Primăria Capitalei împotriva a 83% din bucureşteni. Despre groapa de la Piaţa Romană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Piaţa Romană nu veţi mai vedea oameni dacă Primăria va aplica planul 
de "modernizare". Ei vor fi ingropaţi în subteran, impotriva dorinţei 
lor. Foto: Eltis.org
În Piaţa Romană nu veţi mai vedea oameni dacă Primăria va aplica planul de "modernizare". Ei vor fi ingropaţi în subteran, impotriva dorinţei lor. Foto: Eltis.org

83% din bucureşteni împărtăşesc ideea unei zone strict pietonale în Capitală. Când au fost rugaţi să numească zona unde ar dori amenajarea unui astfel de spaţiu pietonal, Piaţa Romană a fost pe locul 5 în preferinţe, după Piaţa Universităţii şi înainte de Bulevardul Magheru.

Datele respective sunt rezultatul unei cercetări a specialiştilor Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative. Sondajul este public şi poate fi accesat on-line.

Totuşi, ignorând dorinţa a 83% din bucureşteni, Primăria Capitalei propune îngroparea pietonilor pentru ca traficul auto să aibă prioritate în Piaţa Romană. Şi de data aceasta, Primăria ia decizii contrare majorităţii bucureştenilor. 75% din ei ar fi de acord cu impunerea unor limitări de viteză pentru traficul auto în zona de centru a Bucureştiului.

Şi din nou...

Pe cine reprezintă Primăria când propune proiecte care contravin dorinţei bucureştenilor?

"Modernizarea Pieţei Romane si pasajul pietonal" este un proiect gândit în 2007. Din acel an, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România are o serie de drepturi şi obligaţii.

Prin Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa, din 2015 vor deveni obligatorii valorile maxime admise la poluarea cu pulberi în suspensie. Principala sursă a lor este traficul rutier, atât din cauza arderilor şi emisiilor de combustibili, cât şi din cauza uzării frânelor şi a cauciucurilor şi prin ridicarea  materialului antiderapant de pe carosabil.

Poate de aceea, pe 12 aprilie 2010, Primarul General Profesor Doctor Sorin Mircea Oprescu a semnat "Declaraţia şi Angajamentul Primarului General al Municipiului Bucureşti în domeniul calităţii şi mediului".

Din păcate, declaraţia n-a fost însoţită şi de acţiuni concrete care să ducă la scăderea traficului auto, principala sursă de poluare a aerului în Bucureşti. Din contră, în 2010 media anuală a valorii de pulberi în suspensie PM2,5 a depăşit de peste două ori media anuală limită impusă de către UE şi recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De aceea, normal ar fi ca de pe bulevardele Magheru şi Nicolae Bălcescu la fiecare 6 luni să dispară câte o bandă de circulaţie, spaţiul eliberat revenind transportului public, bicicliştilor şi pietonilor. Pentru că, prin proiectul propus la Piata Romană, problemele de trafic se vor agrava. Din păcate, cu toate că aceste lucruri sunt cunoscute, Primăria Capitalei promovează astfel de proiecte, în dauna locuitorilor şi a oraşului.

Ca să dea senzaţia unei "nuanţe de verde", proiectantul propune plantarea a 40 de copaci în Piaţa Romană.

Este o glumă sinistră, în opinia mea. Mă duce cu gândul la greşeala de la Stadionul Naţional unde gazonul nu creşte. Din păcate şi-au dat seama de asta după finalizarea construcţiei.

De aceea, mă gândesc... ce vină au acei 40 de copaci pentru a fi chinuiţi  ? Nu e suficient că vor să chinuie oamenii prin îngroparea traficului pietonal ?

Au desenat în proiect 40 de copaci doar pentru ca să nu se observe cât de oribil ar arăta Piaţa Romană fără oameni ? De ce nu s-au gândit să pună şi nişte manechine, ca să dea senzaţia de vitalitate ?

La fel de sinistră mi se pare şi gluma proiectantului, arhitectul Alexandru Beldiman, care anunţa pe un post TV că pasajul "va primi şi lumină naturală".

Mulţumim ! Vreţi să ne bagaţi sub pământ şi apoi ne daţi o veste bună: primim o găleată cu lumină naturală ! Groaznic !

Dar...

N-o să vorbesc despre cum (nu) se defăşoară dezbaterea publică...
N-o să vorbesc despre costuri...
N-o să vorbesc despre poluare, trafic auto, trafic pietonal şi Radio Erevan cu arhitectul Beldiman.

O să spun simplu: 83% dintre bucureşteni împărtăşesc ideea unei zone strict pietonale în zona centrală a capitalei.

E clar ?

Sursa: SNSPA – Cartografierea socială a Bucureştiului – 2011
Sursa: Ecopolis - Calitatea aerului în Bucureşti. Efecte asupra sănătăţii – 2011
 

Marian Ivan - membru fondator al OPTAR

——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite