Primăria Capitalei cere mai mulţi bani de la buget, deşi nu îi cheltuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Capitalei a rămas cu 20% din venituri necheltuite FOTO Facebook
Primăria Capitalei a rămas cu 20% din venituri necheltuite FOTO Facebook

Primăria Capitalei a realizat anul trecut venituri substanţial mai mici decât cele programate, însă nici pe acelea nu a reuşit să le cheltuie, deşi a criticat Guvernul că o subfinanţează.

Primăria Municipiului Bucureşti a încheiat anul 2019 cu o execuţie bugetară foarte slabă, comparativ cu proiecţia de buget realizată la începutul anului, arată un document publicat de Ministerul Finanţelor, descoperit de Economica.net.

Mai precis, dacă în aprilie 2019 PMB îşi programa un buget de venituri de 6,8 miliarde lei, execuţia la final de an arată că instituţia a reuşit să realizeze venituri de doar 4,5 miliarde lei. Şi cheltuielile programate, care urmau să fie finanţate aproape integral din venituri, au fost semnificativ mai mic, sub nivelul veniturilor.

Este important de precizat, însă, că în cursul anului 2019, Primăria a făcut o serie de rectificări bugetare. Numai în luna iunie au fost reduse cheltuieli programate de peste 600 milioane de lei, iar bugetul a ajuns la 6,25 miliarde lei. Ulterior, a mai avut loc o rectificare în octombrie şi la fel şi în luna noiembrie, banii fiind tăiaţi dintr-o parte şi mutaţi în altă parte.

PMB a rămas cu bani

O concluzie interesantă a execuţiei bugetare a Primăriei Capitalei este că, deşi instituţia a realizat venituri mult mai mici decât şi-a programat, nici pe acestea nu a reuşit să le cheltuie.

Astfel, ţinând cont că a avut venituri de 4,5 miliarde lei, PMB a realizat cheltuieli de doar 3,6 miliarde lei. Mai precis, 900 de milioane de lei din venituri au rămas necheltuiţi, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din încasările anuale ale instituţiei.

Banii s-au dus pe căldură, transport, spectacole

Cea mai mare sumă cheltuită anul trecut de PMB, pe categorii bugetare, a fost de 790 de milioane de lei şi a constat în subvenţia la căldura livrată în sistemul centralizat, de RADET, potrivit Economica.net.

A doua cea mai mare cheltuială a fost cu subvenţia pentru transportul public (682 de milioane de lei). Subvenţia constă în acoperirea diferenţei dintre preţul călătoriei şi costul real al transportului.

A treia mare cheltuială, de 207,5 milioane de lei, a fost legată tot de transportul în comun, şi a reprezentat achiziţia de echipamente şi mijloace de transport. Imediat după cheltuielile cu mijloacele de transport în comun vin cele cu spectacolele şi concertele. Cele 193 de milioane de lei alocate acestui tip de activităţi reprezintă o sumă net superioară celei cheltuite, de pildă, pe construcţia de străzi, care a atins în tot anul numai 105 milioane de lei. Astfel, străzile au rămas şi în spatele salariilor din primărie.

Cheltuiala Primăriei cu lefurile propriilor angajaţi a totalizat anul trecut în jur de 130 de milioane de lei, reprezentând salarii, sporuri, alte drepturi şi vouchere. Primăria a cheltuit cu dobânzile la datorii 140 de milioane de lei. Restul cheltuielilor au presupus sume mai mici.

Conflict cu Guvernul

Bugetul Primăriei Capitalei a iscat un conflict între primarul Gabriela Firea şi Guvern, prin ministrul Finanţelor Florin Cîţu şi premierul Ludovic Orban. Iniţial, PMB a acuzat Executivul că nu figura în rectificarea din toamnă a bugetului de stat, deşi a cerut o suplimentare.

Ministrul Finanţelor a acuzat-o, în schimb, că a cheltuit banii PMB în scop electoral şi că a plătit salarii la companiile municipale care ajungeau şi la 100% din bugetul acestora. El a spus că astfel a tăiat „robinetul firmelor căpuşă abonate ani de-a rândul la bugetul Capitalei“. Totodată, el a acuzat-o pe Gabriela Firea pentru situaţia subvenţiei la căldură, pentru care nu a mai avut bani deşi sumele le primeşte de la bugetul de stat.

Şi premierul Ludovic Orban s-a angajat în acest conflict, deşi cei doi au avut de-a lungul timpului mai multe schimburi de replici pe această temă, în contextul în care Orban o acuză pe Firea pentru modul în care a cheltuit banii publici.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite