Primăria sectorului 6, acuzată că şi-a aprobat bugetul pe 2012 fără dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei organizaţii non-guvernamentale acuză printr-un comunicat Primăria sectorului 6 că a adoptat marți bugetul local pe anul 2012 “încălcând încă o dată legea transparenței decizionale” și refuzând organizarea unei dezbateri publice cu cetățenii sectorului.

Organizaţiile arată că proiectul de buget pe anul 2012 al Primăriei Sectorului 6 a fost afișat pe site-ul instituției, într-o primă versiune, în data de 19 ianuarie. “Conform Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (art. 6, alin.2), proiectul ar fi trebuit să rămână minim 30 de zile spre consultare înainte de a fi supus votului în ședința de Consiliu Local. În ciuda acestei prevederi legale, Primăria Sectorului 6 introduce proiectul de buget pe ordinea de zi a ședinței de consiliu în data de 31 ianuarie, la numai 12 zile de la afișarea acestuia pe site-ul instituției”, se spune în comunicatul semnat de Centrul de Resurse pentru participare public (CeRe), Grupul de Inițiativă Civică Callatis Drumul Taberei şi Grupul Inițiativa Favorit. 

CeRe a sesizat ilegalitatea în data de 30 ianuarie și a solicitat în scris Primăriei Sectorului 6 scoaterea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței. Mai mult, pe baza aceleiași legi (art. 6, alin 7), CeRe a solicitat organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de buget. “Organizarea acestei dezbateri este obligatorie pentru instituțiile publice, odată ce a fost cerută în scris de către o organizație legal constituită”, se arată în text. 

“La ședința de Consiliu Local din 31 ianuarie, ședință la care au fost prezenți atât reprezentanți ai CeRe, cât și membri ai grupurilor de inițiativă civică Favorit și Callatis din Drumul Taberei, sector 6, primarul Cristian Poteraș și Consiliul Local decid să ignore legea și cererile venite din partea CeRe și a cetățenilor sectorului și votează, în ilegalitate, proiectul de buget. Mai mult, pe toată durată ședinței de consiliu, reprezentanții societății civile au fost împiedicați să ia cuvântul, au fost acuzați de sabotarea bugetului și de partizanat politic. La final, președintele de ședință a refuzat să dea curs interpelărilor societății civile care nu au fost citite în plen, cetățenii fiind mustrați de modalitatea în care decid să comunice cu Primăria Sectorului 6”, se mai spune în comunicat. 

În următoarea perioadă, CeRe va depune plângere în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990. Prin aceste demersuri, CeRe urmărește respectarea legii și a drepturile cetățenilor sectorului 6 de a fi informați, consultați și de a participa la luarea deciziilor cu privire la alocarea și cheltuirea banilor publici. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite