Primăria Capitalei şi o organizaţie neguvernamentală vor derula un proiect pilot privind transportul gratuit pentru persoanele cu dizabilităţi motorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu dizabilităţi motorii vor beneficia de transport gratuit în regim taxi în cadrul unui proiect pilot desfăşurat pe un an realizat de Primăria Capitalei împreună cu o organizaţie neguvernamentală, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Astfel, Abilitaxi va asigura transport gratuit cu patru maşini speciale celor care folosesc scaune rulante în Bucureşti, urmând ca accesul la acest serviciu să se facă prin programare prin dispecerat cu cel puţin 48 de ore înainte.

„Orice putem face ca să îmbunătăţim viaţa persoanelor cu dizabilităţi este binevenit. Dar voi aminti tot timpul că mijloacele de transport din Bucureşti nu sunt adecvate, trotuarele sunt blocate de maşini, circulă biciclete pe ele, iar clădirea în care ne aflăm, în această sală, ca cineva să ajungă aici, trebuie purtat pe braţe. E bine să facem acest lucru, cu acest proiect, dar este o picătură într-o mare”, a declarat consilierul USR Roxana Wring.

Proiectul a fost aprobat cu 47 de voturi „pentru” şi o abţinere.

„Abilitaxi doreşte să faciliteze deplasarea persoanelor cu dizabilităţi, în condiţii speciale de siguranţă şi confort, în mijloace de transport adecvat adaptate nevoilor acestora, ajutându-i să ducă o viaţă independentă în cadrul familiei şi comunităţii respective, şi în mod indirect să se reintegreze în societate”, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului de asociere dintre Direcţia Generală şi Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) şi Asociaţia Re-Start Cauză Bună, pentru implementarea în comun a proiectului pilot Abilitaxi.

Acesta urmăreşte transportul gratuit cu maşini speciale pentru persoanele cu dizabilităţi motorii acolo unde au nevoie să ajungă. DGASMB ar urma să pună la dispoziţie, conform contractului, o maşină, iar asociaţia alte trei maşini.

Accesul la serviciul Abilitaxi se va face prin programare telefonică la dispecerat, de luni până vineri între 9.00 şi 17.00, cu cel puţin 48 de ore înainte. Astfel, transportul se va realiza în regim taxi: şoferul şi infirmierul vor merge la locaţia beneficiarului, de unde îl vor prelua şi îl vor transporta tur şi retur.

„Proiectul va face posibilă implicarea activă a persoanelor cu dizabilităţi în societate, facilitându-le accesul şi ajutând în mod indirect la reintegrarea în societate a acestora. Pe plan local, acest serviciu de transport va facilita accesul persoanelor la activităţile zilnice şi va duce la o creştere a implicării persoanelor cu dizabilităţi în cadrul comunităţii, dar şi la o creştere a numărului de salariaţi şi întreprinzători din cadrul persoanelor cu dizabilităţi”, mai scrie în proiect.

Conform Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, la sfârşitul anului 2017 în Bucureşti erau aproape 63.000 de persoane cu dizabiliăţi, arată iniţiatorii proiectului.

În ceea ce priveşte resursele şi cheltuielile, proiectul va implica un angajat pe partea administrativă plătit cu 3.728 de lei net pe lună, un manager de proiect – 7.922 de lei pe lună, trei infirmieri – 2.097 de lei pe lună fiecare şi trei şoferi – 3.728 de lei pe lună.

Pe lângă alte costuri cu utilităţile, chiria sediului, serviciile de întreţinere a maşinilor, evenimentul de lansare a proiectului va implica cheltuieli de aproape 14.000 de lei, iar cele de promovare – aproape 47.000 de lei. În total, valoarea proiectului se ridică la 731.275,16 lei.

Primăria Capitalei are în curs mai multe proiecte de acordare a unor ajutoare financiare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. Astfel, începând de anul trecut, municipalitatea acordă un ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei lunar pentru copiii cu handicap, cu condiţia ca cel puţin unul dintre părinţi să aibă domiciliul în Capitală, precum şi 500 de lei pe lună pentru adulţii cu handicap.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite