banii la timp“, a spus indignat Virgil.

Frica de criză
Pe lângă blocarea conturilor, statul poate executa silit şi bunurile mobile şi imobile ale contribuabililor. Singura excepţie o fac persoanele care nu au alte bunuri, în afară de imobilul în care locuiesc. „Nu putem executa silit un cetăţean care nu are nici conturi în bancă şi nici nu are alte bunuri, decât locuinţa în care stă“, a explicat Hrant Oundjiam.

În sectorul 6 se aplică aceeaşi procedură pentru a recupera banii de la debitori. Daniela Rus, directoarea de la DGITL Sector 6 spune că de la începutul anului şi până acum au fost blocate conturile a 10.000 de debitori din acest sector. „Din cauza acestei crize oamenii plătesc mai greu impozitele şi taxele, iar noi suntem nevoiţi să recurgem la aceste măsuri pentru a-i determina să le achite la timp“, a explicat Daniela Rus.
Ea mai spune că activitatea în acest sens va fi şi mai intensă după expirarea primului termen, adică după 31 martie (n.r. azi).

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite