Primăria Sectorului 6 a dat în judecată RADEF pentru recuperarea clădirii cinematografului Favorit

Primăria Sectorului 6 a dat în judecată RADEF pentru recuperarea clădirii cinematografului Favorit

Primăria Sectorului 6 a dat în judecată RADEF FOTO Iniţiativa Favorit

Primăria Sectorului 6 a dat în judecată Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) RomâniaFilm, pentru a recupera clădirea cinematografului Favorit, unde se doreşte realizarea centrului cultural comunitar Favorit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria Sectorului 6 a acţionat în instanţă Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, în acelaşi caz fiind dat în judecată şi Consiliul Local al Primăriei Capitalei.

Conform unui comunicat de presă al Grupului Iniţiativa Favorit, proprietarul clădirii cinematografului Favorit este Ministerul Culturii, iar administratorul de drept este RADEF RomâniaFilm, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. RADEF RomâniaFilm se află sub autoritatea Ministerului Culturii, nu în subordinea sau coordonarea acestuia.

"Deoarece RADEF RomaniaFilm nu are Consiliu de Administraţie care să poată decide trecerea legală a cinematografului Favorit la primărie, reprezentanţii grupului 'Iniţiativa Favorit' au fost în audienţă la Ministerul Culturii (26 martie 2015), la domnul Bogdan Stanoevici (secretar de stat), şi au aflat că numirea membrilor consiliului de administraţie, de către Ministerul Culturii, se face pe baza unei evaluari/selecţii prealabile, care în anul 2014 şi în primul trimestru al anului 2015 a eşuat 'din lipsă de candidaţi'. De asemenea, grupul a fost informat că Ministerul Culturii a solicitat Ministerului de Finanţe să modifice legislaţia, astfel încât consiliul să poată fi numit direct de către Ministerul Culturii, printr-un ordin de ministru", conform sursei citate.

În ultimii cinci ani, potrivit reprezentaţilor Grupului Iniţiativa Favorit, au fost făcute demersuri către toate autorităţile implicate în reabilitarea cinematografului Favorit si transformarea acestuia într-un centru cultural comunitar. În acest interval şi Primăria Sectorului 6 a realizat un studiu de fezabilitate, un proiect tehnic şi a alocat din bugetul local fonduri pentru realizarea proiectului în 2013, 2014 şi 2015.

Sursa citată arată că un demers asemănător a avut şi Primăria Timişoara, care a dat în judecată RADEF RomaniaFilm, pentru recuperarea cinematografelor din localitate, şi a câştigat în primă instanţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: