Ce pasaje mai pregăteşte primarul Sorin Oprescu? Traficul din sud va fi sugrumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul va fi discutat în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. FOTO Adevărul
Proiectul va fi discutat în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti. FOTO Adevărul

În zona de sud a Capitalei se vor face lucrări majore de modernizare ce vizează refacerea mai multor bulevarde, construirea a două pasaje subterane şi prelungirea inelului median, conform planurilor Primăriei Capitalei. De asemenea, primăria intenţionează în cadrul aceluiaşi proiect să construiască şi un nou canal colector în zona Berceni – Oltenţiei – Vitan – Bârzeşti.

Proiectul Primăriei Capitalei propune o serie de lucrări de infrastructură în zona Berceni-Olteniţei. Această iniţiativă are în prim-plan construcţia unui canal colector ce va elimina inundaţiile din zona de sud a Capitalei. Construcţia canalului „Cheile Turzii” se va realiza pe traseul Bulevardul Metalurgiei, şoseaua Berceni, strada Cheile Turzii, şoseaua Olteniţei şi strada Vitan Bârzeşti.

Odată cu începerea lucrărilor la canal va fi nevoie şi mai mult de lucrări la reabilitarea bulevardelor şi intersecţiilor din zonă. În această direcţie, la intersecţia Şoselei Olteniţei cu Şoseaua Vitan – Bârzeşti se va construi un pasaj rutier şi un altul pentru pietoni, pe direcţia Vitan -Bârzeşti -Ion Iriceanu.

Totodată, municipalitatea intenţionează să lărgească bulevardul Metalurgiei, şoseaua Berceni, şoseaua  Olteniţei, şi calea Vitan Bârzeşti, unde va fi introdusă şi o linie de tramvai, care se va continua în Sud pe strada Ion Iriceanu.

Din cauza acestor lucrări de reabilitare, traficul din zona de sud riscă să se aglomereze şi mai mult, mai ales că şantierul Pasajului Mihai Bravu a îngreunat deja fluxul rutier. Mai mult de atât, în curând în această zonă vor fi demarate şi lucrările la „Pasajul Subteran Piaţa Sudului”, cel mai mare proiect de infrastructură făcut din bani europeni.

Canal colector pentru evitarea inundaţiilor

Canalul colector „Căile Turzii” urmează să fie construit cu scopul de a evita frecventele inundaţii ce au loc atunci când se înregistrează precipitaţii abundente, potrivit documentaţiei proiectului, prezentate pe site-ul primăriei. De asemenea, se va  construi un bazin special care va reţine apa atunci când cantitatea de averse va fi foarte mare, se va mai înălţa o staţie de pompare şi o staţie de preepurare, iar cantitatea de apă colectată va fi revărsată în Dâmboviţa.

image

Pentru a realiza acest proiect există două variante: prima presupune construirea lui strict pe domeniul public, fără a mai fi nevoie de exproprieri, iar în cea de-a doua vor fi necesare exproprierile, având în vedere că lucrările vor străbate terenuri ce aparţin MapN-ului.

În funcţie de cum vor decurge toate aprobările necesare şi în funcţie de bugetul de care dispune Primăria Capitalei, lucrările ar putea fi începute la sfârşitul anului 2013, iar prioritate va avea construirea canalului colector „Cheile Turzii”:

În acest moment, proiectul se află în dezbatere publică şi se va trimite pentru aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti. În cazul în care acesta va fi aprobat, construcţia ar putea fi demarată imediat după ce se va rezolva problema exproprierilor.

Proiectul a fost realizat de către firma Infrawater şi firma Western Outdoor, condusă chiar de către Sorin Gabrea, unul dintre membrii Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite